Reklama

Současné vysoké ceny pšenice se kvůli invazi na Ukrajinu zapíšou do historie

Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.
Pixabay

Ruská invaze na Ukrajinu, která uzavřela obilné přístavy v Černém moři, odkud z obou zemí pochází více než čtvrtina celosvětového exportu pšenice a pětina kukuřice, se podepsala na aktuálně rekordních cenách těchto komodit. Cena pšenice vzrostla během týdne o 40 procent a je nejvyšší za 14 let, podobně je to u kukuřice či ječmene, uvedla agentura Bloomberg. Světové ceny potravin se přitom v únoru vyšplhaly na další rekord, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

Reklama

Futures kontrakty na obilí na hlavní komoditní burze v Chicagu vzrostly tento týden o 40 procent – nejvíce během týdne v historii – protože ruská invaze na Ukrajině narušila globální dodávky obilí. Konflikt uzavřel hlavní přístavy na Ukrajině a přerušil logistiku a dopravní spojení, obchod s Ruskem je také potlačován složitostí sankcí a prudce rostoucími náklady na pojištění a přepravu, poznamenal Bloomberg.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Cena pšenice v Chicagu v pátek poskočila pátý den v řadě na 12,09 dolaru za bušl (asi 27,4 kilogramu), což je nejvíce od roku 2008, kdy ceny dosáhly historického maxima 13,495 dolaru za bušl. Podle predikce analytiků z Citigroup by cena měla růst dále a atakovat hranici až 14,50 dolaru.

„Válka mění výhled na zemědělský trh. Bez rychlé a trvalé deeskalace konfliktu uvidíme, že se tento šok projeví různými způsoby na cenách plodin,“ uvedli analytici Citigroup. Cena pšenice se na ceně pečiva projevuje podle expertů asi třetinou.

Plyn, vytápění

Cena plynu pro Evropu poprvé překonala 200 eur za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pátek poprvé překonala hranici 200 eur (zhruba 5150 korun) za megawatthodinu. Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Přečíst článek

„Ruská invaze na Ukrajinu by mohla zničit globální trhy s obilím tak hluboce, že by to mohl být největší šok v zásobování za několik desetiletí,“ uvedl na Twitteru zemědělský ekonom Illinoiské univerzity Scott Irwin.

„Jsem přesvědčen, že to bude největší nabídkový šok na světových trzích s obilím za mého života,” uvedl Irwin. Svět podle něj zoufale potřebuje, aby zemědělci v letošním roce oseli více ploch. V krátkodobém horizontu ale podle něj nejde dělat nic jiného, než zvýšit cenu obilí natolik, aby se usměrnila poptávka.

pšenice (ilustrační foto)

Válka v „sýpce světa“ roztočila ceny pšenice. Zdražuje i hliník či nikl

Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Boje na Ukrajině, která je s Ruskem co se týče obilí označována jako „sýpka světa“, ohrožují v následujících měsících i výsadbu plodin. Zemědělci se jako obvykle připravovali na setí všeho možného, od kukuřice po slunečnici a ječmen. Vojenská invaze a překážky zajišťující vstupy nyní představují pro osev obrovský otazník, podotkl Bloomberg.

Růst cen potravin trápil spotřebitele po celém světě ještě před válkou Ruska s Ukrajinou. Pěstování plodin zhoršilo extrémní počasí, zatímco nedostatek pracovníků a vyšší náklady na dopravu narušily dodavatelské řetězce. Světové zásoby obilí jsou také velmi napjaté, takže jakékoliv delší narušení dodávek z Ruska nebo Ukrajiny může poškodit trhy na několik let.

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Světové ceny potravin se v únoru vyšplhaly na další rekord. Jejich index proti lednu vzrostl téměř o čtyři procenta, meziročně pak o více než 24 procent. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila přitom, že únorové údaje zatím plně neodrážejí důsledky nynějšího ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.). 

> > > > > Vše o inflaci čtěte zde < < < < <

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Ukrajinské obilí má opět volnou cestu přes moře. Rusko prodloužilo dohodu o vývozu.

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Rusko souhlasí s vývozem ukrajinského obilí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme