Reklama

Sektorová daň je špatná. Banky nejsou od toho, aby podporovaly vlády, apeluje šéf Erste

Willi Cernko, CEO Erste Group
ČTK
 nst
nst

Mateřská společnost největší české banky dle počtu klientů, České spořitelny, v pondělí podle agentury Bloomberg vyzvala vlády zemí střední a východní Evropy, včetně Česka, aby nezaváděly daň z mimořádných zisků.

Reklama

Vedení rakouské Erste Group Bank apeluje i na Fialovu vládu s tím, že ekonomiku více podpoří úvěrováním firem a domácností než placením daně nad rámec běžného zdanění. „Vždy je otázkou, co je důležitější: zda ekonomika, kterou podporuje silný bankovní sektor, nebo to, aby bankovní sektor podporoval dodatečnými daněmi vládu,“ uvedl Willi Cernko, generální ředitel Erste Group.

Fialova vláda zvažuje mimořádné zdanění bank a energetických společností, které by během prvních dvou let platnosti mohlo navýšit příjem státního rozpočtu až o 90 miliard korun.

Maďarsko a Polsko již zvláštní daně na banky v minulosti zavedly. Maďarská vláda ode dneška také zvyšuje daň, jež mimořádně zatěžuje zisk petrochemické společnost MOL, a to z 25 na 40 procent.

Na začátku minulého desetiletí zavedlo Maďarsko zvláštní bankovní daň. Tamní ekonomika však následně utrpěla v důsledku souvisejícího omezení úvěrové činnosti bank. Vláda v Budapešti pak raději bankovní daň zmírnila, a to na základě dohody, kterou uzavřel premiér Viktor Orbán právě s Erste Group. 

Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Šéfka bankovní asociace: Banky jsou připraveny ekonomiku podpořit

Zatímco Češi čelí rekordnímu poklesu životní úrovně a část ekonomiky má problémy, banky i letos reportují rekordní zisky. Politici tak začínají stále hlasitěji hovořit o zavedení sektorové daně pro banky. „Takové snahy jsou nyní pochopitelné a za bankovní odvětví mohu říct, že jsme připravení ekonomiku podpořit,“ říká Monika Zahálková, šéfka České bankovní asociace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme