Reklama

Přežila války i komunisty. Pražská burza si připomíná 30 let po znovuotevření

Burzovní palác
Palickap / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0 International
 ČTK

Novodobé obchodování na Burze cenných papírů v Praze bylo se sedmi emisemi zahájeno 6. dubna 1993. Historie pražské burzy je ale mnohem delší. Psát se začala už 17. dubna 1871, tedy před téměř 152 lety. Přestála světové války i komunisty.

Reklama

Objem akciových obchodů na pražské burze za 30 let od zahájení novodobého obchodování po komunistickém zákazu dosáhl deseti bilionů korun. Za posledních deset let to bylo 2,4 bilionu korun. Uvedl to mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Její budoucnost je podle analytiků nejistá, problémem je odchod velkých firem.

Dne 6. dubna 1993 zpracovaly počítače v pronajatých prostorách ulice Na Můstku první objednávky z přinesených disket. Objem obchodů prvního dne činil dva miliony korun. Za skutečné zahájení obchodování lze však podle Kovaříka považovat až datum 22. června, kdy bylo na trh uvedeno 622 emisí z první vlny kuponové privatizace.

Mezi další milníky patřil 5. duben 1994, kdy bylo zahájeno počítání hlavního indexu PX, dále pak 1. října 2002, kde se začalo obchodovat s první zahraniční emisí, kterou byla Erste Bank. Dne 28. června 2004 se uskutečnila první veřejná nabídka akcií (IPO) v novodobé historii, když na trh vstoupila společnost Zentiva a 15. května 2017 vznikl trh START, určený pro malé a střední podniky.

Tři přestáté krize a nejasná budoucnost

„Během těchto 30 let se na kapitálových trzích prohnaly tři velké krize, kdy především ta v roce 2007 znamenala výrazný pokles důvěry investorů, kterou si pražská burza ani dekádu poté nedokázala získat zpět. Ačkoliv jsou celkové objemy stále hluboko pod rekordy z roku 2007, můžeme poslední roky hodnotit úspěšně,” řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Zmínil v této souvislosti rozjetí trhu START, kde mají možnost dojít si pro kapitál menší české a slovenské firmy.

Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Pražská burza letos válcuje ostatní, málokde jinde ve světě lidé na akciích bohatnou tolik jako v Praze. Proč tomu tak je? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Pražská burza nyní obsahuje čtyři různé trhy. Vedle Prime marketu, kde se obchodují tuzemské tzv. blue chips akcie, lze obchodovat na trzích Standard, Free a START. Zatímco na primárním trhu lze koupit akcie energetické skupiny ČEZ, bank, pojišťovny VIG, tabákové společnosti Philip Morris ČR, Kofoly nebo Colt CZG, trh START se zaměřuje na malé české inovativní firmy. Díky lepším podmínkám pro IPO se na něj podařilo přivést 13 menších firem.

V loňském roce zaznamenala pražská burza největší objemy obchodů za posledních šest let, které činily 166,2 miliardy korun, upozornil Hájek. Meziroční nárůst přesáhl 18,29 procenta.

Pražská burza má podle něj podobný problém jako ostatní evropské burzy. Potenciální emitenti nevidí, že by bylo běžné dojít si pro peníze jako zdroj financování na burzu formou IPO. Raději jdou pro peníze do banky nebo emitují vlastní dluhopisy. To je pro ně mnohem méně riskantní, než každý kvartál vyložit karty na stůl a riskovat, že je investoři nekompromisně potrestají za sebemenší chybu, podotkl analytik.

Zásadní komplikací pro pražskou burzu jsou odcházející společnosti. Zatímco v roce 2022 opustil pražský trh telekomunikační gigant O2 a antivirová firma Avast, letos by mohly odejít akcie ČEZ. Tak vysoké ztráty nejsou kompenzovány nárůstem počtu nových firem. V loňském roce jich na trh START přibylo pouze šest, dodal Hájek.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: ČEZ dál držím. Ztratil jsem iluze o lidech, kteří o něm budou rozhodovat

Trhy v posledním měsíci zažívají nevídaně turbulentní situaci. Podepisuje se na tom pokračující válka na Ukrajině, s ní související energetická krize v Evropě, přetrvávající inflace, ale také postpandemické oživení. Portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan uvedl, že pro fond J&T Opportunity byl leden jedním z historicky nejúspěšnějších měsíců v historii. Přesto řadu pozic zároveň uzavřel a raději vyčkává s cashem. „Je doba na aktivní správu portfolia, nikoli pasivní,“ vysvětluje Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz, v němž se hodně věnuje také aktuální situaci v ČEZ.

Přečíst článek

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Akcie na pražské burze jsou letos nejvýnosnější ze všech evropských parketů

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme