Reklama

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
Lukáš Kovanda

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Reklama

Podle světově významné ratingové Standard & Poor’s již Rusko vkročilo do bankrotového stavu. Agentura v sobotu zveřejnila nové hodnocení bonity Ruska. V posudku přitom konstatuje, že Rusko je nyní ve stádiu takzvané selektivní platební neschopnosti. Ta nastává, není-li dlužník schopen dostát části svých závazků vůči věřitelům, zatímco jinou část závazků plnit schopen je.

Rusko se podle agentury ocitá v selektivní platební neschopnosti od 4. dubna, kdy svůj dolarový dluh, splatný k danému dni, vypořádalo v rublech. Na základě zpřísněných sankcí v reakci na masakr v Buče, totiž americké banky, jež vedou účty ruskému ministerstvu financí, nemohly danou výplatu uskutečnit.

Ruská centrální banka

Rusové vyřešili další splátku dolarového dluhu. Věřitelům za něj zaplatili v rublech

Rusko odkoupilo zpět většinu svých dluhopisů denominovaných v dolarech splatných 4. dubna, držitelům za ně zaplatilo v rublech. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo financí.

Přečíst článek

Kreml není schopen dostát svách dolarových závazků

Ruské ministerstvo financí ji tedy muselo realizovat v rublech a prostřednictvím domácích finančních institucí. Jenže daný dolarový dluh splatný 4. dubna smluvně nezahrnoval možnost alternativní výplaty v rublech, jedná se proto o porušení smlouvy. Porušení smlouvy ve vztahu k věřitelům je v očích světově významných ratingových agentur, nejen Standard & Poor’s, známkou platební neschopnosti, tedy v podstatě bankrotu.

Vzhledem k tomu, že Rusko je nadále schopno vypořádávat svůj rublový dluh nebo dluh, jejž lze alternativně v rublech vypořádávat, nevkročilo do bankrotového stavu zcela, ale právě jen částečně, tedy svým způsobem selektivním vnímáním. Proto stav jeho veřejných financí nyní Standard & Poor’s označuje za selektivní platební neschopnost.

Tu by mohl Kreml odvrátit během třicetidenní lhůty, která běží od 4. dubna. Musel by však daný dluh vypořádat v dolarech, nikoliv v rublech. To však bude vzhledem k razanci sankcí obtížné, ne-li nemožné.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Problém je jinde než u čerpacích stanic, pane ministře

Ministr financí Zbyněk Stanjura by se měl zaměřit nejen na marže čerpacích stanic, ale i rafinérií. Rafinační marže největších prodejců pohonných v ČR stoupají mohutně, protože stále zpracovávají zlevněnou ruskou ropu.

Přečíst článek

Pokud Rusko 4. května, což je nyní nejpravděpodobnější termín, opravdu se vším všudy zbankrotuje, půjde o první bankrot země vůči zahraničí od dob, kdy vůdce bolševiků Vladimir Iljič Lenin stornoval carský dluh poté, co roku 1917 stanul v čele Rady lidových komisařů.

Rusko bude mít stále možnost platit válku

Bankrot však nelze chápat doslovně. Rusko bude mít nadále možnost financovat válčení na Ukrajině, například skrze příjem z vývozu energií, zejména plynu a ropy, do zemí EU. Denně za tento export inkasuje částku odpovídající zhruba 850 milionům až miliardě dolarů. Prostředky přitom získává z velké části v eurech, z menší v dolarech.

Platební neschopnost čili bankrot spočívá spíše v tom, že Rusko ztratí přístup na mezinárodní kapitálové trhy. Dramaticky mu zdraží obsluha dluhu a náklady půjčování si dokonce i třeba od čínských investorů. Bez toho bude obtížné získávat pro Rusko peníze na investice a zajišťovat ekonomický růst. Rusové se proto musí připravit na hluboký propad životní úrovně. Bankrotový stav Ruska může trvat třeba jedno desetiletí. 

Potraviny v ruském obchodě

Březnová inflace v Rusku je nejvyšší za 23 let, za potraviny platí Rusové dvakrát více než před invazí

Spotřebitelské ceny v Rusku v březnu vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o 7,61 procenta, což byl nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Ruská ekonomika se potýká s problémy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po invazi na Ukrajinu a rekordnímu poklesu rublu. V únoru inflace činila 1,17 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Rusové zároveň utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme