Reklama

Ruská ropa získala zdatného pomocníka – lodě dříve pracující pro Írán

Íránský ropný tanker typu aframax
Alf van Beem / Creative Commons / CC0
Dušan Kütner
duk

Sankce západního světa na dovoz ruské ropy po moři se stává i možností pro loďaře dříve se soustředící na přepravu íránské ropy. V poslední době se k surovině z Ruska obrátilo hned jedenáct lodí, které dříve přepravovaly ropu z Íránu. K zatajení přepravy sankcionované ropy využívají i plavbu, při níž vypínají své satelitní transpondéry, aby maskovaly svůj pohyb, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Ropné tankery, které dříve přepravovaly íránskou ropu, přecházejí na přepravu ruské ropy, uvedl Bloomberg s odkazem na data společnosti Vortexa zabývající se analýzou lodní dopravy.

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Jedenáct ze sledovaných lodí, které dříve přepravovaly íránskou ropu, naložilo od dubna ruskou ropu, což v uvedeném období podle statistiky k 21. červenci představovalo 16 nakládek. Většina plavidel jsou menší lodě typu aframax, které mohou obvykle přepravit 730 tisíc barelů, uvedla analytická společnost.

Trojnásobný nárůst 

„Vzhledem k tomu, že stále více společností ustupuje od přepravy ruské ropy a produktů, ti, kteří jsou obeznámeni se sankcionovaným obchodem s ropou, budou nadále používat své tankery, aby pomohli Rusku vyvážet ropu východně od Suezu,” uvedl Armen Azizian, analytik trhu s ropou ze společnosti Vortexa.

prezident USA Joe Biden a Saúdský korunní princ Salmán

Lukáš Kovanda: Biden u Saúdů nepochodil, hrozí další zdražování ropy

Americký prezident Joe Biden nedokázal při své návštěvě Saúdy přesvědčit, aby se zavázali k výraznějšímu navýšení těžby ropy. Klíčový cíl jeho výpravy do blízkovýchodního regionu zůstal nenaplněn. Což pro Česko znamená hlavně jedno: pohonné hmoty moc zlevňovat nebudou, ba dokonce i citelně zdraží.

Přečíst článek

Ruské dodávky se v první polovině července vyšplhaly na 250 tisíc barelů denně, což je oproti dubnu nárůst o 170 tisíc barelů denně, uvedla společnost Vortexa. Mezi plavidla patří také velmi velcí přepravci ropy, kteří mohou přepravit asi dva miliony barelů, dodal.

Snaha o utajení nákladu 

Roste také počet ropných tankerů, které vypínají své satelitní transpondéry a provádějí transfery ropy z ruského Uralu směr Atlantik, uvedla Vortexa. Tato metoda, známá jako zatmění, se často používá k maskování nakládky nebo vykládky nákladů. Ze 14 tankerů, které v posledních týdnech „potemněly”, pět z nich předtím převáželo íránskou ropu.

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že se stále více přepravců a pojistitelů odvrací od manipulace s ruskou ropou poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, si mohou tankery, které jsou stále ochotné provádět takové citlivé obchody, účtovat vyšší ceny, uvedl Bloomberg bez bližších podrobností.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme