Reklama

Šéf pojišťovny Uniqa Žáček skončí. Od května ji povede Havran

Martin Žáček, ředitel pojišťovny Uniqa na konci dubna ve funkci skončí
Uniqa, užito se svolením
 nst
nst

Po bezmála třiceti letech končí ve společnosti Uniqa Martin Žáček, dlouholetý generální ředitel pojišťovny. Od 1. května ho ve funkci vystřídá Rastislav Havran. Žáček se přesune do role poradce v rámci Uniqa Insurance Group.

Reklama

Uniqa Česko a Slovensko ohlásila plánované změny v představenstvu společnosti. Tou nejzásadnější je odchod Martina Žáčka z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti. „Po bezmála třiceti letech působení ve společnosti Uniga, z toho 14 let v pozici generálního ředitele Uniqa v ČR a 9 letech na Slovensku, odstoupí Martin Žáček na základě vzájemné dohody ze své stávající pozice generálního ředitele k 30. dubnu 2023,” uvedla společnost v prohlášení. V koncernu Uniqa Insurace Group bude pokračovat v roli poradce.

„Uniqa pod jeho vedením vyrostla z malé pojišťovny na významnou finanční skupinu na českém i slovenském trhu. Martin Žáček hrál ústřední roli v procesu fúze s bývalými společnostmi AXA. Její úspěšné dokončení je vhodným okamžikem pro předání vedení společnosti nové generaci leaderů, kteří organizaci posunou na další úroveň,“ uvedl Zoran Visnjic, prezident dozorčí rady Uniqa v Česku a na Slovensku.

„Pracovní smlouvu jsem podepisoval v květnu 1994, kdy byla Uniqa svým způsobem startupem. Dostal jsem šanci po boku svého tehdejšího šéfa Marka Venuty budovat úspěšnou pojišťovnu, jejíž řízení jsem převzal v roce 2008. Pojišťovnictví mi přirostlo k srdci. Je to krásný a nesmírně bohatý obor, ve kterém jsem poznal spoustu inspirativních lidí, díky nimž je české pojišťovnictví stabilní součástí ekonomiky,” uvedl Žáček. 

Poslední tři roky Žáček věnoval procesu fúze s bývalými společnostmi AXA. Podílel se na vybudování finanční skupiny, která je nejziskovější zahraniční entitou v rámci koncernu Uniqa Insurance Group. 

„Po dokončené fúzi a při příležitosti 30. výročí vzniku naší firmy je vhodná doba předat řízení skupiny mladšímu kolegovi a jsem velmi rád, že se akcionáři rozhodli vedení předat členu mého stávajícího týmu. Rastislav Havran se mnou spolupracuje deset let a z pozice CIOO byl hybnou silou v digitalizaci veškerých procesů našich společností,“ dodal Žáček.

Rastislav Havran, od května povede pojišťovnu Uniqa Uniqa, užito se svolením

Rastislav Havran je spojený s UNIQA Insurance Group od roku 2006, kdy nastoupil do trainee programu po ukončení studia na vysoké škole. Od té doby se podílel na řadě úspěšných projektů ve střední a východní Evropě. Od roku 2016 je členem představenstva UNIQA ČR a SR odpovědným za IT a Operations (CIOO). Žáčka na pozici generálního ředitele a předsedy představenstva vystřídá 1. května 2023.

„Rád bych stavěl na našich pevných základech a zaměřil se na transformaci v souladu se strategií skupiny UNIQA 3.0. Naše společnosti jsou pevnou skálou na finančních trzích a mým snem je proměnit tuto pevnou skálu v zářící diamant,“ komentoval svou novou roli Rastislav Havran.

Uniqa také oznámila, že s okamžitou platností se stává novou členkou představenstva Sylwia Szymula. Je odpovědná za retailové pojištění, a v této roli nahradí Marka Bártka. 

Novou členkou představenstva je Sylwia Szymula. Je odpovědná za retailové pojištění Uniqa, užito se svolením

Před svým působením v Uniqa pracovala Sylwia Szymula jako ředitelka pro řízení zákaznické zkušenosti v pojišťovací skupině PZU a později působila jako výkonná ředitelka pro korporátní strategii ve společnosti ING v Polsku. Loni Sylwia Szymula podporovala přípravu strategických témat pro retail v UNIQA Česko a Slovensko a v dalších UNIQA společnostech v mezinárodní části UNIQA Insurance Group.

S účinností od 1. května 2023 bude šestičlenné představenstvo pojišťovny Uniqa v tomto složení:

  • Rastislav Havran, předseda představenstva a generální ředitel, ředitel pro IT a Operations
  • Lucie Urválková, místopředsedkyně představenstva a finanční ředitelka
  • Sylwia Szymula, členka představenstva a ředitelka pro retail
  • Martin Rotkovský, člen představenstva a ředitel pro korporátní obchod a affinity
  • Peter Socha, člen představenstva a ředitel bankopojištění
  • Ganna Pidgorna, členka představenstva a ředitelka pro rozvoj lidských zdrojů, brand, marketing a komunikaci
     

Jmenování Rastislava Havrana a Sylwie Szymula ještě podléhá schválení regulačních orgánů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme