Reklama

Česko začátkem roku okusí inflaci nad deset procent, varuje ČNB

Inflace, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Inflace v prosinci ještě zrychlila, z listopadových šesti procent na 6,6 procenta. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v září 2008, uvádí Český statistický úřad. A bude hůř. Česká národní banka nevylučuje, že v prvních měsících letošního roku inflace dosáhne dvouciferných hodnot.

Reklama

„Průměrná míra inflace za rok 2021 činila 3,8 procenta. Bylo to o 0,6 procentního bodu více než v roce 2020. Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008. Ceny zboží úhrnem v roce 2021 vzrostly o 3,5 procenta a ceny služeb o 4,4 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Průměrná míra inflace za loňský rok je téměř na dvojnásobku stanoveného cíle České národní banky. A bude hůř. Letos by se mohla vyhoupnout až na jeho trojnásobek, míní analytici. „V roce 2023 však průměrná míra inflace již výrazně klesne,” komentuje čerstvou statistiku Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS. 

nákupy, ilustrační foto

Češi čím dál více řeší cenu potravin

Inflace a koronavirus nutí více Čechů dívat se u potravin na cenovku, vyplývá z průzkumu KPMG. Většina lidí neutratí za jídlo více než čtyři tisíce měsíčně.

Přečíst článek

Nepřekvapivý růst v závěru roku

Prosincová inflace zrychlila meziroční růst na 6,6 procenta z listopadových šesti procent, zejména z titulu rychlejšího růstu cen potravin, jimž si jinak loni citelné zdražování víceméně vyhýbalo. „Například brambory podražily o skoro pětinu, cukr o takřka osmnáct procent, pečivo o necelých sedm procent, mléko a sýry o necelých šest,” vyjmenovává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Růst cen potravin bude podle něj v roce 2022 dále zrychlovat, z podstatné míry vlivem nynějšího zdražování energií. „Na růst cen potravin, stejně jako energií, jsou zvláště citlivé sociálně nejzranitelnější vrstvy. Inflace tak letos bude mnohem více než loni i problémem sociálním,” dodává Kovanda.

„Za vysokou inflací můžeme hledat především rostoucí náklady na bydlení a drahé pohonné hmoty. I když v posledních dvou měsících roku zafungoval odpustek DPH, který inflaci na chvíli srazil o jeden procentní bod, negativní trend rostoucích cen bydlení to však nezměnil,” uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rok 2022 bude rokem vysoké inflace

Prosincová inflace významně vzrostla, další inflační skok přišel už na začátku ledna. „Nejenom v důsledku obnovení plateb DPH u elektřiny a plynu, ale také proto, že se začátkem roku přicházejí firmy i obchodní řetězce s novými ceníky. Vzhledem k předchozímu zdražení komodit všeho druhu, všech energií a dopravy asi nelze předpokládat, že by šlo jen o symbolické cenové úpravy. Inflace proto už v úvodu roku mohla vyskočit možná na osm či více procent,” dodal Dufek.

CEOs, ilustrační foto

Průzkum PwC: Tři čtvrtiny českých firem loni zvyšovaly ceny

Tři čtvrtiny českých firem v loňském roce zvyšovaly ceny, téměř třetina přitom přistoupila ke zdražení o více než deset procent. Generální ředitelé firem navíc očekávají, že rychlý růst cen vydrží i letos, vyplývá z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey mezi 185 šéfy českých firem.

Přečíst článek

Rok 2022 bude jednoznačně rokem vysoké inflace, dodává. Teprve ve druhé půlce roku by podle něj inflace mohla začít klesat, avšak nikoliv díky zlevňování, jako spíše v důsledku fungování vysokých statistických základů z předchozího roku.

Že zdražování nabírá na obrátkách a v prvních měsících letošního roku bude ještě dál zrychlovat, potvrzuje i Křeček. A přidává se i sama ČNB.

Meziroční inflace v lednu podle pracovního odhadu centrální banky stoupně zhruba na devět procent. Zároveň ale nelze úplně vyloučit, že počátkem letošního roku bude inflace po několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot, tedy více než deset procent. V rámci komentáře k prosincové inflaci to uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

„Podle současného pracovního odhadu sekce měnové ČNB bude lednový meziroční růst spotřebitelských cen činit zhruba devět procent. Tento odhad je přitom v současných podmínkách obestřen vysokou mírou nejistoty, když obvyklé přeceňování zboží a služeb může počátkem letošního roku vést vlivem celkově proinflačního makroekonomického klimatu k ještě vyššímu růstu cenové hladiny. Nelze tak úplně vyloučit, že inflace bude zkraje letošního roku po několik měsíců dosahovat dvouciferných hodnot,” dodal Král.

Situaci podle Křečka zlepšuje posilující kurz koruny, který zlevňuje dovoz. Koruna v reakci na oznámení prosincové inflace vůči euru mírně posílila. Celkově ale trh mírní svůj předpoklad ohledně dalšího letošního zvyšování základní sazby České národní banky. Ta by podle trhu měla vzrůst do března na 4,5 procenta, ze stávající úrovně 3,75 procenta.

„Zpevňování koruny totiž utahuje měnové podmínky natolik, že podle trhu nebude třeba jít se základní sazbou na úroveň 4,75 nebo dokonce pěti procent. Tento předpoklad ale může vzít za své příští měsíc, po oznámení lednových čísel k inflaci. Pokud ta trh překvapí směrem nahoru, nelze stále vyloučit růst základní sazby ČNB ještě v letošním prvním čtvrtletí až na úroveň pěti procent,” uzavírá Kovanda.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Euro bude levnější než 24 korun. A sazby ještě porostou, tvrdí ekonom Marek

Česká národní banka by měla dál zvyšovat úrokové sazby, říká v rozhovoru pro newstream.cz renomovaný český ekonom David Marek, v současnosti hlavní ekonom Deloitte ČR. Marek očekává, že sazby se přehoupnou ze současných 3,75 procenta přes čtyři procenta. A koruna bude dál posilovat. Během rychlé doby by podle něj mohla prolomit úroveň 24 koruny za euro.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Potraviny ve světě už plošně zlevňují. Ne tak v Česku. Jakou cenu jsme ještě ochotni přijmout?

Přečíst článek
cukr

Další lákavý cíl pro marže? Prodejní cena cukru stoupla za měsíc o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme