Reklama

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Reklama

Českou Sberbank vlastní přes rakouskou firmu Sberbank Europe největší ruská banka Sberbank, na kterou letos Evropská unie uvalila sankce po útoku Ruska na Ukrajinu. Podle FAÚ, který spadá pod ministerstvo financí, sice ruská Sberbank českou Sberbank CZ formálně vlastní, ale neovládá ji. Sberbank CZ je nyní v insolvenčním řízení.

Hrozba vážné komplikace pro insolvenční řízení s českou částí ruské bankovní skupiny Sberbank v podobě zmrazení účtů kvůli sankcím je z velké části zažehnána, dodal server Seznam Zprávy.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss již dříve řekl, že zařazení firmy na sankční seznamy EU fakticky znamená i zmrazení majetku ovládaných subjektů. Podle FAÚ ale majetek Sberbank zmrazení nepodléhá, protože česká firma není ovládána ruskou Sberbank. „Úřad si zároveň není vědom žádných skutečností nasvědčujících tomu, že sankcionovaná osoba (ruská Sberbank) majetek společnosti Sberbank drží či že jí tento majetek náleží,“ píše se v rozhodnutí FAÚ.

Sberbank je však podle úřadu vázána nařízením, podle kterého nesmí žádné peníze ani hospodářské zdroje přímo, ani nepřímo zpřístupnit žádným sankcionovaným osobám, včetně ruské Sberbank. „A musí zmrazit jakékoli finanční prostředky či hospodářské zdroje jakékoli sankcionované osoby, jež se u ní nachází,“ doplnil FAÚ.

Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Západu v čele s USA se – k jeho vlastnímu údivu – nedaří izolovat Rusko a Čínu, píše agentura Bloomberg. Z dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa – sdružených ve skupině G20 – se k protiruským sankcím Západu připojila jen polovina. Skupina G20 přitom představuje zhruba 85 procent celosvětového ekonomického výkonu.

Přečíst článek

Městský soud v Praze před týdnem zahájil insolvenční řízení se Sberbank. Ke konci června měla banka desítky tisíc věřitelů, vůči kterým eviduje závazky 61,762 miliardy korun. Banka je v platební neschopnosti a podle červnových údajů má závazky, které jsou více než 30 dnů po lhůtě splatnosti, za 42,3 miliardy. Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala Sberbank bankovní licenci a Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Přečíst článek

Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Turbína pro Nord Stream 1 dál trčí v Německu. Rusové tvrdí, že kvůli sankcím. Scholz to vyvrací

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný. Uvedl to ve středu ruský plynárenský podnik Gazprom, který chybějící turbínou zdůvodňuje omezení dodávek. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme