Reklama

Nejhorší listopad za třicet let. Prodeje aut v EU se propadly o více než pětinu

Výroba
Škoda Auto

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v listopadu meziročně klesl o 20,5 procenta na 713 346 aut. Prodej se snížil pátý měsíc po sobě. Letošní listopad je nejhorším listopadem v historii záznamů, které sahají do roku 1993, vyplývá ze zprávy Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Reklama

Tři z největších evropských automobilových trhů zaznamenaly v listopadu dvouciferné ztráty, stejně jako řada ostatních trhů. V Německu se prodalo o 31,7 procenta méně vozů, v Itálii o 24,6 procenta a ve Španělsku o 12,3 procenta. Více aut se v listopadu meziročně prodalo pouze v Bulharsku, Irsku a ve Slovinsku.

V České republice se v listopadu prodalo meziročně o 7,5 procenta méně nových aut, celkem 16 174. Od ledna do konce listopadu ale počet registrací vykazuje růst o 4,4 procenta na 190 668 aut.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Český průmysl dál táhnou dolů automobilky, to nejhorší má ale za sebou

Průmyslová výroba v Česku chytá dech. Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu sice zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent, meziměsíčně ale poskočil o 0,9 procenta. Také říjnový výsledek průmyslu poznamenala především výroba aut, i u ní ale dochází k mírnému zlepšení, neboť i ta už meziměsíčně vzrostla, uvedl Český statistický úřad. Stavební výroba mírně roste, čelí však přetrvávajícímu problému s vysokými cenami materiálů.

Přečíst článek

„Automobilový průmysl dál zůstává ve vleku váznoucích subdodávek, které navzdory solidní poptávce nutí významnou část výrobců omezovat výrobu. A jak je patrné z dílčích zpráv ze sektoru, naděje na zlepšení se rýsuje nejdřív ve druhé polovině příštího roku,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Za 11 měsíců letošního roku se prodej nových automobilů v EU meziročně snížil o 0,04 procenta zhruba na 8,9 milionu. Do minulého měsíce silný růst ze začátku roku vyrovnával pokles prodeje způsobený nedostatkem čipů a prodej aut se do října úhrnem zvyšoval.

Tesla, nabíjení vozu Model X

Každé páté auto prodané v EU je elektromobil, v Česku je zájem o hybridy

Téměř každé páté auto, které se ve třetím čtvrtletí prodalo v zemích Evropské unie, byl elektromobil. Dál klesal podíl aut se spalovacím motorem, uvedlo ve své zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice je zájem spíše o plug-in hybridy, jejichž prodeje od července do září vzrostly o více než sto procent, nárůst u aut na baterii byl rovněž téměř pětinový jako v unii.

Přečíst článek

Tři z největších automobilových trhů EU do listopadu stále vykazují růst – Itálie o 8,6 procenta, Španělsko o 3,8 procenta a Francie o 2,5 procenta. V České republice byl ale pokles v listopadu mnohem mírnější a od ledna do konce listopadu už prodej vykazuje meziroční nárůst. Netýká se to ale prodeje vozů Škoda.

Z jednotlivých výrobců se v říjnu nedařilo například skupině Volkswagen, která v EU prodala meziročně o 33,7 procenta vozů méně. Škodě Auto, která je součástí skupiny, prodej v EU meziročně klesl o 28,6 procenta na 34 124 aut. Od ledna do listopadu se skupině Volkswagen prodej snížil o 1,6 procenta. Škoda vykazuje propad o 7,6 procenta.

Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Výrazně nižší prodej – minus 23,5 procenta – měla v listopadu i skupina Stellantis, jejíž součástí jsou značky Peugeot, Fiat nebo Citroën. O 28,3 procenta klesl v listopadu prodej značce Daimler.

Pokles o 43,7 procenta zaznamenala americká automobilka Ford. Naopak jihokorejská skupina Hyundai registruje nárůst o 20,9 procenta.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Čipový hladomor letos připraví světové automobilky o biliony na tržbách

Pokračující nedostatek čipů v letošním roce připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu korun). Předpověděla to podle serveru CNBC poradenská společnost AlixPartners.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

V Evropě se prodává stále míň nových aut. Škodovce klesá podíl na unijním trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme