Reklama

Sázka na evropské akcie bude letos lepší než na americké, věří investoři

eura, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Univerzální recept na zbohatnutí dlouhá léta představovala sázka na růst americké ekonomiky v podobě investic do indexu S&P 500. Ten loni vyrostl o téměř 30 procent a patřil k nejúspěšnějším indexům vyspělých ekonomik. Nyní ale vstupujeme do daleko složitějšího období, shodli se ekonomové na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou pořádala EMUN investiční společnost. Přesto i v této době bude možné svůj majetek zhodnotit a uchránit před inflací, potvrzují aktivní investoři.

Reklama

Kartami nejvíc zamíchají centrální banky, které se postupně odvracejí od rozvolněné měnové politiky a v letošním roce budou zvyšovat úrokové sazby. To bude zdražovat úvěry firmám, jednotlivcům i státům a tato situace také výrazně dopadne na zejména americké akcie.

„Vysoké sazby, které Fed již ohlásil, by se měly promítnout do poklesu hodnoty velkých technologických společností známých pod zkratkou FAAMG. Vzhledem k tomu, že právě tyto akcie tvoří zásadní část indexu S&P 500, ten bude v letošním roce v těžké situaci,“ vysvětlil na konferenci Investiční výhledy 2022 Leoš Jirman z EMUN investiční společnosti.

„Právě index S&P 500 přitom ostatní indexy vyspělých zemí ve výkonnosti porážel posledních 14 let, i proto je nyní konsensus na tom, že v letošním roce by se mělo daleko více dařit evropským a japonským akciím,“ dodal Jirman.

Inflace, ilustrační foto

Inflace se ke konci roku uklidní, ale jen zdánlivě, varují ekonomové

Míra růstu spotřebitelských cen na konci roku 2022 se bude opticky blížit cíli České národní banky, tedy úrovni dvou procent. Vedle dopadů zvyšování sazeb ČNB se na tom podepíše zejména vysoká základna inflace z konce loňského roku, upozornili ekonomové na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou uspořádala investiční společnost EMUN.

Přečíst článek

Právě Evropská centrální banka navíc patří k hrstce centrálních bank vyspělých ekonomik, které momentálně neplánují zvýšení sazeb, jen opatrně naznačuje, že omezí program odkupu dluhopisů. „Bohužel je ECB příliš v područí jižního křídla eurozóny, které by ekonomicky nemuselo zvládnout zvýšení dluhů těchto států,“ připomněla hlavní důvody přetrvávající politiky ECB členka Národní ekonomické rady Eva Zamrazilová.

Sázka na alternativní investice

Že bude problematické výrazněji zvýšit hodnotu svého akciového portfolia, naznačil také Martin Burda ze Sirius investiční společnosti. Podle jeho analýzy vstupujeme do éry velmi nízkých výnosů z akciových trhů, a to kolem pěti procent, což momentálně nestačí ani na pokrytí vlivu inflace. „Vstoupit nyní na trh je opravdu předražené a výnos v řádu procent nemá příliš cenu,“ dodal Burda, jehož odpovědí je sázka na takzvané „absolute return funds“, jejichž hlavní výhodou je totální acykličnost.

Investice do hedgeových fodů patří mezi takzvané alternativní investice, které v dobách očekávané stagnace, či dokonce korekce na finančních trzích získávají na atraktivitě, připomíná Filip Savi z EMUN investiční společnosti. Tyto investice se vyznačují vyšší mírou rizika, ale také potenciální vyšší ziskovostí.

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

Investujte s Rothschildy

Vedle zmíněných fondů či například emočních investic (umění, víno, veterány, hodinky) mezi alternativní a potenciálně velmi výnosné alternativní investice patří Private Equity. Jejich obliba navíc v poslední dekádě značně vzrostla.

„Množství firem, do kterých investují Private Equity, výrazně roste. Zatímco v roce 2010 to bylo kolem 12 tisíc, o deset let později to bylo skoro 20 tisíc firem,“ prozradil Aurélien Bullot z Private Equity Rothschild & Co. Bullot připomíná, že se může zdát, že jde o rizikovější investici, než kterou nabízejí akciové trhy, zároveň ale tu opravdu je výrazně vyšší ziskovost. A dokonce také nižší propad hodnoty aktiv při výraznějších výkyvech, které přicházejí s problémy na akciových trzích. „Navíc průměrné nacenění firem, do kterých vstupují Private Equity fondy, jsou zhruba dvanáctinásobky jejich EBITDA, zatímco v případě indexu S&P 500 to bylo více než 17násobek. Tak co je podle vás rizikovější,“ ptá se Bullot z fondu, který je součástí impéria francouzské a britské větve rodiny Rothschildů.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme