Reklama

Statistici potvrdili recesi za čtvrté čtvrtletí, HDP za celý rok stouplo více, než očekávali

Statistici potvrdili recesi za čtvrté čtvrtletí, HDP za celý rok stouplo více, než očekávali
ČTK
Dušan Kütner
duk

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 mezičtvrtletně klesla o 0,4 procenta a meziročně stoupla o 0,3 procenta. HDP za celý rok stouplo o 2,5 procenta. Zpřesněné údaje za daná období dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Reklama

„Do sektorových účtů za 4. čtvrtletí 2022 byly zapracovány i nové údaje za sektor vládních institucí, což vedlo ke zpřesnění odhadu temp růstu hrubého domácího produktu (HDP),“ uvedli statistici.

zdroj: ČSÚ, newstream.cz

Podle jeho posledních údajů z počátku března hrubý domácí produkt (HDP) v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostl o 0,2 procenta, naopak proti předchozímu kvartálu klesl o 0,4 procenta. Byl to druhý mezičtvrtletní pokles v řadě, česká ekonomika se tak dostala do technické recese.

Předseda vlády Petr Fiala (vlevo) a generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Mathias Cormann.

Mírná recese a vysoká inflace. OECD také Česku doporučuje šetřit

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. Zpráva Česku také doporučuje rozpočtovou konsolidaci. Podle Fialy chce vláda ročně snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun.

Přečíst článek

„Vypadalo to zpočátku nadějně, ale přesto se české hospodářství se ani v loňském roce nevrátilo na výchozí předcovidovou úroveň konce roku 2019 (díváme-li se na vývoj v jednotlivých kvartálech). Důvodem byl masívní pokles spotřeby, která byly v závěru roku už o osm procent nižší než na konci roku 2019,“ uvedl hlavení ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nefinančním podnikům stoupla ziskovost

I když výkon ekonomiky ve druhé půlce roku poznamenala recese, nefinančním podnikům se podle něj dařilo zvyšovat svoji ziskovost. „Podíl zisku na vytvořené přidané hodnotě se tehdy vyšplhal na 46,9 procent, mimo jiné i díky řízení mzdových nákladů, jejichž podíl na HDP v celé ekonomice loni poklesl na nejnižší úroveň za posledních pět let,“ podotkl.

Za pozitivní lze navzdory recesi hodnotit vývoj investic, které byly tentokrát motivované především snahou o dosahování energetických úspor, nahrazovaní lidské práce i penězi z veřejných rozpočtů. „Pokles naproti tomu v ekonomice zaznamenaly investice do bydlení, a to už druhým rokem po sobě,“ dodal Dufek.

Porada - ilustrační foto

Čtyři dny práce, tři dny volna. O čem Češi sní, přivedlo Francouze ke zkáze

Hned 70 procent Čechů by si přálo mít kratší pracovní týden. Praktickou zkušeností s ním ale disponuje pouze pětina. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle.

Přečíst článek

Za celý rok česká ekonomika podle předchozího odhadu ČSÚ meziročně stoupla o 2,4 procenta. Tento růst podle statistiků ovlivnily výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka. Podle zpřesněného údaje HDP stouplo o 2,5 procenta.

Hlavní brzdou zůstává inflace

HDP loni v meziročním srovnání rostl v každém čtvrtletí, postupně ale růst zpomaloval. V prvním čtvrtletí to bylo o 4,7 procenta, ve druhém o 3,5 procenta, ve třetím o 1,5 procenta a v posledním o 0,2 procenta. Negativně se na tom podepsaly klesající výdaje na konečnou spotřebu domácností.

„Hlavní brzdou ekonomiky zůstává inflace, která jí bude negativně ovlivňovat i v prvním pololetí letošního roku. Ekonomika by se nicméně mohla odrazit ode dna už na přelomu druhého a třetího kvartálu, avšak celoročním výsledkem bude nejspíš ´jen´ kladná nula,“ míní Dufek.

Vše o recesi v Česku a ve světě čtěte zde:

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Tuzemský průmysl nakročil do nového roku zle. Průmyslová produkce se meziročně propadla, a to poprvé od loňského dubna. Propad činí 1,4 procenta. Meziměsíčně je pád rovněž nečekaně silný, o 2,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme