Reklama

Sedm z deseti živnostníků bude muset zdražit, ukazuje průzkum. Přinutí je inflace

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby.
ČTK
 ČTK

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby. Tempo růstu cen by ale mělo zvolnit a postupně se dostat k deseti procentům. Vyplývá to z průzkumu mezi podnikateli, který zpracovala Hospodářská komora.

Reklama

„U živnostníků a podniků odeznívá obava z drahých energií díky zastropování cen a klesajícím cenám na energetických trzích. Výrazně horší je ale stále situace u ostatních, neregulovaných nákladů podnikání. Materiály, cena práce nebo bankovní úvěry zdražují, což jsou výrobci nuceni promítat do cen své produkce. I zde je ale už patrné, že se nebude zdražovat tolik jako ještě před půlrokem. To je dobrá zpráva pro podnikatele i spotřebitele,” uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Lukáš Kovanda: Nejen zelenina, i ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Lukáš Kovanda: I ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Nejen u zeleniny, ale také ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ke zpomalení tempa inflace by podle Hospodářské komory mohly přispět i investice do energetických úspor, nových strojů a technologií, kterými se firmy snaží snížit své výrobní náklady. Komora předpokládá, že tyto investice by mohly podpořit i celkový hospodářský růst.

Malé firmy zdražují málo

„Za předpokladu, že stát bude provádět rozumnou měnovou a fiskální politiku, inflace bude klesat,” uvedl Dlouhý. Hospodářská komora očekává, že se letos meziroční inflace sníží k deseti procentům. Predikce ministerstva financí očekává letos inflaci 10,4 procenta, prognóza České národní banky 10,8 procenta. Loni dosáhla průměrná roční inflace 15,1 procenta.

Stanislav Šulc: Koalice si podivnou hrou kolem valorizací znepřátelila i skalní fanoušky

Vláda Petra Fialy chce nižší valorizaci důchodů protlačit na sílu v režimu takzvané legislativní nouze. Přitom chce jen napravit chybu, kterou sama udělala. Tábor vládních fanoušků se tak opět o něco ztenčí.

Přečíst článek

Průzkum hospodářské komory také ukázal, že v posledním půl roce nejméně zdražovali živnostníci a podniky do deseti zaměstnanců. Polovina z nich vůbec nezvyšovala ceny, sedm procent je dokonce snížilo. Ceny neměnily zejména firmy poskytující služby pro podniky, jako je právní poradenství, reklamní činnosti nebo čištění budov.

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Aplaus pro korunu. Vůči euru posílila víc než švýcarský frank

Česká koruna od začátku ruské invaze na Ukrajinu posílila vůči euru více než švýcarský frank, který je v čase krizí považován za „bezpečný přístav“. Dnes je euro poprvé od srpna 2008 za méně než 23,50 koruny.

Přečíst článek

Do průzkumu Hospodářské komory se zapojilo 419 firem různé velikosti, které působí v různých ekonomických oborech ve všech částech Česka.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme