Reklama

Špatná správa banky se nevyplácí. Bývalý manažeři té Vatikánské za to zaplatí téměř miliardu

Institut pro náboženská díla (IOR), ilustrační foto
iStock
 ČTK

Téměř miliardu korun bude stát špatná správa vatikánské banky Institut pro náboženská díla (IOR) jejího někdejšího generálního ředitele Paola Cipriani a jeho zástupce Massima Tulli.

Reklama

Cipriani a Tulli rezignovali na své posty v roce 2013. Vatikánská banka tehdy čelila podezření, že slouží pro praní špinavých peněz či daňové úniky. Ani jeden z manažerů se k rozsudku nevyjádřil.

Odvolací soud tak potvrdil prvoinstanční rozsudek, proti kterému se manažeři odvolali. Bývalí manažeři čelili obžalobě kvůli investicím a transakcím, které dnes vatikánská banka označuje za "problematické" a v rozporu s pravidly ústavu. Některé z těchto transakcí prověřovali i kriminalisté.

KFC v Praze

Kuře táhne víc než hovězí. KFC má v Česku nejvíc poboček

Nejširší sítí rychlého občerstvení v České republice je KFC se 114 restauracemi, o pět méně jich má konkurenční McDonald´s. Řetězce se letos plánují rozrůst většinou o několik nových poboček. Vyplývá to z ankety mezi fast food řetězci.

Přečíst článek

Cipriani a Tulli vedli banku v letech 2010 až 2013, kdy banka čelila kritice, že je málo transparentní a zároveň umožňuje transakce, u kterých by se mohlo jednat o praní špinavých peněz, či skrývání peněz před italskými daňovými úřady. 

Vatikánská banka chystá reorganizaci

Vatikánská banka, která na bývalé manažery podala trestní oznámení, rozsudek uvítala. Odsouzení bývalého vedení vnímá jakou součást "hlubokého díla přeměny a transformace" ústavu.  Změna jejího fungování byla jedním z prvních cílů papeže Františka po jeho zvolení do čela katolické církve. V roce 2019 papež schválil nové stanovy ústavu, které například zavedly povinný externí audit banky. 

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Chuť Čechů investovat loni vytáhla tržby Partners o polovinu. A zájem potrvá

Rekordní nárůst zájmu o hypotéky a také investování jsou specifikem loňského roku. A inflace bude zájem o investice lidí v Česku táhnou i letos, kvůli vyšším úrokovým sazbám a vysoké ceně nemovitostí to ale s hypotékami bude naopak, míní Petr Borkovec, ředitel finančně poradenské společnosti Partners, která loni dosáhla obratu 2,35 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 44 procent. Tržby celé skupiny Partners loni stouply stejnou měrou na 3,1 miliardy korun. Jedním z hlavních cílů pro letošek je spustit vlastní banku.

Přečíst článek

Vatikán v posledních letech čelil i dalším finančním skandálům. Úřady například řešily problematickou investici do luxusní nemovitosti v Londýně.

Vatikánskou banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Banka není přístupná veřejnosti, její klienty tvoří instituce spojené s Vatikánem, řádová společenství nebo jiná církevní zařízení, zaměstnanci Vatikánu a akreditovaní diplomaté ve Vatikánu.

Vítězný snímek letošního Czech Press Foto

Czech Press Photo: Snímek roku zachycuje následky ničivého tornáda

Fotografií roku se stal snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která dokumentuje katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě. Soubor zvítězil v kategorii Aktualita.

Přečíst článek

Portoriko, ilustrační foto

Kryptoboháči „kolonizují” Portoriko. Místní děsí neúnosné ceny realit

Spekulanti v oboru kryptoměn v čase covidu objevili nový ráj na Zemi, karibské Portoriko. Ostrov kryptokolonizátory láká na daňové úlevy i práci z pláže. Ne všichni jsou ale z jejich „nájezdu“ nadšení. Starousedlíci jsou nepříjemně zaskočení z astronomického růstu cen nemovitostí. Domy s cenovkou v desítkách milionů dolarů už nejsou výjimkou, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chouzhou Commercial Bank

Čínská banka se sklonila před americkými sankcemi. Ruským firmám přestala vypořádávat platby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme