Reklama

SPAC firmy na Wall Street zavírají krám, investoři z nich stahují peníze

Soumrak nad firmami s bianco šekem. SPAC firmy na Wall Street zavírají krám, investoři z nich stahují peníze
ČTK
Dušan Kütner
duk

V únoru byl v Česku oznámen první pokus o vstup na burzu za pomoci speciální akviziční firmy označované jako SPAC, o pár měsíců později to vypadá, že na americké Wall Street naopak po dvou letech rozkvětu tohoto byznysu začíná jeho soumrak. Měnící se podmínky na trhu a hrozba regulace způsobují, že Wall Street ztrácí směrem k „firmám s bianco šekem“, jak bývají tyto projekty označovány, chuť k jídlu, napsal deník The New York Times.

Reklama

V úterý se Forbes Media stala nejnovější společností, která zrušila plánovanou fúzi se SPAC společností. Podle údajů z Dealogic se kolem šesti stovek SPAC firem, které v posledních několika letech vstoupily na burzu, stále snaží uzavřít obchody. Zhruba polovina z nich možná nenajde cíle, dokud se jejich dvouleté okno neuzavře. Od začátku roku skončilo minimálně sedm takových projektů, dalších více než sedmdesát, které čekaly na vstup na burzu, své plány odložilo, uvedl The New York Times.


Co je to SPAC firma?

Zkratka pochází z anglického „special purpose acquisition company“. Označuje nově založenou společnost, která bez svého vlastního byznysu vstoupí na burzu a teprve poté hledá konkrétní firmu, kterou koupí. S tou se pak sloučí a nadále se obchoduje s jejími akciemi. Proto se také u těchto firem používá označení „firmy s bianco šekem“ nebo „skořápkové společnosti“. Pokud SPAC firma společnost ke koupi do dvou let nenajde, peníze investorům vrací.


Přestože SPAC projekty existovaly po desetiletí, dlouho měly neblahou pověst. Pouze společnosti, jejichž finance by na cestě k tradiční primární veřejné nabídce patrně neprošly kontrolou regulátora, toho využívaly ke vstupu na burzu. To se změnilo na začátku roku 2020, kdy významné banky, finanční domy, venture investoři a rozvíjející se start-upy přijaly SPAC možnost jako rychlejší a snazší cestu na veřejné trhy než veřejný úpis IPO.

Ilustrační foto

Matadoři z Wall Street radí, kam investovat pro případ recese. Třeba do farmacie

Recese, stagflace, pokles trhů. Krize obchází nejen titulní stránky novin a internetové servery. Veteráni z Wall Street oslovení serverem CNBC se s investory podělili o osvědčené strategie, do čeho má v této fázi smysl vložit peníze.

Přečíst článek

Po posledních dvou hektických a postupně stále těžších letech, během kterých investoři nalili do SPAC firem 250 miliard dolarů (asi 5,8 bilionu korun), vzbuzuje rostoucí inflace, zvyšování úrokových sazeb a hrozba recese pochybnosti. 

Investoři stále častěji vybírají své peníze ze SPAC firem, což jim je v době fúze povoleno. V minulosti se v průměru asi 54 procent akcionářů rozhodlo prodat akcie SPAC firmy ještě před oznámením fúze. Nyní je to až 80 procent investorů – což je míra, která po fúzi ponechává společnosti jen málo ze slíbeného kapitálu.

Elon Musk

Investoři Twitteru žalují Muska za manipulaci s trhem, která mu ušetřila 156 milionů dolarů

Investoři Twitteru zažalovali miliardáře Elona Muska za to, že se zpožděním informoval o zvýšení svého podílu ve společnosti, píše agentura Reuters. Šéf Tesly, jenž za Twitter v dubnu nabídl zhruba 44 miliard dolarů (přes bilion korun), ani jeho právní zástupce na žádosti o komentář bezprostředně nereagovali. Společnost Twitter se odmítla vyjádřit.

Přečíst článek

A vhledem k tomu, že akcie rychle rostoucích společností byly v poslední době zasaženy propadem, jsou investoři stále méně ochotni sázet na to, že SPAC fúze – které často zahrnují rizikové společnosti – budou úspěšné.

Regulátoři zároveň zintenzivňují kontrolu SPAC firem. Komise pro cenné papíry a burzy zahájila desítky vyšetřování SPAC projektů a nyní navrhuje přísnější pravidla. Zvýšená regulace by učinila SPAC obchody méně ziskové pro velké investiční banky, které tyto transakce organizují, protože by musely vynaložit více zdrojů, aby je splnily. I ony se začaly stahovat.

„Bylo vidět, jak se tento útes blíží," řekla Usha Rodrigues, profesorka korporátního práva na University of Georgia School of Law, která je předním odborníkem na SPAC.

Wall Street krvácí. Investoři pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci

Hlavní index Wall Street ve čtvrtek prudce klesá. Včerejší méně jestřábí tón Fedu investory nepřesvědčil, že centrální bankéři dokáží odvrátit inflaci. Indexy klesly o tři a více procent, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Své o tom ví i zkušený investor Matt Higgins, jehož firma RSE Ventures pomáhá mladým společnostem budovat jejich podnikání. V listopadu 2020 vstoupil do SPAC společnosti Omnichannel Acquisition, která se po vstupu na burzu dohodla loni v létě na koupi fintech společnosti Kin Insurance. V lednu však obě strany dohodu odvolaly s odkazem na „nepříznivé podmínky na trhu“.

A nyní v květnu se Higgins rozhodl, že už toho má dost, likviduje Omnichannel Acquisition a vrací investorům 206 milionů dolarů, které jeho SPAC získal. „Pracovali jsme měsíce a měsíce, abychom Kin Insurance připravili cestu na burzu,” řekl Higgins The New York Times. „Trh se ale úplně obrátil proti nám,“ dodal.

Ve Spojených státech funguje SPAC systém od osmdesátých let, v Česku byl první projekt oznámen až letos v únoru. Povolení od ČNB k tomu tehdy získala firma Wood SPAC One ze skupiny Wood&Company. Do konce dubna do nové firmy investovalo 431 investorů 539 milionů korun, uvedla tehdy firma. Na akviziční fázi má nyní Wood SPAC One dva roky, společnost ale věří, že přijde s návrhem cílové společnosti dříve.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Přečíst článek
Soumrak nad fenoménem burzovních bianko-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Přečíst článek
Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme