Reklama

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.
ČTK
Dušan Kütner

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Reklama

Globální ekonomika čelí náporu z mnoha stran – kvůli válce na Ukrajině, nedostatku ropy, plynu a potravin a vysoké, stále se zhoršující inflaci. Obavy se soustřeďují na nadcházející zimu, zejména v Evropě. Chladné počasí v kombinaci s nedostatkem ropy a plynu pramenícím ze západních sankcí uvalených na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu ohrožuje podniky a životní úroveň lidí. Ale jakkoli mají lidé a politici před letošní zimou starosti, měli by se obávat hlavně zimy v roce 2023, varovali hlavní představitelé ropného a plynárenského průmyslu na konferenci Adipec v Abú Zabí.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Situace v českém průmyslu se v říjnu prudce zhoršila. Je nejhorší za dva a půl roku

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Informovala tom společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě.

Přečíst článek

„Čeká nás těžká zima a po ní bude ještě těžší v následujícím roce, protože zásoby plynu, které budou v Evropě k dispozici v první polovině roku 2023, budou podstatně menší než ty, které měla Evropa k dispozici v první polovině roku 2022,“ řekl Russell Hardy, generální ředitel významného obchodní společnosti s ropou Vitol.

Zásobníky jsou plné – ruského plynu, který příští rok nebude

S tím souhlasil i generální ředitel BP Bernard Looney. „Ceny energií se blíží nedostupnosti, přičemž někteří lidé již utrácejí 50 procent i více svého disponibilního příjmu za energii, “ řekl. Díky kombinaci vysokých úrovní skladování plynu – podle Mezinárodní energetické agentury jsou evropské zásoby plynu pro letošní zimu zaplněny přibližně z 90 procent včetně Česka – a vládních výdajových balíčků na dotování účtů lidí může Evropa letos krizi zvládnout. „Letošní zima je vyřešena,” řekl Looney. „Mnozí z nás se ale bojí, že příští zima v Evropě by mohla být ještě náročnější,” dodal. 

Elektřina, ilustrační foto

Špatná zpráva pro Fialu. Elektřina v Česku zdražila nejvíce v EU

Průměrná cena elektřiny v Evropské unii v první polovině roku meziročně prudce stoupla o 15 procent. V České republice byl růst největší, činil 62 procent. Za Českem následuje Lotyšsko (nárůst o 59 procent) a Dánsko (plus 57 procent). Vyplývá to z dat, která zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Vyšší ceny energií významně ovlivňuje ruská vojenská agrese na Ukrajině.

Přečíst článek

Velkou část aktuálních zásob totiž tvoří ruský plyn dovezený v uplynulých měsících a také plyn z jiných zdrojů, který bylo snazší koupit než obvykle, protože hlavní dovozce Čína nakupovala méně kvůli své pomalejší ekonomické aktivitě způsobené tvrdými proticovidovými opatřeními Pekingu. „Pro letošní zimu jsme v dobré formě,” řekl šéf italského ropného a plynárenského gigantu Eni Claudio Descalzi. „Problémem ale není tato zima. Bude to ta další, protože nebudeme mít ruský plyn – příští rok jej bude o 98 procent méně, ​​možná žádný,“ tvrdí.

Protesty už začaly

To by mohlo vést k vážným sociálním nepokojům. Již nyní se v Evropě objevily malé až středně velké protesty. Analytici varují, že protivládní protesty včetně demonstrací a stávek v Německu, Rakousku, ve Francii či v České republice v září a říjnu – kterých se účastnily desítky tisíc demonstrantů, z nichž mnohým v poslední době vzrostly účty za energie v domácnostech až desetinásobně – mohou být malou ochutnávkou toho, co přijde, míní CNBC.

„Viděli jsme, že jakékoli otřesy cen u benzínových pump nebo u něčeho tak prostého, jako je LPG zkapalněný plyn pro vaření, může způsobit nepokoje,” řekl generální ředitel malajské ropné a plynárenské společnosti Petronas Datuk Tengku Muhammad Taufik.

Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Čínská megapřehrada Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang se v létě kvůli suchu zastavila, podobně jako další vodní elektrárny od Kalifornie po Německo. Je to tvrdou připomínkou, že obnovitelné zdroje nejsou všemohoucí, a velkou ironií, že se tak děje v době stále většího celosvětového volání po snižování emisí a přechodu k udržitelným zdrojům, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Velká část hněvu demonstrantů je také namířena proti energetickým společnostem, které dosahují rekordních zisků, protože si účtují stále vyšší a vyšší ceny. Například ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 39 procent na 42,4 miliardy dolarů (přes bilion korun) a překonala odhady. 

V reakci na to mnozí z generálních ředitelů, kteří hovořili s CNBC, uvedli, že jde o problém nabídky a poptávky na trhu a že je na vládách, aby zavedly politiku, která bude více napomáhat investicím do levnější energie.

Továrna, průmysl, výroba

Ekonomika EU prudce zabrzdila, růst je těsně nad nulou

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů o 0,2 procenta. Je to výrazné zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla o 0,7 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V meziročním srovnání pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 2,4 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí se zvýšil o 4,3 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme