Reklama

Studie: Kuřáci státu daňové znevýhodnění cigaret spočítali. Přešli na méně zdaněné alternativy

cigareta, kuřák, covid
ČTK

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56 miliard korun přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu. Pokles výnosu je zřejmě více důsledkem nezdařených daňových změn hlavně v roce 2020, ukázala analýza spotřební daně publikovaná na půdě Katedry hospodářské a sociální politiky Národohospodářské fakulty VŠE.

Reklama

„Zatímco sazba daně vzrostla za čtyři roky o třetinu, příjem státu z ní nestoupl ani o korunu,“ shrnuje autor analýzy ekonom Štěpán Křeček. „Příčinu je třeba hledat v rychlém růstu cen zejména u cigaret, který byl způsoben příliš vysokým zvýšením sazby spotřební daně v příliš krátkém čase. Rovněž došlo k podstatné změně vnitřní struktury sazeb spotřební daně na jednotlivé tabákové výrobky, což vedlo k následnému růstu popularity levnějších tabákových produktů, zejména zahřívaného tabáku,“ vysvětluje ekonom. 

Podle autora studie již zvýšení daně v roce 2018 znatelně vzdálilo ceny v ČR cenám cigaret polských a slovenských a zároveň je znatelně přiblížilo německým a rakouským.

Historicky platilo, že až třetinu cigaret prodaných v České republice nakoupili přímo na hranicích spotřebitelé z Německa a Rakouska. Nabízí se vysvětlit pokles prodejů na hranicích cestovními omezeními v důsledku pandemie. „Dlouhodobé trendy očištěné o sezónní výkyvy ale potvrzují, že skutečným důvodem je odstranění cenové atraktivity tabákových výrobků v ČR,” dodal Křeček.

Extrémní je pak rozdíl v ceně ve srovnání s Polskem. Nejlevnější legální cigarety v Polsku stojí polovinu toho, co v České republice. Balení prémiových cigaret je v Polsku levnější o 37 korun. Podobně na Slovensku, kde je cena nižší oproti České republice zhruba o 20 procent. 

„Tuzemská spotřeba tabákových výrobků zůstala stejná nebo dokonce vzrostla, pouze se přesunula do méně zdaněných kategorií a realizuje se nákupy slovenských a polských výrobků, a to při současném výpadku německých a rakouských nákupů,” upozorňují autoři studie.

Revoluční přechod od klasických cigaret k alternativám pokračuje

Češi mění své kuřácké návyky. Přechod od cigaret k alternativám pokračuje

V posledních letech prochází Česko v případě tabákových výrobků nebývalou změnou, která se dá přirovnat k tiché revoluci. Stále více se na úkor klasických cigaret prosazují technologicky modernější alternativy – zařízení na zahřívaný tabák nebo elektronické cigarety a vaporizéry. Je tomu tak zejména u lidí do 35 let.

Přečíst článek

Změny ve spotřební dani v roce 2020 podle studie narušily strukturu daně a rovnováhu trhu. „Navýšení pevné a procentní částky daně o 18,1 procenta při současném navýšení minimální daně pouze o deset procent učinilo minimální daň tak minimální, že je irelevantní pro veškeré existující cigarety. Protože se ale od této minimální daně odvíjejí sazby pro tabák ke kouření, pro doutníky a pro zahřívané tabáky, stouply tyto sazby méně než u cigaret, a tím se prohloubily daňové a cenové rozdíly a stoupla motivace spotřebitelů přejít na levnější a méně zdaněné kategorie tabákových výrobků,” uvádí studie.

Cigarety - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přepište dějiny, Češi loni utratili za tabák méně než předtím

Lidé v Česku loni poprvé v historii snížili útraty za tabák. Výdaje za alkohol přitom nadále rostly, letos překročí 100 miliard korun.

Přečíst článek

Kuřáci přešli na zahřívané alternativy

To se podle materiálu projevilo například na množství zahřívaného tabáku. Zatímco v roce 2020 spotřebitelé nakoupili 1,6 miliardy cigaret určených k zahřívání, loni to bylo 2,3 miliardy. Protože tyto zahřívané výrobky odvádí pouze 20 až 25 procent daně z cigaret, ztratil státní rozpočet v roce 2021 daň ve výši více než šest miliard korun, uvádí studie.

Podle Křečka sice bude nutné pokračovat v daňovém zvýhodněné méně škodlivých variant kouření, ale aktuální zvýhodnění by se mělo podle něj dostat na úroveň zhruba 50 procent daně z cigaret. „U zahřívaného tabáku je pak další problém, že se daní váha tabáku v cigaretě, a ne jednotlivé kusy cigaret k nahřívání,” upozornil.

„Česká republika by se určitě měla více zaměřit na zdaňování pevné složky spotřební daně. Měla by se vrátit k praxi nastavení minimální daně z let 2013 až 2016 a využívat ji tak, aby se odrazovali od kouření noví uživatelé, tedy více zdražit ty nejlevnější cigarety,” uvedl Křeček. Podle něj je třeba udržovat daňovou rovnováhu vzhledem k okolním zemím.

Pašované cigarety, celní správa, ilustrační foto
video

Česko je pro pašeráky cigaret cílovou zemí. Může za to zdražování i covid

Zatímco doposud bylo Česko pro obchodníky s nelegálními cigaretami především tranzitní zemí při jejich pašování do západnějších evropských států, postupně se stává jejich cílovou destinací.

Přečíst článek

Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris couvá od cigaret, koupil další firmy mimo odvětví

Tabákový výrobce Philip Morris mění svůj byznys model, vzdaluje se tabáku i nikotinu. Koupil britskou farmaceutickou firmu Vectura a dánskou Fertin Pharma.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stát zřejmě bude moci danit zisky nadnárodních firem. Rozpočtu to hodí miliardy navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme