Reklama

Rána drůbežářskému průmyslu. Kvůli chřipce je nutné vybít sedminu tuzemského chovu

Utrácení části velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se vyskytla ptačí chřipka, 3. ledna 2023. Pokračuje utěsňování budovy před usmrcením nosnic plynem.
ČTK
 ČTK

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750 tisíc nosnic chovaných ve třech samostatných halách. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá v úterý řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.

Reklama

„Ve velkochovu nosnic v obci Brod nad Tichou na Tachovsku se ptačí chřipka rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. SVS proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 tisíc. Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto velmi důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. SVS zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho likvidace celého chovu potrvá.

Růst cen potravin se nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi.

Ceny potravin porostou, pokud se nevyřeší drahé energie, varuje Agrární komora

Růst cen potravin se podle Agrární komory ČR nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi. Zemědělcům a potravinářům budou končit fixace cen a i zastropovaná cena bude několikanásobná, než měly podniky dříve. Možné snížení DPH na potraviny nemusí nutně vést ke snížení spotřebitelských cen, řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Přečíst článek

Původně se hovořilo o tom, že v chovu bude utraceno 120 tisíc slepic v oddělené polovině haly číslo dvě, kde se virus prokázal poprvé na konci prosince. V pondělí ale testy potvrdily nákazu i v druhé části haly a veterináři rozhodli o utracení všech 220 tisíc slepic z celé haly.

Nákazová situace v Česku je vážná

„Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství," konstatoval Vorlíček. Nákazová situace je podle něj v Česku velmi vážná. „Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje," řekl. Další ohnisko se našlo v malochovu drůbeže v okrese Uherské Hradiště.

Vejce, ilustrační foto

Záhada drahých vajec objasněna. Řetězce si mastí kapsu

V takřka celonárodní detektivku se mění odhalování příčiny drahých vajec, která zajímá jak veřejnost, tak média. Přitom příčina je stále stejná jako na jaře. Je jí zejména obchodní politika prodejců, v čele s těmi největšími – řetězci.

Přečíst článek

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na Twitteru uvedl, že vybíjení všech 750 tisíc slepic je náročný zásah. „Jde o náročný zásah, který ovšem na místě veterinární správa ve spolupráci s hasiči zvládá. Situaci máme pod kontrolou," napsal.

Ve středu začala v Brodu likvidace nosnic z první části haly. Odpoledne začalo do utěsněné haly napouštění oxidu uhličitého, kterým se drůbež usmrcuje. Plyn působil v hale přes noc, od dnešního rána se hala odvětrává. Až klesnou koncentrace plynu, začne postupné odvážení utracené drůbeže.

Koncentrace oxidu uhličitého měří hasičská laboratoř v Třemošné. „Až budeme mít jistou, že je hala dostatečně odvětraná, bude bezpečné vstoupit dovnitř a začít vynášet kadáver," řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

Mezinárodní skupina J&T může prostřednictvím firmy Bonhart koupit českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Česku je Spearhead v zemědělství dvojkou po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Přečíst článek

Během dneška by se měl oxid uhličitý napustit i do druhé poloviny haly, kterou hasiči v úterý rovněž utěsnili. Celkem museli v celé třípodlažní hale zalepit kolem 200 průduchů.

Usmrcená drůbež se odváží do kafilerie na Klatovsku. Její kapacita je ale 80 až 100 tun denně. Ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý řekl, že v hale, kde se s utrácením začalo, je 360 až 400 tun drůbeže. Kromě utracených nosnic se likvidují ve spalovnách a v dalších zařízeních také miliony vajec z celého chovu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Žatec a krajina žateckého chmele se 18. září 2023 staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu.

Česko je velmocí, co se týče památek na seznamu UNESCO. Další je Žatec a chmelařská krajina

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme