Reklama

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s řetězci na snížení cen

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s obchody na snížení cen
ČTK/AP
 ČTK

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se dohodl s předními řetězci supermarketů na mechanismu, který má spotřebitelům pomoci vypořádat se s růstem cen potravin. Řetězce souhlasily, že budou po dobu tří měsíců nabízet „nejnižší možné ceny" u souboru vybraného zboží. Samy však mohou rozhodnout o tom, které zboží do tohoto souboru zařadí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Reklama

Spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir ale vyjádřila pochybnosti ohledně dohodnutého mechanismu. Upozornila, že neexistuje žádná závazná definice toho, jak mají avizované „nejnižší možné ceny" vypadat.

Řetězce budou tratit stovky milionů eur

Vláda měla původně v úmyslu vytvořit pro tento mechanismus jednotný koš zboží, řetězce si však prosadily, že si budou moci samy vybírat, které zboží budou za nízké ceny prodávat. Ministr uvedl, že slevy budou stát řetězce stovky milionů eur. Dodal, že v červnu představitelé vlády a řetězců situaci přezkoumají a že by mohli velké dodavatele spotřebního zboží vyzvat k vyjednání nových cen s maloobchodními prodejci.

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Odborář Dufek se rozhněval: ČEZ nehorázně vydělává a obchody by neměly vozit jídlo z jednoho konce Evropy na druhý

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek na mezinárodní ekonomické konferenci v Praze řekl, že je potřeba postavit se proti tomu, aby obchodníci převáželi potraviny z jedné části Evropy do druhé. Měly by se podle něj podporovat potraviny, které lze vyrobit v ČR. Podpořil program EU Od zemědělce ke spotřebiteli k omezení ekologických dopadů produkce potravin. Zároveň označil Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) jako brzdu, která odčerpává peníze na rozvoj ekonomiky.

Přečíst článek

Společnost Carrefour už v neděli uvedla, že nabídne za nízké ceny 200 položek, které sama vybrala. Dodala, že není nutné, aby vláda zaváděla jednotný koš zboží. Šéf společnosti Alexandre Bompard listu Le Journal du Dimanche řekl, že 200 vybraných položek bude v období od 15. března do 15. června stát méně než dvě eura (47 korun).

Menší konkurent Casino oznámil, že ve stejném období bude nabízet za nízkou cenu 500 položek, které budou stát méně než jedno euro.

Pavel Maurer

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší

Pavla Maurera zná každý milovník dobrého a kvalitního jídla. Kromě gastronomických bedekrů a festivalů si jeho jméno lze spojit i s mottem „Nejezte blbě“, kterým bude Pavel Maurer inspirovat i čtenáře byznysového serveru Newstream. Maurerův gastroseriál plný vůní a chutí startujeme rozhovorem s tímto českým gurmetem.

Přečíst článek

Dohodu o mechanismu dnes ministr zpečetil na schůzce s představiteli předních řetězců s výjimkou společnosti E.Leclerc, která je podle agentury AFP jedničkou z hlediska tržního podílu. Šéf podniku Michel-Édouard Leclerc francouzskému zpravodajskému serveru CNEws řekl, že neviděl potřebu se dnešního setkání zúčastnit a že se snižováním cen nečeká na politická jednání. „Mým cílem je nabízet nejnižší ceny u všech produktů," prohlásil.

Meziroční míra inflace ve Francii v únoru podle předběžných údajů statistického úřadu překvapivě vzrostla na rekordních 7,2 procenta z lednových sedmi. K jejím růstu přispěly mimo jiné vyšší ceny potravin.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme