Reklama

Formule 1 nebude nikdy elektrická, prohlásil šéf prestižního projektu. Ale možná v ní přibydou ženy

Stefano Domenicali, šéf prestižní Formule 1
Stefano Guindani / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Celý svět se pomalu, ale jistě přesouvá od spalovacích motorů k elektromobilitě, jedna oáza pro milovníky benzínu zřejmě zůstane. Nový šéf prestižního podniku závodů Formule 1 a bývalý šéf automobilky Lamborghini Stefano Domenicali vidí budoucnost nejrychlejších automobilů i nadále bez elektrických pohonů, ale s novými motory, uvedla agentura Bloomberg. Cestou k ještě vyšší atraktivitě závodů je pak mimo jiné snaha vrátit po téměř půl století za volanty monopostů F1 ženy.

Reklama

Formule 1 „nikdy nepřejde na elektřinu,“ řekl Stefano Domenicali, prezident a výkonný ředitel Formule 1 Group v rozhovoru, který v neděli zveřejnil italský list Il Sole 24 Ore. Aby F1 pomohla snížit emise ve světě, vyvíjí benzin s nulovými emisemi, který „by mohl být používán také letadly a plavidly“, řekl Domenicali. 

Politici zastávají dogmatický přístup, tvrdí Domenicali

Šéf automobilky Lamborghini (2016-2020) kritizoval politiky za to, že stanovují nemožné cíle energetického přechodu a že zastávají ideologický přístup k elektřině, která se stala „nesporným dogmatem“.  „Je možné dosáhnout nulových emisí bez výměny motorů za elektrické nebo vyřazení stávajících vozů," řekl Domenicali deníku.

Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Je to definitivní. Po roce 2035 v EU nové auto na benzín či naftu nekoupíte

Evropský parlament v úterý definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích, která počítá s tím, že od roku 2035 má být v členských zemích prakticky nemožné si pořídit nový automobil na benzin či naftu.

Přečíst článek

Minulý týden přitom Evropský parlament podepsal dohodu dosaženou s členskými státy v loňském roce, podle níž mají výrobci automobilů dosáhnout cíle nulových emisí do roku 2035 a v tomto desetiletí snížili úrovně znečištění o 55 procent.

Návrat žen po půl století?

Formule 1, kterou v roce 2017 koupila americká Liberty Media Corp. za 4,4 miliardy dolarů, se také pod vedením Domenicaliho pustila do plánu rozšířit svou popularitu i geografický dosah, zejména v USA.

Jednou z cest, jak ještě více zatraktivnit závody Formule 1, je také snaha vrátit do řad pilotů monopostů ženy. V dlouhé historii Formule 1 se závodů Grand Prix totiž zúčastnilo pouhých pět žen, přičemž ta poslední – Lella Lombardiová – v roce 1976. Zdá se, že organizátoři F1 si uvědomili, že je čas mít na startovním roštu ženu, nebo dvě – letos proto zavádějí projekt Akademie F1, závodní série a tréninkového programu pro ženy, uvedl již dříve Bloomberg.

Stadion Khalifa v Dauhá

Zdeněk Pečený: Katar (ne)chce být jako Emiráty

Vždy když se zdá, že se Katar svým pojetím islámu přiblíží ke Spojeným arabským emirátům, jako by někdo dupl na brzdu nebo rovnou zařadil zpátečku.

Přečíst článek

Vládo, probuď se! Bez boomu dobíjecích stanice nebude elektromobilita, varují německé automobilky

Vládo, probuď se! Bez boomu dobíjecích stanice nebude elektromobilita, varují německé automobilky

Německé automobilky Volkswagen a Mercedes-Benz vyzývají německou vládu k větší podpoře výstavby dobíjecích stanic pro elektromobily. Rozvoj dobíjecí infrastruktury je podle nich potřebný k rychlejšímu přechodu od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme