Reklama

Výrobci čipů chystají další zdražování. Odrazí se to na ceně mobilů či aut

Komponenty, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Samsung Electronics chystá zdražení svých čipů do mobilních zařízení zhruba o pětinu a jedná o tom se svými klienty. Jeden ze dvou největších producentů čipů na světě tak činí, přestože za první čtvrtletí ohlásil zvýšení provozního zisku o 50 procent na 14,1 bilionu wonů (259 miliard korun), nejvíce za první kvartál za poslední čtyři roky. Podobné kroky chystají i další výrobci čipů, což znamená, že vyšší náklady do svých výrobků přenesou i výrobci mobilů, tabletů či automobilů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Jeden ze dvou největších světových producentů čipů do mobilních zařízení Samsung Electronics jedná s klienty o zvýšení svých odbytových cen až o 20 procent kvůli prodražující se výrobě polovodičů. Firma se tak připojuje k celoodvětvovému tlaku na zvýšení cen, aby pokryly rostoucí náklady na materiál a logistiku, uvedl Bloomberg.

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Inflace, covid, válka na Ukrajině a teď čínské lockdowny. Co je moc, to je moc, žehrají Apple či Starbucks

Velké americké a další nadnárodní firmy v čele s Applem, Starbucks či Estee Lauder oznámily, že musí revidovat své výhledy na ekonomické výsledky pro letošní rok, protože po dvouletých peripetiích s proticovidovými opatřeními, aktuální rekordní inflací nejen v USA a dopady ruské invaze na Ukrajinu jsou další ranou pro jejich byznys čínské lockdowny, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Ceny čipů na základě nové smlouvy pravděpodobně vzrostou o 15 až 20 procent v závislosti na úrovni sofistikovanosti čipu, uvedla agentura s odkazem na své důvěryhodné zdroje. Čipy vyrobené na starších zařízeních by podle nich čelily většímu nárůstu cen. Nové ceny budou platit od druhé poloviny letošního roku, uvedl Bloomberg.

Rozhodnutí Samsungu je posunem od jeho relativně stabilní cenové politiky v loňském roce, kdy obecně průmysl spěchal se zvyšováním cen v důsledku globálního nedostatku čipů. Společnost však čelí mnoha makrorizikům, jako je válka na Ukrajině, covidové lockdowny v Číně, rostoucí úrokové sazby a inflace. To je velký zásah do podnikatelských plánů, které se obvykle připravují několik let předem. Mluvčí Samsungu odmítl informace o zdražení komentovat.

Daimler, ilustrační foto

Navzdory čipové krizi si loni automobilky sáhly na rekordní zisky. Vyplatilo se jim zaměřit na luxusní auta a nezlevňovat

Přední světové automobilky v loňském roce prudce zvýšily své zisky, a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů a dalších součástek na jejich výrobní aktivity. Souhrnný provozní zisk 16 největších světových automobilových koncernů zvýšil o 168 procent na 134 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Tento krok se promítá do dalšího tlaku na výrobce chytrých telefonů, automobilů a herních konzolí, aby zvýšili konečné prodejní ceny pro spotřebitele. Samsung a Taiwan Semiconductor Manufacturing přitom představují více než dvě třetiny globální kapacity pro výrobu čipů. Náklady na ni nyní rostou v průměru o 20 až 30 procent na všech frontách – od chemikálií, plynu a destiček až po zařízení a stavební materiály. 

Další výrobci čipů včetně TSMC a United Microelectronics rovněž varují klienty, že plánují zvýšit ceny, i když před několika měsíci tak již jednou učinili. Společnost TSMC sdělila klientům, že plánuje od roku 2023 zvýšit ceny o přibližně pět až osm procent poté, co již loni zvedla ceny o pětinu. UMC také plánuje další kolo, tentokrát čtyřprocentího zvýšení cen, ve druhém čtvrtletí. ASML Holding – klíčový dodavatel společností Samsung a TSMC – také minulý měsíc varoval před rostoucím tlakem na mzdové náklady, materiál a dopravu. 

Intel, výrobce čipů,

Intel postaví v Magdeburgu továrnu na čipy za 17 miliard eur

Americký Intel postaví továrnu na mikročipy v německém Magdeburgu. Do závodu investuje 17 miliard eur (více než 422 miliard korun), uvedla firma.

Přečíst článek

Nedostatek nutí výrobce upřednostňovat schopnost získat a zajistit čipy, které potřebují, před cenami. Výrobci polovodičů se snaží zlepšit ziskovost, částečně přesunem větší váhy na špičkové čipy, řekl analytik Bloomberg Intelligence Masahiro Wakasugi. „Pro Samsung je to nevyhnutelný krok,“ míní. „Někteří zákazníci mohou akceptovat vyšší ceny, pokud mohou získat čipy dříve než ostatní,“ řekl.

Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, ale ve výrobě čipů na zakázku dohání TSMC. Poptávka spotřebitelů po počítačích a chytrých telefonech klesá, ale technologické společnosti během reportů výsledků v poslední době uvedly, že očekávají silnou poptávku po nových serverech s větší kapacitou a vyžadujících více čipů, a to v souvislosti s budováním 5G sítí ve světě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme