Reklama

Recese vás čeká všechny, vzkazuje Nomura hlavním světovým ekonomikám

pád, ilustrační foto
iStock
Dušan Kütner
duk

Slovo recese se stává v posledních týdnech stejně často skloňovaným jako inflace či dříve covid. Není divu, obávají se jí mnohé státy. A mají zřejmě proč – podle analýzy japonské banky Nomura čeká v příštích dvanácti měsících pád do recese většinu velkých světových ekonomik včetně těch evropských, americké, japonské či jihokorejské, uvedl server CNBC.

Reklama

Mnoho předních světových ekonomik upadne během příštích dvanácti měsíců do recese, protože centrální banky začnou ještě více agresivně zpřísňovat měnovou politiku v boji s rostoucí inflací. Uvádí to podle serveru CNBC analýza japonské finanční společnosti Nomura Holdings spadající do bankovní skupiny Nomura. Kromě USA očekává Nomura v příštím roce recesi v eurozóně, Spojeném království, Japonsku, Jižní Koreji, Austrálii a Kanadě.

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Hlavní ekonomka Světové banky: Fed zaspal. Globální recesi už se nejde vyhnout

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně.

Přečíst článek

Právě teď mnohé z centrálních bank přešly v podstatě na jediný mandát – a tím je snížit inflaci. Důvěryhodnost měnové politiky je příliš cenným aktivem, než abychom ji ztratili. Takže budou velmi agresivní,“ řekl CNBC vedoucí výzkumu globálních trhů v Asii Nomury Rob Subbaraman. „To znamená zrychlení zvyšování základních sazeb. Několik měsíců jsme poukazovali na rizika recese a sklidili jsme kritiku. A nyní máme mnoho rozvinutých ekonomik, které skutečně upadají do recese,“ dodal.

Ještě je jedna věc, když slábne více velkých ekonomik najednou – nemůžete se spoléhat na růst exportu. To je další důvod, proč si myslíme, že riziko recese je velmi reálné a pravděpodobně k němu dojde,“ vedoucí výzkumu globálních trhů v Asii Nomury Rob Subbaraman.

Centrální banky po celém světě držely „skvělou uvolněnou měnovou politiku“ příliš dlouho v naději, že inflace bude přechodná, řekl Subbaraman. Nyní to vlády musí dohnat a pokusit se znovu získat kontrolu nad inflací, řekl CNBC.

Americká recese: mělká, ale dlouhá

V USA Nomura předpovídá mělkou, ale dlouhou recesi v délce pěti čtvrtletí počínaje posledním čtvrtletím roku 2022. Americký Fed, Evropská centrální banka a další národní centrální banky patří mezi ty, které se snaží zvrátit rekordní inflaci zvyšováním sazeb. Fed v červnu zvýšil svou referenční úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na rozpětí 1,5 až 1,75 procenta, nejvíce od roku 1994. Šéf Federálního rezervního systému Jerome Powell již naznačil, že v červenci by mohlo dojít k dalšímu zvýšení o 50 nebo 75 bazických bodů.

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let

Oznámení velké americké veřejně obchodované nábytkářské firmy RH o sníženém výhledu zisku na letošní rok a zpráva o nejvyšším zvýšení základní sazby za posledních dvacet let ze strany švédské centrální banky. To byly zřejmě poslední hřebíčky do rakve pro americký klíčový index pěti set největších na burze obchodovaných firem S&P 500. Po úderu oznamujícím dnešní půlnoc bude totiž podle všeho jasné, že právě uplynulé pololetí je pro index nejhorší první půlka roku od roku 1970, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Nomura také zdůraznila několik středně velkých ekonomik – včetně Austrálie, Kanady a Jižní Koreje – které směřují do recese, protože zažily boom bydlení poháněný hypotečním zadlužováním. Hrozí jim proto hlubší recese, než se předpokládalo, protože zvýšení úrokových sazeb vyvolá propad dostupnosti bydlení, uvádí zpráva.

Vše o inflaci čtěte zde

„Pokud centrální banky nezpřísní měnovou politiku, aby inflaci nyní snížily, bude to pro ekonomiky velmi bolestný přechod do režimu vysoké inflace – a uvíznutí v něm ještě horší,“ varuje Subbaraman. Povede to ke spirále cen a mezd, která by byla „z dlouhodobého hlediska byla ještě bolestivější pro ekonomiku,“ dodal.

„Je těžké to říct, že nás čeká něco bolestivého. Ale snížit inflaci je pro světovou ekonomiku a společnost lepší než nechat inflaci, aby se vymkla kontrole jako v 70. letech,“ dodal.

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Pololetí burzovních jatek a vysoké inflace věští recesi

První pololetí roku 2022 máme za sebou a byla to doslova krvavá lázeň. Původně zpomalení ekonomik se přelilo do „hrozby světové recese“. Americký hlavní index S&P 500 klesnul o více než 20 procent. Centrální bankéři hovoří o možnosti hospodářského poklesu. A podle průzkumů mezi ekonomy je pokles inflace bez výrazného snížení ekonomického růstu nemožný.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme