Reklama

Do Česka se vrací turisté. Utrácí tu ale méně než před pandemií

turisté v Praze
Pixabay
 ČTK

Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu v prvním čtvrtletí letošního roku podle státní agentury CzechTourism meziročně vzrostly o deset miliard na zhruba 21,2 miliardy korun.

Reklama

Úrovně před pandemií koronaviru ale stále nedosáhly, za první tři měsíce roku 2019 příjmy činily 39,7 miliardy korun. Přehled platební bilance na základě údajů České národní banky zpracoval Institut turismu agentury CzechTourism.

Příjmy z mezinárodního turismu zahrnují náklady na cestu zahraničních návštěvníků. Největší částku tvoří ubytování, stravování a doprava. Turista z ciziny letos v tuzemsku od ledna do března utratil průměrně za den 1691 korun, částka obsahuje výdaje před cestou i v průběhu pobytu. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku to bylo o 578 korun více, ale proti začátku roku 2019 byla průměrná útrata asi o 300 korun nižší.

Do tuzemských hotelů, penzionů a kempů v prvních třech měsících letošního roku podle dat Českého statistického úřadu přijelo asi 886 tisíc hostů z ciziny, meziročně to byl šestnáctinásobný nárůst. Nejvíce turistů dorazilo tradičně z Německa, druhou nejpočetnější skupinou byli Slováci a třetí příčku na pomyslném žebříčku obsadili návštěvníci z Polska. Služby hromadných ubytovacích zařízení v ČR v prvním čtvrtletí roku 2019 využily přibližně dva miliony zahraničních turistů.

Rusko-ukrajinský konflikt způsobil výpadek ruské klientely, jež v tuzemsku nechávala vysokou útratu, stejně jako hosté z Asie, kteří především v důsledku pandemie stále scházejí. Agentura CzechTourism se proto v nové kampani rozhodla zaměřit na jiné movité návštěvníky, a to hlavně z Německa, Spojených států amerických či Británie. Celkem je kampaň spuštěna ve 14 zemích, začala v květnu a bude pokračovat do července.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Platební bilance cestovního ruchu zůstala v prvním čtvrtletí v záporných číslech. Výdaje, které zahrnují útraty Čechů za dovolenou v zahraničí, činily 22,4 miliardy korun. Ve srovnání se stejným období loňského roku vzrostly asi o 10,5 miliardy korun. V roce 2019 dosáhly zhruba 33 miliard korun.

„Roli v platební bilanci cestovního ruchu za letošní první čtvrtletí hrají nejen dopady pandemie COVID-19 a rusko-ukrajinský konflikt. Také fakt, že lidé chtějí po dlouhých cestovatelských omezeních vyjet i do vzdálenějších a exotických destinací, což se projevuje u zahraničních i tuzemských turistů,“ uvedl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

Útraty turistů z vybraných zemí v ČR za 1. čtvrtletí roku 2019 a 2022.
  1Q 2019     1Q 2022    
  Před cestou V průběhu cesty Celkem Před cestou V průběhu cesty Celkem
Německo 706 korun 1079 korun 1785 korun 631 korun 924 korun 1555 korun
Slovensko 402 korun 918 korun 1320 korun 319 korun 834 korun 1153 korun
Polsko 853 korun 964 korun 1817 korun 497 korun 1031 korun 1528 korun
Velká Británie 1130 korun 861 korun 1991 korun 1520 korun 1217 korun 2737 korun
USA 2305 korun 1405 korun 3710 korun 4278 korun 851 korun 5129 korun
Izrael 950 korun 1190 korun 2140 korun 1288 korun 1491 korun 2779 korun

Zdroj: Institut turismu agentury CzechTurism

Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

V řadě asijských zemí začínají tento a příští týden platit jednodušší podmínky příjezdu pro zahraniční turisty. Přístup jednotlivých státech se na hony liší, ale kritika se nevyhýbá žádné vládě. Podmínky jsou buď moc tvrdé, anebo příliš rozvolněné. Další země se ale co se týká turismu drží tvrdých restrikcí, takže na cestování do Japonska či Jižní Koreje lze stále zapomenout.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Katedrála v Bordeaux na konci 19. století

FOTOGALERIE: Jak se cestovalo na konci 19. století bez davů a focení na mobily?

Přečíst článek
Amstredam

Revoluce v ubytování přichází do Česka. Zákazník soutěží s cenou, kterou je ochoten za pokoj zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme