Reklama

Půjčka na dárky či dovolenou se prodražuje. Úroky rostou i na spotřebitelských úvěrech

vánoční dárky (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Reklama

Index spotřebitelských úvěrů, který každý měsíc ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u spotřebitelských úvěrů, v listopadu stoupl. Jeho hodnota se zvýšila o 0,38 procentního bodu na 6,42 procenta. Vývoj úrokových sazeb je u úvěrů „na cokoli“ v porovnání s úvěry na bydlení dlouhodobě stabilní.

Na rozdíl od hypotečních úvěrů není u bezúčelných úvěrů nejdůležitějším parametrem sazba. „Jestliže se úroková sazba u průměrného úvěru na spotřebu zvýší o jedno procento, dopad na splátku se bude pohybovat pod 200 korunami měsíčně. Ale čím bude splatnost kratší, tím vyšší měsíční splátka čeká žadatele o úvěr. Jednoduše řečeno, je třeba nejprve zhodnotit výslednou splátku, a až potom úrokovou sazbu,“ uvedl analytik Broker Consultingu Martin Novák.

zlato, zlaté slitky (ilustrační foto)

Koupit investiční zlato nebo stříbro se vyplatí. Ale s rozvahou

V dobách krize, kdy ostatní aktiva padají, patří zlato nebo stříbro mezi oblíbené prostředky, které drží hodnotu. Drahé kovy jsou oblíbené také z důvodu své hmatatelnosti, na rozdíl od akcií nebo dluhopisů si na ně můžete sáhnout. Přináší ale investice do zlata či stříbra dostatečný výnos? A jak obchodování s drahými kovy vlastně funguje?

Přečíst článek

U žádosti o spotřebitelský úvěr hraje zcela zásadní roli jeho posouzení bankou. Poskytovatelé úvěrů obecně využívají dva přístupy. U sazebníkového jsou jasně stanovena jak pásma úrokových sazeb, tak i přísnější riziková kritéria. Žadatel o úvěr má tedy přesnou informaci o výši sazby, nicméně může dojít k tomu, že jeho úvěr schválen nebude. Druhý model přistupuje k poskytování úvěrů na spotřebu z pohledu klienta. Poskytovatel úvěru zhodnotí klienta na základě rizikových kritérií a podle toho mu nabídne úrokovou sazbu, která odráží riziko případného nesplacení. Tento model žadateli nabízí mnohem vyšší šanci na schválení, ovšem za vyšší cenu.

„Také v období mezi vánočními svátky by klienti měli mít na paměti, že spotřebitelský úvěr je dobrý sluha, ale zlý pán. Klientům, kteří se ocitnou v nenadále životní situaci, může tento úvěr pomoci vyřešit rychlý nákup čehokoliv. V žádném případě by ale neměl sloužit k nákupu zážitků a dárků,“ upozornil ředitel pražské pobočky OK POINT Luka Jiří Tatýrek.

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace 10 procent? Vyloučit to nelze, míní guvernér ČNB Rusnok

Centrální banka v reakci na růst cen bude i nadále zvyšovat základní úrokové sazby. Nad pětiprocentní hranici by však podle vyjádření Jiřího Rusnoka pro Český rozhlas jít neměla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stresovat zákazníky vyšší cenou čokolády před Vánoci nechci. Sáhneme si do marží, říká majitel čokoládovny

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Retail má před sebou ještě řadu hubených měsíců. Obrat přijde asi až příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme