Reklama

Šéfka MMF: Evropě se recese nevyhne. USA balancuje na hraně

Kristalina Georgievová
ČTK
 ČTK

Rok 2023 bude obtížnější než loňský rok, protože ekonomiky Spojených států, Evropské unie a Číny zpomalují. Třetina světové ekonomiky pak bude letos v recesi. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová to řekla zpravodajské televizi CBS.

Reklama

Na ekonomiku bude mít negativní dopad válka na Ukrajině, růst cen, vyšší úrokové sazby a šíření nemoci covid-19 v Číně, uvedla Georgievová. MMF loni v říjnu počtvrté od ledna 2022 zhoršil výhled globálního hospodářského růstu na rok 2023.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

„Očekáváme, že třetina světové ekonomiky bude v recesi,” řekla Georgievová. Podle ní se budou jako v recesi cítit i stovky milionů lidí v zemích, které technicky v recesi nebudou.

MMF v říjnu zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 2,7 procenta kvůli válce na Ukrajině a vyšším úrokovým sazbám. Od té doby Čína zrušila svoji politiku nulové tolerance nemoci covid-19 a začala znovu otevírat svoji ekonomiku, i když se v zemi rychle rozšířila nákaza. Za loňský rok má ekonomika vzrůst o 3,2 procenta.

Přestanou Češi nakupovat kvůli ekonomické nejistotě?

Petr Bartoň: Jaký bude rok 2023? To se ukáže na svátek svatého Valentýna

Jak se budou vyvíjet klíčové ukazatele tuzemské ekonomiky v příštím roce? Pokračujeme v anketě mezi uznávanými ekonomy s Petrem Bartoněm, hlavním ekonomem investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

Georgievová nyní varovala, že Čínu čeká obtížný začátek letošního roku. To bude mít negativní dopad nejen na zemi, ale i na region a globální ekonomický růst. Čína je druhou největší ekonomikou na světě.

„I když se náš základní scénář vyhýbá globální recesi, pravděpodobnost jejího vzniku je nepříjemně vysoká,” řekla zpravodajské televizi BBC ekonomka společnosti Moody's Analytics Katrina Ellová. „Evropa se však recesi nevyhne a USA balancují na hraně,” dodala.

Podnikání - ilustrační foto

Podnikatelé se vypařují nejrychleji za dekády. Ruší živnosti kvůli očekávání recese

Problémy jsou zejména v obchodě a restauracích. Naopak rychle roste počet lidí podnikajících v IT.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rozvojový svět není připravený na umělou inteligenci, tvrdí nová analýza Mezinárodního měnového fondu

Přečíst článek
Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Česko je v recesi, už milion lidí „nemá, kde brát“. A ČNB může podle MMF jejich živoření zhoršit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme