Reklama

Průměrná mzda v Česku nominálně roste, reálně ale padá

Průměrná mzda v Česku nominálně roste, reálně ale padá
ČTK
 ČTK

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43 412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak popáté za sebou, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

„I přes téměř 8procentní růst nominální mzdy nklesla po započtení vlivu inflace reálná mzda ve 4. čtvrtletí 2022, a to již popáté za sebou, tentokrát o 6,7 procenta. V celém roce 2022 dosáhla inflace 15,1 procenta a nominální růst mezd byl 6,5 procenta. Reálně se tedy mzda snížila o 7,5 procenta,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

„Nejenom, že mzdy ve 4. čtvrtletí nepřekonaly inflaci, ale zároveň nedošlo ani k jejich významnému zrychlení,” komentuje čerstvá data z trhu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. 

„A to ještě inflaci v posledním čtvrtletí vlastně zkreslil úsporný tarif a odpuštění poplatků OZE, bez jejichž pomoci by reálně mzdy propadly o 9,5 procenta,” dodal Dufek.

česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Mzdy v Česku za 30 let narostly o 141 procent. Nyní rekordně padají

Reálné mzdy v Česku se od rozdělení Československa zvýšily o 141 procent. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR. Nabízí se tak otázka, proč i přes tento růst Česko stále nedohání Německo, respektive jeho ekonomickou výkonnost. Před třiceti lety to byla klíčová úvaha doby: za jak dlouho Němce doženeme?

Přečíst článek

Za celý loňský rok dosáhla průměrná mzda 40 353 korun.

Medián mezd (37 463 korun) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 9 procent, u mužů dosáhl 40 232 korun, u žen byl 34 554 korun. „Stejně jako o průměrné mzdy je tempo růstu mediánové mzdy ovlivněno nízkým srovnávacím základem z předcházejícího roku,” doplnil Dufek. Osmdesát procent zaměstnanců podle ČSÚ pobíralo mzdu mezi 18 666 a 70 514 korun.

Nejvíce si v závěru roku přilepšili pracovníci v energetice, kde se přidávalo téměř o 15 procent, pokles platů o tři desetiny procenta naproti tomu zaznamenalo vzdělávání.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Deloitte: Česká ekonomika se řítí do recese. Lidé i letos zchudnou

Energetická krize a inflace pošle letos českou ekonomiku do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) podle odhadu poradenské společnosti Deloitte klesne o 1,1 procenta. Za celý rok by průměrná inflace měla dosáhnout 8,5 procenta. Deloitte také varuje, že stát na daních vybere méně, než nyní kabinet Petra Fialy očekává.

Přečíst článek

Vývoj mezd zůstal v roce 2022 velmi umírněný.  A ani první čísla z některých odvětví za leden podle Dufka neukazují, že by se začalo naplňovat riziko mzdově inflační spirály.

„Pokračující pokles reálných výdělků bude znamenat další snížení kupní síly obyvatel a bude trvat do té doby, dokud se ČR nepodaří vypořádat se s vysokou inflací. K pravděpodobnému obnovení růstu reálných mezd proto dojde nejdříve ve druhé polovině roku,” uzavřel ekonom. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Inflace v tuzemsku požírá mzdu, příští rok tak bude nejhůře za skoro deset let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme