Reklama

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Soumrak nad fenoménem burzovních bianko-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují
iStock
Dušan Kütner
duk

Co mají společného výrobce špičkových senzorů a softwaru Quanergy Systems, společnost zabývající se 3D tiskem Fast Radius a internetový maloobchodní startup Enjoy Technology? Všichni nedávno vstoupili na burzu prostřednictvím firem pro speciální akviziční účely (SPAC) označovaných také jako firmy s bianco-šekem či „s prázdnou skořápkou“ – a všichni do roka zbankrotovali. Rostoucí počet podniků, které takto vstoupily na burzu a poté zkrachovaly, ukazuje, jak spekulativní může být cesta na burzu přes SPAC firmu, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Quanergy Systems trvalo pouhých 10 měsíců, než se od svého debutu na burze dostal k vyhlášení bankrotu. Fast Radius vydržela devět měsíců, Enjoy Technology osm a půl měsíce. Všechny tyto firmy mají společné to, jak se dostaly na trh. Místo prodeje akcií v klasické primární veřejné nabídce (IPO) se každá z nich sloučila se speciální společností pro akviziční účely neboli SPAC společností.

M&A, ilustrační foto

Tuzemský trh fúzí a akvizic letos zachránily odložené transakce z doby pandemie

Letošní rok přinesl na českém trhu M&A rekordní obchod v podobě prodeje společnosti Avast konkurenčnímu Nortonu. Na rozdíl od globálního trhu ten tuzemský rostl. Mohly za to ale především odložené obchody z pandemických let.

Přečíst článek

Principem SPAC společnosti je, že vstoupí jako „prázdná“ na burzu, teprve poté najde firmu, do které investuje a na ni pak přejde obchodování na burze. Takové obchody byly výstřelkem na Wall Street z éry pandemie covidu – ale nyní rostoucí počet podniků, které takto vstoupily na burzu a zkrachovaly, ukazuje, jak spekulativní může být tato hra, napsal Bloomberg.

Začátek nového trendu?

Poskytovatel internetových služeb Starry Group Holdings se 20. února stal zatím posledním, kdo vyhledal ochranu před věřiteli, čímž od června 2022 zvýšil počet neúspěšných projektů SPAC na nejméně osm. Tento trend je pravděpodobně teprve na začátku. Téměř 100 společností, které byly uvedeny na burzu tímto způsobem, nemá po ruce dostatek peněz na financování své současné úrovně výdajů v průběhu příštího roku, ukazují data sestavená agenturou Bloomberg.

Burza cenných papírů Praha

České akcie se loni držely mimo zájem investorů

Na pražské burze se loni zobchodovaly akcie za 166 miliard korun, šestina toho, co před 15 lety. Hodnota indexu PX, hlavního indexu burzy, loni podle analytiků meziročně klesla o 15,7 procenta. Hodnota indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán dividendový výnos, se snížila o 9,1 procenta, uvedla burza.

Přečíst článek

Oněch osm uvedených firem je jen vrchol skupiny 73 společností, jejichž akcie se v současnosti obchodují pod jeden dolar za kus, čímž riskují potenciální stažení akcií z velkých burz, jako je New York Stock Exchange a Nasdaq. A vzhledem k tomu, že základní cena akcií většiny SPAC před fúzí je deset dolarů, aktuální cena pod jeden dolar znamená, že investor, který koupil fiktivní společnost v očekávání obchodu a držel akcie po celou dobu, ztratil nejméně 90 procent investice.

Impozantní znehodnocení investice

Destrukce hodnoty investice je impozantní,“ řekl agentuře Dan Zwirn, spoluzakladatel Arena Investors LP, investiční společnosti zaměřené na dluhy. Problémové SPAC projekty jsou podle něj obvykle dvou typů: zcela spekulativní podniky, nebo rozumné podniky, které ale byly hrubě nadhodnocené.

Model Polestar 1 na autosalonu v Ženevě v roce 2018.

Výrobce elektromobilů Polestar na burze neoslnil. Je to varováním pro Teslu a spol.

Nejnovější společností vyrábějící elektromobily, která vstoupila na burzu, se v pátek stal švédský Polestar. Jenže po počátečním nárůstu v první den obchodování o 16 procent klesla hned v pondělí cena zpět o 15 procent. Vlažné přijetí jednoho z vážných konkurentů Tesly je tak varováním pro výrobce aut s elektrickým pohonem, neboť podle expertů je trh s elektromobily nadhodnocený a pád ceny akcií zaznamenávají i další relativně noví výrobci uvedení na burze, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

První zkrachuje, nebo bude v tichosti zlikvidován, zatímco druhý může být prodán alespoň za nízkou cenu, míní. Podle údajů sestavených agenturou Bloomberg zatím nejméně 12 společností, které prošly fúzí se SPAC firmou, souhlasilo s odkupy akcií za nižší cenu, než byla jejich hodnota, když byly kotovány.

„Jsou to jen varovné příběhy,“ řekl Bloombergu Greg Martin, spoluzakladatel advokátní společnosti Rainmaker Securities, která zprostředkovává sekundární transakce soukromým společnostem. „Když je něco příliš dobré na to, aby to byla pravda, je to prostě moc dobré na to, aby to byla pravda. Když se podíváte na ocenění, které některé z těchto společností dostávaly od sponzorů SPAC firem, je zřejmé, že to nebylo udržitelné,“ podotkl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme