Reklama

Ropa Brent vystoupala nejvýš za sedm let. Můžou za to teroristé z Jemenu

Těžba ropy
iStock
 ČTK

Reklama

Cena ropy Brent vystoupala nejvýše za sedm let. Pondělní útok jemenských šíitských povstalců Húsíů na hlavní město Spojených arabských emirátů (SAE) vyvolal obavy, že by mohlo dojít k přerušení dodávek této suroviny.

V úterý ráno rostla cena severomořské ropy Brent o 1,5 procenta na 87,78 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,9 procenta a prodávala se za 85,39 dolaru za barel.

Teroristický útok v Abú Dhabí

V průmyslové oblasti Musaffah v Abú Dhabí poblíž skladovacích zařízení státní ropné společnosti ADNOC v pondělí explodovaly tři cisterny s palivem a na staveništi na mezinárodním letišti v Abú Dhabí vypukl požár. Při explozi cisteren podle agentury WAM přišli o život dva Indové a Pákistánec a dalších šest lidí bylo zraněno.

EDF, francouzská energetická společnost

Akcie francouzské EDF se zřítily. Vláda po ní chce obří slevy na elektřinu

Akcie francouzské energetické společnosti EDF v pátek klesly až o 25 procent, v průběhu dne však už část ztrát smazaly. Děje se tak v reakci na nařízení francouzské vlády, která po podniku ve snaze zkrotit raketový růst cen energií požaduje, aby prodával více elektrické energie s obří slevou. EDF uvedla, že ji tento krok bude stát až 8,4 miliardy eur (205,6 miliardy korun) a zhoršila proto výhled na letošní rok, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

S Íránem spříznění Húsíové bojují proti koalici, v níž jsou zastoupeny i SAE. Jemenští povstalci často páchají přeshraniční útoky na Saúdskou Arábii, k útokům na SAE se však hlásí méně často.

„Nové geopolitické napětí se přidalo k pokračujícím známkám napětí na celém trhu,“ uvedl ve své poznámce analytik společnosti ANZ Research.

„Analytické prognózy očekávají, že poptávka letos převýší nabídku, protože svět se otevírá po dvou letech uzávěr a obnovuje normálnější trajektorii poptávky,“ uvedl Ash Glover ze společnosti CMC Markets.

Lufthansa (ilustrační foto)

Letadla v Evropě létají prázdná. Dopravci se bojí, že kvůli Bruselu přijdou o místa na letištích

Nařízení Evropské komise, podle kterého letecké společnosti musejí povinně využívat stanovenou část startovacích míst na evropských letištích, jinak je ztratí, vyvolalo nevoli dopravců. Aby vyhověli požadavku, začaly v zimě létat tisíce jejich strojů téměř prázdných, jen aby letecké společnosti takzvané sloty udržely. Brusel si svým přístupem vysloužil i kritiku ekologických aktivistů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

průmyslová výroba, ilustrační foto

Bude rok 2022 horor? Je jistá šance, že ne, doufají šéfové průmyslu

Inflace, covid, drahé energie. A za stromem číhá jako pomyslný pohádkový vlk evropský klimatický výmysl Green Deal. Třetí rok už trvá boj českého průmyslu s nástrahami, které předtím neznal. Newstream se bavil s šéfy velkých českých firem o očekáváních roku 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme