Reklama

Ruská ekonomika se na předválečnou úroveň vrátí nejdříve za osm let

ruský prezident Vladimír Putin
ČTK
 ČTK

Ruská ekonomika se na úroveň z doby před zahájením útoku na Ukrajinu pravděpodobně nevrátí dříve než v roce 2030. Předpovídá to podle agentury Reuters zpráva evropské ratingové agentury Scope Ratings. Rusko v důsledku útoku na Ukrajinu čelí rozsáhlým sankcím ze strany západních zemí.

Reklama

Zpráva předpokládá, že výkon ruské ekonomiky se bude na konci příštího roku nacházet zhruba osm procent pod úrovní z loňského roku. "Ruská vláda s pomocí ruské centrální banky využila nečekané exportní příjmy ke zmírnění bezprostředního dopadu války na Ukrajině a sankcí na domácí ekonomiku. Dlouhodobější vyhlídky (ruské ekonomiky) se však zhoršují," uvedla agentura Scope.

Hospodářský růst v Rusku bude podle zprávy nadále podkopávat zrychlující odliv kapitálu, omezený přístup k západním technologiím a nepříznivé demografické trendy.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Rusko v tichosti sčítá ztráty finančního sektoru ze sankcí. Aktuálně jsou to stovky miliard dolarů

Ruský finanční sektor utrpěl stovky miliard dolarů „přímých ztrát“ v důsledku rozsáhlých sankcí uvalených EU a USA a dalšími spojenci za invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument ministerstva financí, který má k dispozici.

Přečíst článek

Zpráva předpokládá, že soukromý sektor v letošním roce stáhne z Ruska více kapitálu než v roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Tehdy odliv soukromého kapitálu z Ruska dosáhl 152 miliard dolarů (zhruba 3,7 bilionu korun). V letošním prvním čtvrtletí podle zprávy odliv kapitálu činil 64,2 miliardy dolarů.

Rusové zlepšují odhady

Ruské úřady v poslední době zlepšují odhady letošního vývoje domácí ekonomiky a tvrdí, že západní sankce mají na ruské hospodářství menší dopad, než se předpokládalo.

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině

Přes 1200 Rusů a sto firem bude čelit sankcím EU až do půlky března

Zástupci zemí Evropské unie prodloužili na dalších šest měsíců platnost sankčního seznamu spojeného s útokem Ruska na Ukrajinu. Soupis nadále zahrnuje 1206 ruských jednotlivců a 108 organizací, oznámila Rada EU. Dalším termínem pro obnovení či přehodnocení individuálních sankcí je 15. březen.

Přečíst článek

Ruský ministr hospodářství Maxim Rešetnikov například minulý týden předpověděl, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska letos klesne o 2,9 procenta. Ještě v srpnu jeho ministerstvo předpokládalo propad o 4,2 procenta.

Důvěrný dokument ruské vlády, z něhož tento měsíc citovala agentura Bloomberg, ovšem varuje před hlubokými a vleklými dopady západních sankcí na ruskou ekonomiku. Materiál upozorňuje, že tlak na ruské hospodářství způsobený sankcemi se bude stupňovat a odklon Evropy od ruských energetických surovin by mohl narušit i schopnost Ruska zásobovat domácí trh.

Čerpací stanice ruské společnosti Rosněfť

Ruská továrna na peníze Rosněfť i přes sankce zvýšila pololetní zisk

Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 13 procent na 432 miliard rublů (177 miliard korun). Rosněfť se zároveň snaží snižovat náklady a s nimi i dluh, uvedla firma. Tržby vzrostly o 32,5 procenta na 5,17 bilionu rublů (2,1 bilionu korun).

Přečíst článek

Vladimir Putin

Kritika Putina po ukrajinských úspěších stoupá. Rezignujte! vyzvali jej zastupitelé z rodného Petrohradu

Ukrajina hlásí osvobození desítek měst a menších obcí, v Rusku stoupá odvaha vojenskou akci kritizovat a přemýšlet o nástupci Vladimira Putina. Někteří vysocí ruští činitelé naopak tváří v tvář neúspěchům ruské armády volají po větší intenzitě útoků včetně všeobecné mobilizace, což ovšem rovněž znamená kritiku dřívějšího Putinova rozhodnutí se jí vyhnout, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Přečíst článek
rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme