Reklama

Rok kryptoměn přinesl tisíciprocentní zisky i prudké pády

Kryptoměny v roce 2021
Pixabay
Zdeněk Pečený

Digitální aktiva v čele s bitcoinem se stala tolerovanou, ale nezpochybnitelnou součástí finančního světa. Vydělávat na nich již lze i prostřednictvím etablovaných nástrojů i bank, vyplývá z analýzy newstream.cz. A co kryptoměny čeká v příštím roce, kdy bitcoinu někteří investoři věští pád k ceně 10 tisíc dolarů?

Reklama

Rok 2021 byl pro kryptoměny v mnoha ohledech průlomový. Regulace a zájem bank i firem pomohly zpopularizovat digitální měny jako standardní investici.

Nejznámější kryptoměna bitcoin si za letošní rok připsala zhodnocení zhruba 70 procent a vytáhla kapitalizaci celého trhu digitálních měn na více než 2 biliony dolarů (45 bilionů korun). Nicméně bitcoin v posledních měsících ze svých maxim ztratil 30 procent a nyní stojí na místě. A analytici očekávají další pokles.

Zájem regulátorů

Právě končící rok byl zásadní, co se regulace kryptoměn týče. Různé země přitom zvolily rozdílné přístupy. Ve Velká Británii hned na začátku ledna vstoupil v platnost zákaz prodeje finančních derivátů navázaných na ceny kryptoměn drobným investorům. S odůvodněním, že ceny kolísají až příliš. Na konci září pak Čína kompletně zakázala všechny aktivity spojené s digitálními měnami. Od těžby, po obchodování až po placení s nimi.

Bitcoin, ilustrační foto

Černá sobota pro kryptoměny. Bitcoin se propadl o pětinu

Cena největší kryptoměny světa se propadla až k hranici 42 tisíc dolarů, přitom ještě před několika týdny stále jeden bitcoin více než 66 tisíc dolarů. Pokles ale zaznamenaly všechny kryptoměny.

Přečíst článek

Následně se investoři vyděsili, že tvrdá omezení přijdou i ve Spojených státech. To se ale nestalo. Začátkem října Gary Gensler, šéf americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), během slyšení Sněmovny reprezentantů pro finanční služby potvrdil, že kryptoměny regulátor nezakáže. Gensler řekl, že zákaz kryptoměn vůbec nespadá pod mandát SEC, ale musel by s ním přijít samotný Kongres

„Jde o to, jak tuto oblast propojíme s našimi principy ochrany spotřebitele a také jak se podaří využít možností bankovních a dalších regulací. Zkrátka musíme to udělat tak, aby ministerstvo financí mělo dostatek nástrojů v boji proti praní špinavých peněz a dodržování daňových předpisů,“ dodal Gensler.

Analytici se shodují, že právě regulace krypta bude nadále zásadní i v roce 2022. „Nadcházející rok rozhodně přinese hodně aktivity na poli regulace,“ citovala CNBC Vijay Ayya z měnové burzy Luno. „Zájem různých vlád, především té americké, zregulovat krypto prostor nebyla nikdy vyšší.“

Bitcoin, ilustrační obrázek

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Přečíst článek

Dobrý rok

Končící rok pro digitální měny připomínal jízdu na horské dráze, ale při pohledu do zpětného zrcátka to byl pro bitcoin a ostatní dobrý rok. Pomohl zájem samotné Wall Street a investičních bank jako Goldman Sachs o nákup kryptoměn. Bitcoin posílil od začátku ledna o 70 procent. Cesta to byla plná vzestupu i pádů. Z hlediska tržní kapitalizace největší kryptoměna několikrát pokořila hranici 60 tisíc dolarů a začátkem minulého měsíce dokonce atakovala hranici 70 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Letošní rok ale končí na cenovce 50 tisíc.

Někteří analytici se ale domnívají, že to nejhorší nejznámější kryptoměna ještě nemá za sebou. Aktuálně bitcoin již ztrácí 30 procent ze svého listopadového maxima. Takzvaný medvědí trh je definován poklesem o více než 20 procent. Je však nutno dodat, že digitální měny jsou notorické pro vysokou volatilitu cen.

Bitcoin za 10 tisíc dolarů?

Carol Alexanderová, profesorka financí na sussexské univerzitě, očekává, že se bitcoin v příštím roce potopí až k 10 tisícům dolarů a vymaže tak veškeré zisky z posledních 18 měsíců.

Global Payments spouští možnost přijímat kryptoměny

Tisíce obchodníků v Česku mohou nyní přijímat bitcoin

Provozovatel platebních terminálů Global Payments spustil ve spolupráci s Visou a slovinskou společnosti GoCrypto možnost přijímat kryptoměny. Bitcoin a další kryptoaktiva nyní může začít přijímat téměř 4000 obchodníků u nás.

Přečíst článek

„Kdybych byla investorem, tak bych se nyní bitcoin rychle zbavila, protože jeho cena příští rok padne,“ řekla Alexanderová CNBC. Svůj názor vysvětluje tím, že podle ní nemá žádnou fundamentální hodnotu je více hračkou než investicí. Alexanderová také připomíná rok 2018, kdy bitcoin po růstu k 20 tisícům dolarů během pár měsíců spadl na 3 tisíce. 

Investor Alex Kruger zase očekává pokles ceny, protože objem obchodovaných finančních derivátů navázaných na bitcoin klesl na nízké hodnoty, které většinou indikují následný pokles hodnoty samotné digitální měny.

50 tisíc procent

Bitcoin si jako nejstabilnější kryptoměna ale zdaleka nepřipsal nejvyšší zhodnocení. Tento primát si letos vysloužila měna Gala. Ta si připsala neuvěřitelný zisk 50 tisíc procent. Pomyslnou stříbrnou a bronzovou medaili se odnášejí Axie Infinity a Sandbox. Ty se za letošek zhodnotily o 19 a 15 tisíc procent. Ze známějších a zavedenějších měn se nejlépe vedlo Ethereu, které od ledna posílilo o 450 procent.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

ruleta, investiční sázky

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme