Reklama

Startupy stále lákají. České private equity fondy loni investovaly rekordní částku

Investice soukromého kapitálu do start-upů byly loni v Česku rekordní.
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Čeští soukromí investoři na rozvoj firem loni vsadili rekordní sumu. Nejsilnějším sektorem zůstávají technologie a digitální platformy. Hlavním exitem se stal prodej společnosti Twisto Payments australské platební platformě ZIP za 89 milionů eur. Nové investice jsou spojeny s vysokými riziky zejména kvůli inflaci a válce na Ukrajině.

Reklama

Hodnota investic private equity a venture kapitálových fondů v roce 2021 rekordně rostla na 796,3 milionů eur, a to i přes pokles počtu investic v ČR oproti roku 2020. Obdobně se na 209 milionů eur zvýšila hodnota divestic, ačkoli se jejich počet oproti předchozímu roku snížil. Fundraising dosáhl v roce 2021 zhruba 195 milionů eur. Vyplývá to ze zprávy CVCA 2021 Private Equity Report, kterou společně vypracovaly The Czech Private Equity & Venture Capital Association (CVCA) a společnost Deloitte a kterou má newstream.cz k dispozici.

„Je jasné, že české PE/VC fondy jsou mimořádně důležitým zdrojem financování pro rostoucí společnosti a dopad covid-19 na množství realizovaných transakcí nebyl zásadně negativní. Investuje se především do oblasti technologií v různých fázích rozvoje. Největší zájem vzbuzují e-commerce platformy, technologie a fintech,“ říká Dušan Ševc, partner v oddělení finančního poradenství Deloitte.

Asociace venture kapitálu ocenily transakce roku. Zabodoval Čuprův Rohlík i slovenské Photoneo, které učí roboty vidět a myslet

Letošní CVCA & SLOVCA Awards už znají své vítěze. Na rozdíl od loňska se ocenění rozdala společně pro český a slovenský trh. Cenu za impact transakci roku si odnáší český Deafcom, který usnadňuje komunikaci neslyšícím. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Pandemie přispěla k digitalizaci

Ze studie vyplývá, že český investiční trh byl vůči okolnostem v roce 2021 z velké části odolný. Nejvíce se dařilo digitálnímu sektoru. Významně vzrostl zájem investorů o e-commerce a technologické společnosti, kdy pro nové investice byl klíčový především sektor ICT, ve kterém se odehrálo přes tři čtvrtiny VC transakcí.

To odráží i trend v celé Evropě. Investici v hodnotě 100 milionů dolarů si připsal start-up Rossum, který se specializuje na oblast AI. Tato investice významně zasáhla i do celkové hodnoty investic venture kapitálových fondů za rok 2021.

„Celkově loňský rok i přes další vlny covidu-19 hodnotíme velmi pozitivně, byla tu snaha jakoby dohnat vše, co se v roce 2020 nestihlo. Stále platí, že valuace jsou relativně vysoké, což nahrává úspěšným divesticím, ale klade mnohem větší nároky na vyhledání kvalitních nových investic,“ říká Zuzana Picková, výkonná ředitelka CVCA.

Vojtěch Sucharda

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Čím dál více původně českých společností expanduje za hranice. V Česku vznikli již dva „jednorožci“, tedy startupy, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Budou další? A ve kterých sektorech jsou nejzajímavější startupy? „Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf právní kanceláře Arrows International Vojtěch Sucharda, který bude jedním z řečníků na chystané konferenci Business MeetUp o financování a rozvoji startupů.

Přečíst článek

K nejvýznamnějším exitům roku 2021 v rámci VC trhu patřil prodej pražské společnosti Twisto Payments australské platební platformě ZIP, a to v hodnotě 89 milionů eur. V rámci private equity divestic stojí za zmínku prodej skupiny CN Group nebo Quinta-Analytica fondem Genesis Capital Equity a prodej Equa banky londýnským Anacap Financial Partners rakouské Raiffeisenbank International.

Rizika investic do start-upů jsou vysoká

„V roce 2021 jsme viděli mimořádně aktivní private equity trh jak v České republice, tak na Slovensku s podstatným nárůstem hodnoty nových investic, zejména pak u venture kapitálových projektů. Valuace firem zůstávají na relativně vysoké úrovni, takže je při posuzování nových investičních příležitostí nutné pečlivě kvantifikovat přetrvávající rizika například inflace nebo narušených dodavatelských řetězců a jejich dopad na hospodaření jednotlivých společností,“ hodnotí rok 2021 a private equity aktivitu Jiří Beneš, prezident CVCA a zároveň Managing Partner fondu Genesis Capital Growth, který se specializuje na investice do malých a středně velkých růstových společností.

Tomáš Krátký, founder a CEO Manta

Český datový start-up Manta získal od investorů dalších 800 milionů. Přispěl i Kučera z Avastu

Českoamerický datový start-up Manta získal další kapitálovou investici ve výši 35 milionů dolarů, v přepočtu asi 800 milionů korun. Nově mezi investory figuruje i Eduard Kučera z Avastu. Firma uvedla, že peníze posílí její snahy o globální expanzi.

Přečíst článek

Fundraising dosáhl výše zhruba 195 milionů eur. Oproti roku 2020 tak vzrostl zhruba o 95 milionů eur. To značí důvěru trhu v základní fundamenty a vzhledem k nejistotám, které byly spojené s covid-19, se jedná o významný objem.

Dlouhodobou důvěru investorů v český a středoevropský region však může narušit konflikt na Ukrajině a s tím související rostoucí náklady na energii, pokračující narušení dodavatelských řetězců a vysoká inflace.

„Když jsme spouštěli po první vlně covidu-19 před dvěma lety fundraising dalšího fondu skupiny Genesis Capital, řada lidí měla pochybnost, zda je to načasování správné. V roce 2021 jsme úspěšně získali 134 milionů eur, letos jsme fond doplnili a uzavřeli na 150 milionech eur. Myslím si, že teď může být fundraising v regionu střední Evropy mnohem složitější právě s ohledem na geopolitická rizika na hranicích regionu a související makroekonomické dopady,“ doplňuje Ondřej Vičar, Managing Partner Genesis Capital Equity.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Umělá inteligence, ilustrační foto
video

Startupy táhnou. Češi do nich loni investovali čtyři miliardy, letos to bude ještě víc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme