Reklama

Šéf Penty Haščák či slovenský exministr hospodářství čelí obvinění ze zločinecké činnosti

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák
ČTK
 ČTK

Slovenská policie podle portálu Startitup obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestní činnosti. Spolu s Haščákem čelí stíhání celkově sedm lidí, mezi nimi i bývalý ministr hospodářství Jirko Malchárek a někdejší členové vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.

Reklama

Důvody obvinění portál zatím neuvedl. Slovenská vicepremiérka Veronika Remišová na sociální síti napsala, že elitní jednotka policie obvinila aktéry kauzy zvané Gorila. Ta se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Finanční skupina nekalé jednání v kauze dlouhodobě popírá.

Vila Viktora Beneše Na Hřebenkách

Hrozilo jí zbourání, teď má vila nového majitele. Praha 5 kvůli ní uvažuje o rozšíření památkové zóny

Vila stavitele Viktora Beneše, která stojí na pražských Hřebenkách a hrozila jí demolice, má nového majitele. Koupila ji investiční skupina Rockaway Capital. Cenu transakce, na kterou upozornil server Seznam Zprávy, nechtěla žádná ze stran komentovat. Tahanice kolem budoucnosti vily nicméně vyvolaly možné snahy o rozšíření památkové zóny na Praze 5.

Přečíst článek

Kauza Gorila propukla na konci roku 2011, kdy na internetu někdo zveřejnil dokumenty, které byly vypracovány na základě odposlechů. O osm let později pak do médií unikla i samotná nahrávka z odposlechů jednoho z bratislavských bytů, kde se podle uniklých dokumentů setkával Haščák například s Malchárkem či s tehdejšího členkou vedení FNM Annou Bubeníkovou, která je podle portálu Startitup rovněž mezi zmíněnými obviněnými.

Druhé obvinění

V prosinci roku 2020 policie Haščáka obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud ho pak poslal do vazby. Podezřelý byl v kauze údajného nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů ve zmíněné aféře.

Loni v lednu pak slovenský nejvyšší soud propustil Haščáka z vazby, protože důvody pro jeho vazební stíhání neshledal. Následně v létě generální prokurátor Maroš Žilinka zrušil i samotné obvinění v kauze. Letos v září se pak slovenské ministerstvo spravedlnosti omluvilo Haščákovi za jeho nezákonné obvinění a vazební stíhaní v tomto případu.

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Penta si půjčila na dostavbu dvou kancelářských budov skoro dvě miliardy

Developerská firma Penta Real Estate získala bankovní úvěr 74 milionů eur, tedy přes 1,8 miliardy korun, od ČSOB a České spořitelny na výstavbu administrativní části projektu Nová Waltrovka v pražských Radlicích.

Přečíst článek

Zařízení, jež provozuje Penta Hospitals.

Penta koupila další čtyři zařízení pro pacienty s Alzheimerem

Skupina Penta nadále posiluje síť domovů pro seniory. Do rodiny Alzeheimer Home přibydou další čtyři zařízení. Poslední akvizicí chce zvyšovat standardy služeb.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme