Reklama

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let
iStock
Dušan Kütner

Oznámení velké americké veřejně obchodované nábytkářské firmy RH o sníženém výhledu zisku na letošní rok a zpráva o nejvyšším zvýšení základní sazby za posledních dvacet let ze strany švédské centrální banky. To byly zřejmě poslední hřebíčky do rakve pro americký klíčový index pěti set největších na burze obchodovaných firem S&P 500. Po úderu oznamujícím dnešní půlnoc bude totiž podle všeho jasné, že právě uplynulé pololetí je pro index nejhorší první půlka roku od roku 1970, napsal server CNBC.

Reklama

Indikátorem nejhorších prvních šesti měsíců S&P od roku 1970 jsou futures kontrakty, které u obchodů navázaných na Dow Jones index klesly o 363 bodů čili 1,2 procenta, futures na S&P 500 klesly o 1,5 procenta a u Nasdaq 100 činí pokles 1,9 procenta. Tyto ztráty přišly poté, co nábytkářská společnost RH vydala varování o zisku za celý rok a švédská centrální banka se stala dosud poslední ve světě, která zvýšila sazby, a to o půl procentního bodu na 0,75 procenta, nejvíce za 20 let. Akcie RH na premarketu klesly o více než pět procent, uvedl server CNBC.

Burza, ilustrační foto

Trhy zachvátila panika. Výprodeje jen tak neustanou

Akciové trhy mají za sebou chaotický týden, který se nesl v duchu zpřísňování měnových politik jejich autoritami. Americká, britská ale překvapivě i švýcarská centrální banka sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. To je špatná zpráva pro akcie, které zažily nejhorší týden srovnatelný s nejslabšími týdny v roce 2020, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie s obřími ztrátami na životech.

Přečíst článek

Kombinace zpomalujícího růstu, mizejících vyhlídek na zisk na akcii a pokračujícího zpřísňování měnové politiky už měsíce tíží náladu investorů a dnes ráno opět vyvolala zděšení,“ uvedl Adam Crisafulli z analytické burzovní společnosti Vital Knowledge. Investoři také očekávají zveřejnění nových údajů o inflaci, tolik zásadních pro americkou centrální banku (Fed) v jejím rozhodování o směrování měnové politiky země. V květnu činil nárůst spotřebitelských cen 8,6 procenta, nejvíce od roku 1981.

Vliv mají i dopady ruské invaze na Ukrajinu

Index S&P 500 je na cestě k nejhorší první polovině roku od roku 1970, protože na trhy tlačí nesčetné množství faktorů. „Na začátku roku investoři mysleli na rostoucí inflaci, ústřední bod v politice Fedu, a historicky vysoké ocenění akcií,“ poznamenal John Lynch, investiční ředitel společnosti Comerica Wealth Management.

Model Polestar 1 na autosalonu v Ženevě v roce 2018.

Výrobce elektromobilů Polestar na burze neoslnil. Je to varováním pro Teslu a spol.

Nejnovější společností vyrábějící elektromobily, která vstoupila na burzu, se v pátek stal švédský Polestar. Jenže po počátečním nárůstu v první den obchodování o 16 procent klesla hned v pondělí cena zpět o 15 procent. Vlažné přijetí jednoho z vážných konkurentů Tesly je tak varováním pro výrobce aut s elektrickým pohonem, neboť podle expertů je trh s elektromobily nadhodnocený a pád ceny akcií zaznamenávají i další relativně noví výrobci uvedení na burze, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Kombinace proticovidových opatření v Číně a ruské invaze na Ukrajinu ale dále eskalovala volatilitu a investoři se stále více obávají možnosti globální recese někdy během příštího roku,“ dodal.

Fed přijal agresivní opatření, aby se pokusil snížit nekontrolovatelnou inflaci, která se vyšplhala na 40leté maximum. Šéfka Fedu v Clevelandu Loretta Mesterová řekla CNBC, že podporuje zvýšení o dalších 75 bazických bodů na nadcházejícím červencovém zasedání centrální banky, pokud současné ekonomické podmínky přetrvají. Začátkem června Fed zvýšil svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu, což byl největší nárůst od roku 1994.

V očekávání recese

Někteří pozorovatelé Wall Street se obávají, že příliš agresivní kroky Fedu uvrhnou americkou ekonomiku do recese. „Nevěříme, že akciový trh ještě dosáhl dna a vidíme před námi další pokles,“ řekl George Ball, šéf makléřské společnosti Sanders Morris Harris.

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Hlavní ekonomka Světové banky: Fed zaspal. Globální recesi už se nejde vyhnout

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně.

Přečíst článek

Index S&P 500 se ve čtvrtek ve 14:30 hodin středoevropského času pohyboval podle serveru Kurzy.cz kolem 3818 bodů. „Očekáváme, že index S&P 500 dosáhne dna kolem 3100 bodů, protože agresivní, ale nezbytná opatření Fedu pro boj s inflací pravděpodobně sníží zisky společností a stlačí akcie dolů,” dodal Ball.

Všechny tři hlavní průměry akciových indexů S&P, Dow Jones a Nasdaq jsou na cestě ke konci června ke ztrátám. Například technologický Nasdaq Composite byl zasažen obzvláště tvrdě, klesá již třetí měsíc v řadě. Rostoucí sazby snižují atraktivitu budoucích zisků – jaké obvykle slibují růstové společnosti.

Dotyčný index je více než 30 procent pod svým historickým maximem z 22. listopadu. Některé z největších technologických společností letos zaznamenaly značný pokles, například Netflix klesl o 70 procent, Apple a provozovatel Googlu Alphabet ztratily každý zhruba 22 procent a mateřská společnost Facebooku Meta klesla o 51 procent.

Snímek ze seriálu Netflixu Stranger Things, IV. série

Stranger Things jako záchrana Netflixu? Seriál má stále úspěch, rozhodne konec čtvrté řady

Očekávaná čtvrtá série kultovního seriálu Stranger Things se na Netflixu objeví na dvě části. Prvních sedm epizod se krátce po květnové premiéře okamžitě zařadilo mezi nejúspěšnější seriály Netflixu všech dob. Rozuzlení čtvrté řady jde na obrazovky a monitory v pátek 1. července. Netflix nyní prožívá zásadní období, protože ztrácí předplatitele. Stranger Things se mohou stát důležitým zachráncem, píše v analýze Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: O úspěchu investice může rozhodnout jen pár dnů z celé dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme