Reklama

Pražské akcie zabodovaly. Index PX uzavřel nejvýš za téměř 10 měsíců

Burzovní palác
Palickap / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0 International
 ČTK

Index pražské burzy ve středu posílil o 1,39 procenta na 1374,8 bodu. Je to jeho nejvyšší závěrečná hodnota za posledních devět a půl měsíce. K růstu mu dnes pomohly především emise bankovní skupiny Erste a společnosti ČEZ.

Reklama

Dnešní obchodování zakončilo se ziskem osm z deseti titulů, které mají vliv na index PX. Ten díky nim uzavřel nejvýš od loňského 22. dubna. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie Erste Bank. Zdražily o 2,73 procenta na 858 korun za kus. K růstu indexu významně přispěl také polostátní výrobce elektřiny. „ČEZ posílil pošesté v řadě, dnes přidal dalších 1,81 procenta na 954 korun při nejvyšším denním objemu 349 milionů korun,” uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Dařilo se rovněž Komerční bance. Její akcie zpevnily o 0,75 procenta na 743,50 koruny za kus. Banka ráno oznámila, že její čistý zisk loni vzrostl meziročně o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. „Důvodem dnešní spíše vlažné reakce akcií tak může být oznámený výhled managementu pro letošní rok, který nepřinesl významnější překvapení vůči konsensuálním odhadům analytiků,” uvedl makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra.

Komerční banka

Čistý zisk Komerční banky vzrostl loni meziročně o dvě pětiny

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v roce 2022 meziročně o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Výnosy bance stouply o 23,2 procenta na 38,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které banka zveřejnila.

Přečíst článek

Jediným ztrátovým titulem na pražské burze byla ve středu Kofola. Její akcie zlevnily o 0,39 procenta na 253 korun. Cenné papíry farmaceutického řetězce Pilulka Lékárny stagnovaly.

Koruna se obchodovala za 23,76 koruny za euro a 22,16 koruny za dolar. Ve srovnání s úterním podvečerem posílila vůči dolaru o sedm haléřů, zatímco kurz k jednotné evropské měně se téměř nezměnil.

Lidé čekají ve frontě před budovou České národní banky (ČNB), která nabízí k zakoupení speciální tisícikorunovou bankovku s přítiskem ke 30. výročí rozdělení československé měny, 8. února 2023, Praha.

Pamětní tisícovka jde na dračku. Stála na ni obří fronta, na černém trhu stojí násobně víc

Česká národní banka (ČNB) dnes uvedla do oběhu speciální tisícikorunovou bankovku s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny. Bankovku, která bude platná i v běžném obchodním styku, mohou zájemci zakoupit za tisíc korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme