Reklama

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Reklama

Rusové nevěří své vládě, že i v době války a tvrdých sankcí dokážet udržet zásobování. V zemi se rozšířily panické nákupy zboží základní potřeby, leckde dodávky váznou. Jak připomíná agentura Bloomberg, jediné, čeho je přespříliš, jsou oficiální ujištění vlády, že vše má pod kontrolou. 

Prohlášení, že v ekonomice zaslepené válkou a rozsáhlými mezinárodními sankcemi zůstává dostatek základních surovin, vydává vláda denně. Jídlo? Není se čeho bát, řekl ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Podle ministerstva průmyslu a obchodu je plen a hygienických vložek dostatek. Žádný nedostatek léků na snížení horečky. Co se týče mouky, Petrohrad má dost. Realita je ta, že sáčky s cukrem od známých společností byly na některých e-shopech vyprodané a nahrazeny neznámými značkami za trojnásobnou cenu. Hygienické vložky, plenky, krmivo pro domácí mazlíčky a kávové kapsle patří mezi další vysoce žádané zboží.

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Dopady Putinovy invaze na Ukrajinu pociťují Rusové čím dál tíživěji. Nová data ministerstva hospodářství ukázala, že cena běžných surovin jen za poslední týden poskočila o 14 procent. A kvůli oslabování rublu bude podle CNN inflace v Rusku dál narůstat.

Přečíst článek

Zahraniční dodavatelé všeho možného od potravin po auta omezili nebo přestali v zemi podnikat. Přestože úředníci jednali rychle, aby zabránili úpadku bank a obnovili klid na finančních trzích pomocí kapitálových kontrol a nouzového zvýšení úrokových sazeb, na spotřebitelské šílenství žádné rychlé řešení není.

Jaké položky Rusům zdražily za měsíc konfliktu Economist

Bloomberg cituje průzkum z 15. až 22. března, který zjistil, že čtvrtina Rusů se v posledních dnech zásobila do budoucna, a to především nákupem trvanlivého zboží jako jsou těstoviny a drogerie pro domácnost. Podle ruské bankovní jedničky Sberbank rostly spotřebitelské výdaje tento měsíc ročním tempem až o 25 procent, ve srovnání s jednociferným nárůstem před invazí.

 Úřady omezily obchodníkům marže pro základní zboží a ruští maloobchodníci, včetně X5 Retail Group, začátkem tohoto měsíce omezili zásoby základních, takzvaně „sociálně důležitých“ potravin po zprávách o hromadění potravin. Ceny léků vzrostly až o 40 procent, údajně chybí více než 80 léků včetně Nurofenu pro děti. Některé mezery na trhu zvládají úřady doplňovat. Země obnovila dodávky některých druhů ovoce z pěti zemí, včetně Číny. Dalším příkladem jsou hygienické výrobky, poté, co Procter & Gamble. výrobce hygienických vložek značky Always omezil své podnikání v Rusku. „Regály v obchodech jsou nyní plné hygienických vložek od značek, které neznám, se jmény v čínských znacích, někdy za dvojnásobnou cenu, než byly před pouhými týdny Always nebo Libresse,“ řekla Bloombergu zákaznice. 

Lusuxní švýcarské hodinky Audemars Piguet

Rusové vrací úder. Zabavili švýcarské hodinky za miliony dolarů

Agenti ruské tajné služby FSB zabavili v Moskvě zásoby luxusních švýcarských hodinek Audemars Piguet v hodnotě několika milionů dolarů. Rusové tvrdí, že jejich dovozce porušil celní předpisy, Švýcaři považují krok za „represivní opatření“ v odvetě za sankce západního světa uvalené na ruské oligarchy a vrcholné politiky kvůli ruské invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg. V rámci sankci totiž Švýcaři zakázali i vývoz luxusního zboží včetně proslulých hodinek.

Přečíst článek

Magazín Economist píše, že podle březnového válečného tempa zdražení by se spotřebitelské ceny za rok ztrojnásobily. V indexu spotřebitelských cen navíc mají velké váhy ceny topení a benzínu, které už týdny stagnují. Pokud by rostly jako na globálních trzích, inflace by byla výrazně vyšší.

Výzkumná společnost NielsenIQ odhaduje, že mezi 21. únorem a 6. březnem maloobchodní prodej cukru, obilovin a dalšího trvanlivého zboží vzrostl o 46 procent ve srovnání s předchozím rokem. Takové panické nákupy, vedené virálními fotografiemi nakupujících bojujících o potraviny, vedly k jejich nedostatku. Dokud budou platit západní sankce, budou podle Economistu zásadním hnacím motorem inflace potíže se získáváním zboží, které Rusko doma nevyrábí. I to, co země dováží navzdory sankcím,  podražilo, protože rubl ztratil vůči dolaru téměř třetinu své hodnoty. Od začátku války oficiální statistiky ukazují, že ceny chytrých telefonů vyskočily o 18 procent, zahraničních aut o 27 procent a televizí o třetinu. 

Rusko se propadá na ekonomické dno stále rychleji. Ruská centrální banka provedla začátkem března průzkum mezi analytiky. V průměru předpověděli, že v roce 2022 se ruský HDP sníží o osm procent a inflace dosáhne 20 procent. Vzhledem k tomu, že celkové zvýšení cen již letos dosahuje osmi procent, by splnění této prognózy vyžadovalo, aby inflace po zbytek roku 2022 klesla na jednu sedminu současné úrovně, připomíná Economist.

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme