Reklama

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Burza, ilustrační foto
ČTK
pez, vku

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Reklama

Technologický index Nasdaq tento týden klesl o 3,8 procenta. Ztrácel tak už sedmý týden v řadě, což představuje nejdelší sérii ztrát za posledních 21 let, uvedl server CNBC

V letošním roce akciové trhy v USA ztrácejí kvůli vysoké inflaci a zvyšování úrokových sazeb. Tento týden obavy o další vývoj ekonomiky podpořily zprávy od maloobchodních prodejců, jako Walmart. Neuspokojivé prognózy velkých maloobchodních prodejců se staly dalším důkazem toho, že rostoucí ceny začaly snižovat kupní sílu amerických spotřebitelů.

Mohou za to úroky, válka i Čína

„Na vině je jestřábí obrat v politice centrálních bank. V prostředí nepřetržitých cenových tlaků již centrální banky nemohou trhům dodávat potřebnou likviditu. Fed by mohl letos celkově zvednout úroky 11krát,“ píše Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Právě vysoké úrokové sazby negativně dopadají na technologické společnosti, protože se u nich očekává delší návratnost investic a vysoké úroky snižují budoucí výnosy. Kromě rostoucích sazeb se aktuálně do výbušného mixu přidaly také válka na Ukrajině a pandemická karanténa v Číně.

Za celý týden index S&P 500 klesl o 3,05 procenta a technologický Nasdaq dokonce o 3,82 procenta. Nasdaq od svého vrcholu 19. listopadu ztratil přes 29 procent a v pátek uzavřel na 11 354,62. Americký akciový index S&P 500 v pátek těsně odvrátil vstup do medvědího trhu, který znamená pokles o 20 procent oproti předešlému maximu.

Aktuální býčí trh začal před více než dvěma lety na začátku covidové pandemie. „Je jasné, že jsme se během velmi krátké doby posunuli od pandemie k obavám z inflace a nyní k vážným obavám z růstu,“ řekl pro Wall Street Journal Brian Levitt ze společnosti Invesco.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Přečíst článek

Nejistota vládne

K největší propadákům tohoto týdne patřily akcie společnosti Cisco, které klesly o 13 procenta, poté, co gigant počítačových sítí ohlásil neočekávaný pokles tržeb v aktuálním čtvrtletí. Cisco uvedlo, že její výhled odráží rozhodnutí společnosti ukončit činnost v Rusku a Bělorusku spolu s nedostatkem dodávek v důsledku lockdownu v Číně a negativním dopadu na tamní přístavy a především nejistotu, kdy se věci zlepší.

„Vzhledem k těmto nejistotám jsme pragmatičtí ohledně současného prostředí a zůstáváme opatrnosti, pokud jde o náš výhled,“ uvedla společnost ve zprávě.

Společnost Dell, která bude ve čtvrtek oznamovat výsledky, tento týden ztratila přes 11 procent své hodnoty. Shopify, která poskytuje platformu pro internetové obchody, odepsala téměř o 10 procent. Akcie cloudové softwarové společnosti Workday přišla asi o devět procent poté, co analytici snížili hodnocení akcií kvůli obavám z recese. Prodejce bezpečnostního softwaru Okta klesl o 14 procent. A tak bychom mohli pokračovat dál. 

Výprodeje zasáhly také akcie spojené s miliardářem Elonem Muskem. Twitter, který je nyní v procesu nákupu generálním ředitelem Tesly za 54,20 dolaru za akcii, tento týden klesl o šest procent na 38,29 dolaru. Akcie Tesly za týden odepsaly 14 procent.

Jen v pátek cenné papíry Tesly klesly o 6,4 procenta poté, co se objevila obvinění, že generální ředitel firmy Elon Musk v roce 2016 sexuálně obtěžoval letušku v soukromém letadle. Musk to označil za „naprosto nepravdivé“ tvrzení. Za posledních šest týdnů odepsaly akcie Tesly dokonce 42 procent své hodnoty.

A ztrácely i další společnosti s velkou kapitalizací, jako Apple a Alphabet. Apple tento týden klesl o 6,5 procent, přičemž utrpěl osmý týdenní pokles v řadě. Alphabet se propadl o šest procent, zatímco Amazon klesl o zhruba pět procent.

Nejhorší série od 30. let

Podle mnohých analytiků investoři aktuálně nemají žádnou důvěru v trhy. Greg Taylor, investiční ředitel společnosti Purpose Investments, pro Bloomberg uvedl: „Právě teď to mají v rukách kupci. Ukazuje se naprostý nedostatek důvěry nakupujících. Trhy se zde začínají zdát velmi přeprodané a uvidíme, zda v příštích několika týdnech dojde k pádu do medvědího trhu.“

Jsou to již dlouhé desítky let, co akcie klesaly takto dlouho. Index Dow Jones si v pátek připsal osmou týdenní ztrátu za sebou, což je jejich nejdelší série od roku 1932, blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Bitcoin, ilustrační foto

Ondřej Hartman: Trh kryptoměn zažívá peklo. Nevyhnutelně

Technologický sektor zažívá prudké výprodeje a ty s sebou táhnou dolů i svět kryptoměn, který jen za poslední týden odepsal v tržní kapitalizaci stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ letí nahoru. Úvahy o dělení podniku z nich dělají vysoce žádané zboží

Scénář dělení ČEZ je po pěti letech opět na stole. Akcie podniku i díky tomu zažívají burzovní rally. Jejich cena letí nahoru suverénně nejvíce ze všech akcií, co se v Praze obchodují.

Přečíst článek

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Jeden z největších akcionářů automobilky Tesla a známý asertivní investor Leo Koguan vyzval vedení firmy, aby z trhu zpětně odkoupila akcie v hodnotě 15 miliard dolarů (asi 351 miliard korun). Cílem návrhu je zastavit propad akcií Tesly v poslední době, která letos přišla již o 30 procent hodnoty, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Trhy rostou a Turci se konečně rozhoupali řešit hyperinflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme