Reklama

Reálné mzdy prudce propadají. Dno ale teprve přijde, míní ekonomové

nákupy, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Průměrná mzda za první čtvrtletí letošního roku zvýšila o 7,2 procenta. Na první pohled vysoké číslo. Po započtení inflace ale měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loni v průměru klesl o 3,6 procenta, uvádí Český statistický úřad.

Reklama

V 1. čtvrtletí 2022 byla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců 37 929 korun, to je o 7,2 procenta více než ve stejném období roku 2021. „Spotřebitelské ceny se ale v tomto období zvýšily o 11,2 procenta, a proto mzda reálně klesla, tentokrát o 3,6 procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

„Přestože zaměstnanci v průměru vydělávají více peněz, v obchodech si za ně mohou koupit méně zboží a služeb. Kvůli tomu dochází k poklesu životní úrovně zaměstnanců,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reálné mzdy se podle očekávání ekonomů prudce propadají. „Podobně se průměrná mzda snížila naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2020, kdy na ekonomiku dolehla první vlna covidu. V té době ovšem došlo v důsledku odstávek ke snížení nominálních mezd, které nemělo dlouhého trvání,” komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas. 

Reálná mzda klesá už druhý kvartál za sebou a její propad zrychluje. „Jde o nevyhnutelný důsledek současné, obrovské inflační vlny. Začíná se tak naplňovat předpokládaný scénář přizpůsobování české ekonomiky vyšším cenám, které dopadají na všechny ekonomické subjekty, nejvíc ale na konečné spotřebitele. Určitá mzdová restrikce, jakkoliv lidsky nepříjemná a politicky obtížná, je zřejmě nutnou podmínkou pro zkrocení inflace,” komentuje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom české a slovenské UniCredit Bank.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potvrzeno. Mzdy se letos reálně propadají nejvíce v tomto tisíciletí

V Česku probíhá historicky rekordní pád životní úrovně. Reálné mzdy se letos v prvním čtvrtletí meziročně propadly o 3,6 procenta. I když meziročně sice přidaly přes sedm procent nominálně, takže většina lidí má pocit, že „bere více“, reálně, tedy po zohlednění více než 11procentní inflace, se historicky propadly. Potvrzují to nejnovější data Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Pád životní úrovně nejvíce dopadá na lidi s nižšími příjmy

Lidé s nižšími příjmy procházejí současným inflačním obdobím ve výrazně horší pozici, což dokládají data o mediánové mzdě. Ta vzrostla za první tři měsíce tohoto roku meziročně jen o 6,6 procenta na 31 923 korun. Osmdesát procent zaměstnanců přitom pobíralo mzdu mezi 16 733 a 60 467 korunami měsíčně.

Růst mezd se tentokrát odehrával především v privátní sféře ekonomiky. Průměrná mzda ve veřejném sektoru avšak zůstává stále nad úrovní soukromé části ekonomiky. „Nejvíce se na mzdách šetřilo právě ve sféře napojené na veřejné rozpočty, tedy ve veřejné správě, zdravotnictví a školství. Pokles reálných mezd tam byl proto největší,” doplňuje Dufek. 

V privátní sféře se naproti tomu nejvíce přidávalo v peněžnictví (+15,9 procenta), na realitním trhu (+13,9 procenta) a v sektoru HORECA, který po restartu zaznamenává nedostatek zaměstnanců.

Dopad do peněženek domácností není podle Sobíška zatím není dramatický, a to hlavně díky dostatku pracovních příležitostí. Výsledky mezd za první čtvrtletí však nastavují laťku pro vývoj ve zbytku roku. Ekonomové tak počítají s dalšími propady reálné mzdy i v následujících kvartálech.

„V dalších kvartálech očekáváme zpomalení nominální dynamiky mezd a růst inflačních tlaků - ty mohou vrcholit v polovině roku okolo 16 procent. Za celý rok 2022 tak v průměru očekáváme skoro 8procentní reálný propad mezd - něčemu podobnému naposledy čelily české domácnosti na počátku devadesátých let. I proto předpokládáme, že spotřeba českých domácností bude v druhé polovině výrazně opatrnější a domácí ekonomika technicky projde recesí,” uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

„Mzdy začnou reálně růst patrně od prvního kvartálu 2023, kdy se jednak jejich nominální tempo zvýší v opožděné reakci na letošní inflační vlnu, jednak samotná inflace klesne do meziročních jednociferných hodnot. Úplné dorovnání kupní síly mezd do stavu před současnou inflační vlnou se ale zřejmě protáhne až do roku 2024,” uzavírá Sobíšek. 

Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB bude muset zvýšit sazbu razantněji, než kdyby reagovala dříve

Evropská centrální banka totálně zaspala v boji s inflací, signalizuje Bank of America, druhá největší banka v USA.

Přečíst článek

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Za měsíční mzdu lze stále pořídit o zhruba 200 litrů pohonných hmot více než před deseti lety

Růst cen pohonných hmot v Česku vrcholí. Benzín Natural 95 dokonce včera poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zlevnil. Oproti pátku o čtrnáct haléřů na litr. Takže se včera prodával průměrně za 47,12 koruny za litr. Nafta i včera dále zdražovala, avšak výrazně pomalejším tempem než počátkem týdne. Její cena vzrostla oproti pátku o dvanáct haléřů na litr, na 49,53 koruny za litr, což je historicky rekordní cena.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Mzdový medián loni překročil 35 tisíc korun. Rozdíl ve výdělcích mužů a žen je stále propastný

Medián mezd loni stoupl o zhruba šest procent na 35 169 korun. Zatímco u mužů činil 37 070 korun, u žen to bylo 32 800 korun. Měsíční mzdu nad 100 tisíc korun loni měla necelá tři procenta zaměstnanců. Vyplývá to z publikace Struktura mezd zaměstnanců, kterou vydal Český statistický úřad.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

nákupní centrum Palladium v Praze

Maloobchod byl v říjnu stále v minusu. Vánoce budou pro obchodníky jen částečnou útěchou

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme