Reklama

Překvapení na realitním trhu. Staví se nejvíc bytů za dekádu

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.
ČTK
Stanislav Šulc

Za uplynulých 12 měsíců se rozestavělo 42 tisíc nových bytů. Tolik se stavělo naposledy v roce 2009, připomíná ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Přinese to očekávané ochlazení na trhu s nemovitostmi? Situace na hypotečním trhu by tomu mohla napomoci. 

Reklama

Je to ohromný paradox. Ačkoli ceny stavebních materiálů i práce v posledních měsících vyrostly na historická maxima a řada lidí odkládá nákup či rekonstrukci nemovitosti, nové byty se staví jako již dlouho ne. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který eviduje počty zahájených a dokončených bytů za měsíc.  

„Ukazuje se, že počet zahájených bytů začal v posledních měsících velmi prudce růst. Tak prudce, že 12měsíční kumulace se rychle vyhoupla na úroveň asi 42 tisíc zahájených bytů. Takový počet jsme viděli naposledy v roce 2009, kdy ještě dozníval stavební boom z doby před pádem Lehman Brothers,“ uvedl ekonom České spořitelny Michal Skořepa. 

Přitom na počátku roku to podle údajů ČSÚ na dobrý rok nevypadalo. V lednu, únoru i březnu statistici zaznamenali meziroční pokles počtu nově zahájených staveb. Trend se obrátil až v dubnu, od kterého soustavně roste. A to až o 50 procent v meziročním srovnání. 

domečky, monopoly, hypotéky,

Češi běží hypoteční závod. Už v říjnu úvěry na bydlení překonaly celoroční objemy

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent. Uvádí to statistiky ČNB poskytnuté Českou bankovní asociací.

Přečíst článek

Právě počet započatých i dokončených bytů přitom podle developerů byl hlavním důvodem rychlého růstu cen nemovitostí. Lze tedy předpokládat, že se ceny bytů a domů zastaví? Podle Skořepy to možné je, protože se počet nových bytů blíží množství potřebnému pro přirozenou obnovu bytového fondu

„Předpokládejme, že bytů je v Česku tolik, kolik je domácností, tedy lehce přes čtyři miliony. Počet zahájených bytů se tedy vyšplhal na asi jedno procento stávajícího počtu bytů. Budeme-li dále předpokládat, že životnost průměrného bytu je kolem 100 let, pak aktuální vývoj znamená, že bytový fond se letos konečně po zhruba 12 letech přestal zmenšovat. Vedle rychle rostoucích úrokových sazeb jde podle mého soudu o další důvod, proč čekat v nejbližších letech zřetelné zpomalení tempa růstu českých cen nemovitostí,“ dodal Skořepa. 

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Hypotéky jen pro bohaté? 

Ekonom Spořitelny připomíná, že druhým tlakem na ceny nemovitostí budou rostoucí sazby hypoték, které zdražují kvůli růstu základní sazby České národní banky. Sazby hypoték u komerčních bank již vyrostly v průběhu října a listopadu, podle aktuálního Hypoindexu byla v říjnu průměrná hypotéka úročena sazbou 2,54 procenta.  

Jednotlivé banky však aktuálně nabízejí standardní hypotéku s pětiletou fixací již běžně přes tři procenta a spíše blíže čtyřem procentům. Při půjčce čtyři miliony korun (adekvátní půjčka na levnější pražský byt při stávajících požadavcích na vlastní zdroje – pozn. red.) na 20 let a úrokové sazbě 3,69 procenta vyjde měsíční splátka na téměř 24 tisíc korun. To je částka, kterou si nemůže dovolit splácet každý.  

Velká část lidí by tak měla volit spíše nájem než nákup vlastní nemovitosti. S dalším zpřísněním na vlastní zdroje, které ČNB ohlásila na jaro příštího roku, je jasné, že hypotéční trh výrazně ochladne. Proti snižování cen nemovitostí naopak hovoří aktuální vysoké ceny stavebních materiálů, které logicky zvyšují developerům náklady. 

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

ČNB od jara zpřísní hypotéky. Banky nyní čeká nával zájemců

Česká národní banka od dubna příštího roku zpřísní podmínky poskytování hypoték jednotlivými komerčními bankami. Vůbec poprvé už toto opatření nemá podobu pouhého doporučení, ale je plně závazné.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čtvrť Emila Kolbena

Už Kolben počítal s tím, že na místě ČKD budou jednou stát byty, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme