Reklama

Sankce bolí ruské oligarchy. Aby se jim vyhnuli, investují do bitcoinu. Kryptoměna zdražuje

Hacker, ilustrační foto
Pixabay

Nejznámější kryptoměna bitcoin od začátku ruské invaze na Ukrajinu zpevnila asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných digitálních měn, píše Reuters.

Reklama

Denní objemy obchodů s bitcoiny nakupovanými za rubly od minulého čtvrtka vzrostly proti předchozímu dni o 259 procent na 1,3 miliardy rublů (přes 291 milionů korun). Na Ukrajině kryptoměnová burza Kuna zaznamenala více než trojnásobný nárůst denního objemu obchodů na 150 milionů hřiven (113,8 milionu korun). V důsledku války a západních sankcí se objevil trend, kdy se bitcoin používá k převodu hodnoty, uvedla Bea O'Carrollová, která vede firmu Radkl investující do kryptoaktiv.

„V podstatě je opravdu zajímavé mít měnu, která není kontrolována vládou a není ovlivněna mimořádnými opatřeními,” poznamenala. Připomněla také, že prostřednictvím kryptoměn se lidé snaží dostat hodnotu do napadené země, a pomoci tak Ukrajincům.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Za pět dní od ruské invaze na Ukrajinu americký akciový index S&P 500 posílil přibližně o dvě procenta. Zlato, což je aktivum považované za takzvaný bezpečný přístav v den invaze vzrostla o více než tři procenta. Žlutý kov tak potvrdil svou pověst bezpečného přístavu pro investory. Jeho cena tehdy krátkodobě vystřelila až na 1970 dolarů za troyskou unci. „Poptávka po zlatě a jeho cena bude dále růst, a to i kvůli jeho relativní stabilitě vůči ostatním aktivům,” uvedl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

>>>>>> Vše o kryptoměnách čtěte zde <<<<<<

V úterý před polednem ale přidal také bitcoin, který je některými považován za „digitální zlato”. Podle údajů specializovaného webu CoinDesk posiloval o 12,7 procenta zhruba na 43 107 dolarů.

„Bitcoin by mohl být potenciálně bezpečným útočištěm pro ruské oligarchy, kteří se vyhýbají sankcím, protože sítě bitcoin a kryptoměnových transakcí se nedotkne žádná cenzura,” uvedla analytička společnosti Swissquote. „Kryptoměny by mohly fungovat jako pevný uchovatel hodnoty pro velkou část majetku, který nemusí být likvidní,” dodala.

Skutečnost, že držení kryptoměn nabídne cestu, jak obejít sankce, by mohla být pro jejich příznivce dvousečná. „Mohlo by to vést k regulacím ze strany zemí NATO proti používání kryptoměn,” uvedla analytička Katie Talatiová ze společnosti Arca, která spravuje digitální aktiva. „Na druhou stranou by mohlo dojít k širšímu přijetí (kryptoměn) v místech s geopolitickými nepokoji,” dodala.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

K darům v kryptoměnách na Twitteru vyzval ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov, který je zároveň i ministrem pro digitální transformaci. „Postavte se na stranu ukrajinského lidu. Nyní přijímáme dary v kryptoměnách,” napsal na sociální síti. Zveřejnil zároveň adresy peněženek pro kryptoměny bitcoin, ethereum a tether.

Podle společnosti Elliptic, která se zabývá analýzou blockchainu, vláda a ukrajinské nevládní organizace po výzvách vybraly v kryptoměnách přes 22 milionů dolarů (více než 491 milionů korun).

Názory na to, zda se bitcoin může v širším měřítku stát oním bezpečným přístavem, tedy formou digitálního zlata, se ale různí. Zach Friedman ze společnosti Secure Digital Markets má za to, že zisky bitcoinu po invazi Ruska na Ukrajinu pomáhají prosadit „narativ toho, že bitcoin v neklidných dobách uchovává hodnotu”.

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Strach z inflace vhání Čechy do sítě investic. Ne všichni ale mají silné nervy na to, co přijde. Pro letošní rok snad více než kdy jindy platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích.    

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin šplhá vzhůru a je nejsilnější od loňského května. Cena přesáhla 37 tisíc dolarů

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme