Reklama

Protiruské sankce pomohly Botswaně k rekordnímu prodeji diamantů

Protiruské sankce pomohly Botswaně k rekordnímu prodeji diamantů
iStock
 ČTK

Prodej surových či nebroušených diamantů z Botswany dosáhl v loňském roce rekordu, prodalo se jich za 4,5 miliardy dolarů (98,3 miliardy korun). Západní kupci se totiž kvůli sankcím vyhýbají ruským drahokamům, celosvětová poptávka po diamantových špercích je přitom stabilní. Informuje o tom dnes BBC.

Reklama

Téměř třetina diamantů prodaných ve světě by za normálních okolností pocházela z Ruska. To ale kvůli vojenské invazi na Ukrajinu čelí sankcím a někteří zájemci se poohlížejí jinde, z čehož má prospěch právě Botswana. Ta získává z diamantů téměř třetinu svých příjmů a přibližně 70 procent deviz.

Diamant, ilustrační foto

Nedotknutelné diamanty. Belgie kameny dál nakupuje v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Evropská unie přestala dovážet ruské uhlí, postupně omezuje dodávky ruské ropy a přestala nakupovat mnohé ruské zboží, včetně zlata, kaviáru nebo vodky. Diamanty ale ze sankčního seznamu opakovaně vypadly. Jejich absence je o to překvapivější, že sankce by dopadly na jediný unijní stát, Belgii, která v minulosti uvedla, že by zákaz neblokovala.

Přečíst článek

Největší světový prodejce Signet Jewelers například nedlouho po začátku invaze oznámil, že půjde nad rámec západních protiruských sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, uvedla loni v březnu agentura Bloomberg.

Diamanty mohou být přínosem, nikoli prokletím

Prodej diamantů v zemi zajišťuje společnost Debswana. Ta je společným podnikem vlády a jihoafrické společnosti De Beers, klíčového hráče na globálním trhu s diamanty.

Botswana už desítky let ukazuje ostatním zemím, že nerostné suroviny mohou být přínosem, nikoli prokletím, píše BBC. Právě příjmy z drahokamů pomohly této africké zemi v rozvoji. V posledních letech se v Botswaně staví i více provozoven na broušení a leštění diamantů, což vytváří pracovní místa a pomáhá udržet zisky v zemi.

Růžový diamant

V Hongkongu se vydražil nejdražší růžový diamant na světě za 50 milionů

Aukční síň Sotheby´s v Hongkongu prodala za 49,9 milionu dolarů (přes 1,2 miliardy korun) růžový diamant Williamson Pink Star (Williamsonova růžová hvězda) o váze 11,15 karátu. V přepočtu na váhu se tak jedná o nejdražší diamant na světě, uvedla agentura AP. Růžové diamanty patří mezi nejvzácnější a také nejdražší drahé kameny na světě.

Přečíst článek

Studie: I v Botswaně mají ženy příznivější podmínky pro podnikání než v Česku

Na prvních místech světového žebříčku ekonomik z pohledu podmínek pro podnikání žen se umístily Spojené státy, Nový Zéland a Kanada. Česko na 39. pozici se mírně zlepšilo, mezi vyspělými zeměmi ale výrazně zaostává. Vyplývá to z pátého vydání zprávy Mastercard Index of Women entrepreneurs, která popisuje podnikání žen v 65 zemích světa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

šperky

Diamantová panika ustupuje. Sankcionovaný ruský těžař v tichosti obnovil export

Přečíst článek
šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme