Reklama

Putinovi obchodníci nabízejí na veletrhu válkou testované zbraně

Ruští prodejci zbraní na veletrhu IDEX.
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Ruský zbrojní průmysl se navzdory sankcím účastní veletrhu IDEX ve Spojených arabských emirátech a nabízí zbraně, které byly testovány ve válce na Ukrajině.

Reklama

Více než 200 ruských zbraní od tanků přes raketové systémy až po útočné pušky Kalašnikov je od pondělí vystaveno na veletrhu IDEX v Abú Dhabí, který patří mezi největší na světě. „Většina prezentovaných produktů již byla testována v reálných bojových podmínkách,“ citovala agentura Bloomberg Sergeje Čemezova, šéfa ruského státního konglomerátu obranného průmyslu Rostec, před zahájením veletrhu. „To je jedna z hlavních výhod ruských zbraní oproti konkurentům.“

Rok ruské invaze na Ukrajinu. Podívejte se:

USA, Velká Británie a Evropská unie uvalily sankce na ruské výrobce zbraní v reakci na válku na Ukrajině, která trvá už rok. Nicméně ruský zbrojní průmysl se veletrhu v Abú Dhabí účastní, protože Spojené arabské emiráty se těmito sankcemi necítí vázáni.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden (vpravo) v Kyjevě.

Putin věděl několik hodin předem, že Biden míří na Ukrajinu

Spojené státy informovaly ruskou stranu o návštěvě prezidenta Joea Bidena v Kyjevě několik hodin před jeho odletem. Agentuře Reuters to řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Biden strávil v Kyjevě asi pět hodin, setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ohlásil další americkou vojenskou pomoc Ruskem napadené zemi.

Přečíst článek

Například ruský vicepremiér Denis Manturov se veletrhu zúčastnil a ocenil nárůst obchodu mezi Ruskem a Spojenými arabskými emiráty na devět miliard dolarů v roce 2022. Manturov je klíčová postava, ruský prezident Vladimir Putin ho v červenci pověřil dohledem nad vojenskou výrobou , aby zvýšil dodávky na frontu.

Protestní shromáždění proti ruské agresi na Ukrajině, 11. října 2022 na Václavském náměstí v Praze.

Většina lidí schvaluje podporu Západu Ukrajině, silně proruských Čechů je stále stejně

Téměř rok po vpádu Ruska na Ukrajinu zůstává většina lidí v Česku na straně Západu, další třetina si není názorem jistá. Prorusky smýšlejících nijak významně nepřibylo. Pomoc ukrajinským uprchlíkům před válkou schvaluje 60 procent Čechů, tedy mírně víc než loni v létě. Vyplývá to z lednových průzkumů agentury STEM, jejichž výsledky zveřejnil projekt České zájmy v EU.

Přečíst článek

Přesto pořadatelé na rozdíl od předchozích let nezařadili ruské společnosti do hlavního sálu IDEX, místo toho je umístily do izolovaného pavilonu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme