Reklama

Stanislav Šulc: Umíte ovládat klimatizaci? Ve firmách to neumějí

Klimatizace (ilustrační foto)
Pixabay
Stanislav Šulc

Energetická krize začíná přinášet nové příležitosti. Kromě masivního nárůstu zájmu o alternativní zdroje energie to jsou také překvapivé bizarnosti. Firmy například chystají nová školení: na obsluhu klimatizace. 

Reklama

Začněme konkrétním příběhem z jedné nejmenované, relativně velké firmy. Ta měla noční službu, na kterou stačil jeden člověk. Ten si po několika týdnech začal stěžovat, že potřebuje nějaký přímotop, protože v noci je v místnosti neuvěřitelná zima. Firma tak začala hledat, kde je problém, a při pátrání zjistila, že i v noci jede klimatizace na plný kotel.

Jednání evropských ministrů hospodářství

Schváleno: Evropa bude povinně šetřit energiemi. Slovenský premiér hrozí odvetou

Překvapení. Ministři členských zemí Evropské unie se shodli na balíku opatření proti energetické krizi.

Přečíst článek

I vydal se nadřízený za noční službou a zeptal se, proč si klimatizaci nevypne. Ten odvětil, že ji samozřejmě vypíná. A šel k ovladači klimatizace, otočil kolečkem doleva a gestem naznačil „Vidíš!“. 

Jenomže ve skutečnosti jen stáhnul cílovou teplotu v místnosti na nastavené minimum, což v důsledku cirkulace vzduchu na patře znamenalo permanentní absolutní výkon klimatizace. Firma tak nemusela pořizovat žádný přímotop, ale nachystala školení, jak se zachází s klimatizací. 

Úspory zadarmo 

Podobných nesmyslů v plýtvání energiemi jsou firmy plné. Počítače, i ty co nemusejí, jedou prakticky non-stop. Myčky se zapínají poloprázdné. Kde nejsou pohybová čidla, tam se mnohdy svítí téměř permanentně. Plýtvání, plýtvání, plýtvání. 

Paul Melmon z Pure Storage

Paul Melmon z Pure Storage: Energetická krize mění priority při nákupu technologií, firmy šetří

Jak současné energetické výzvy mění rozhodování o nákupu technologií? A jak může globální tlak na udržitelnost přinést klíčovou konkurenční výhodu? Paul Melmon, nový šéf pražského výzkumného a vývojového centra jedné z nejrychleji rostoucích IT společností na světě, vidí na trhu velké změny. 

Přečíst článek

Když takříkajíc „bylo dobře“, nikdo to neřešil, tedy až na pár ekologických aktivistů, kteří se najdou v každé firmě. Ale nyní by si toho mohl všimnout i někdo důležitější, třeba CFO, kterému přestává vycházet kladná EBITDA kvůli krutému nárůstu nákladů na režii. 

Podle odhadů by přitom poměrně malé a téměř neznatelné úpravy v chování mohly ušetřit až 30 procent spotřeby energie. A to už není málo, ačkoli i tak nejspíš finální účet za energie bude vyšší než v roce 2021. 

topení

Evropu zasáhne studená fronta. Vydrží Češi netopit?

Nízký tlak vzduchu a s ním spojená studená fronta. Takové počasí má v nadcházejících dnech zasáhnout Evropu i Českou republiku. Podle agentury Bloomberg padnou teploty výrazně pod dlouhodobé průměry. První záchvěv studeného počasí podle Bloombergu může zamávat s rozhodnutím omezovat vytápění domácností.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme