Reklama

Pořadatel uznávaného Hip Hop Kempu žádá o konkurz. Neustál covid

Na festivalu Hip Hop Kemp v roce 2013 vystoupil i americký rapper R.A. the Rugged Man
RustyShack / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner

Pořadatel jednoho z největších tuzemských festivalů Hip Hop Kemp v Hradci Králové, společnost Festivalpark Production, neustál tlak proticovidových opatření, a požádal soud o zahájení insolvenčního řízení s návrhem na prohlášení konkurzu. Důvodem je, že není schopen splácet své závazky, které věřitelé firmy vymáhali i exekučně. Festival, který v posledních letech pravidelně navštěvovalo přes 20 tisíc lidí a CNN jej před deseti lety zařadila do Top 50 letních festivalů po celém světě, se letos a loni kvůli pandemii nekonal.

Reklama

„Navrhovatel v silné konkurenci, která se stále stupňuje, obstál již mnoho sezón, uskutečnilo se téměř dvacet ročníků festivalu Hip Hop Kemp v Hradci Králové a dalších akcí. Platil nemalé daně, zaměstnával v sezóně desítky až stovky pracovníků. Jakékoliv zhoršení jeho postavení na trhu hudebních festivalů mohlo být pro něj likvidační, což se z důvodu pandemie také stalo,“ uvedl majitel a jednatel firmy Radek Maliník v návrhu na zahájení insolvenčního řízení, kterému soud vyhověl.

Knihovna (ilustrační foto)

Recept na úspěch, Rudiš i Gott podle Klusáka. Toto jsou knihy roku 2021

Jak vylepšit byznys a jak na trh uvést ten nejlepší produkt? Co jsou NFT a jaký potenciál v nich je? Rady Baracka Obamy o leadershipu a jedna mimořádně působivá a čtivá jízda po střední Evropě. To nabízejí knihy roku 2021 podle výběru redakce newstream.cz.

Přečíst článek

„Vzhledem k opatřením vlády a extrémně nejisté situaci, se navrhovatel rozhodl festivaly v letní sezoně 2020 nekonat, neboť by byl nucen vyplácet zálohy interpretům bez jakékoliv záruky a prodávat vstupenky v předprodeji na sezónu, která dle tehdejších odhadů vůbec neměla proběhnout, či jen v omezené míře,“ podotkl s tím, že většinou až na základě potvrzeného programu a účasti hlavních interpretů se sponzoři rozhodují, zda danou akci podpoří, či nikoliv.

„Navíc, pokud program festivalu nebude dostatečně atraktivní, nezúčastní se festivalu dostatečný počet návštěvníků a festival bude ztrátový, neboť vždy je nutné hradit mandatorní výdaje bez ohledu na počet návštěvníků,“ dodal.

Live Nation do Prahy přivezl řadu hvězd světové první ligy, mimo jiné i Rolling Stones.

Největší světový pořadatel koncertů Live Nation koupí rivala za 416 milionů dolarů

Na světovém promotérském trhu se završila obří fúze. Největší koncertní pořadatelská společnost na světě působící i v České republice Live Nation po dlouhém jednání dokončila nákup většinového, 51procentního podílu v konkurenční společnosti OCESA Entretenimiento. Firma je jedním z lídrů latinskoamerického trhu a na světovém žebříčku zaujímá třetí místo. Live Nation za kontrolní podíl zaplatí 416 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Marné čekání na letošní sezónu

Firma poté spoléhala na letošní sezónu, která mohla být výnosná a doplatila by tak všechny své závazky. „Ovšem v případě, když maximální počty lidí, kteří mohou být pohromadě na určité akci, se neustále měnily, nebylo ani toto možné. Navrhovatel se tak chtěl soustředit na klubové akce, neboť v létě měla být po naočkování významné části populace TEČKA za koronavirem,“ poznamenal dále Maliník.

„To se však nestalo. Navrhovatel si je vědom toho, že svou hlavní ekonomickou činnost nebude moci obnovit ani z případných výnosů z klubových akcí, které není možno konat, a je tedy jeho povinností podat tento insolvenční návrh,“ uzavřel návrh Maliník.

Americká metalová skupina Mötley Crüe

BMG posiluje. Získala katalog Mötley Crüe za více než tři miliardy korun

Jedno z největších světových hudebních vydavatelství BMG ze skupiny Bertelsmann letos do své stáje získala třetí cenný skalp. Po akvizici katalogů nahrávek Tiny Turner a Micka Fleetwooda nyní firma ohlásila nákup katalogu slavných metalových Mötley Crüe. Kapela od roku 1981 dosud prodala přes sto milionů alb a letos slaví kulaté výročí existence. Jejich stálého potenciálu si ostatně všiml i Netflix, který o partě muzikantů, jež většinu kariéry intenzivně naplňovala slogan „sex, drogy & rok´n´roll“, předloni natočil životopisný film The Dirt (česky Hnüs).

Přečíst článek

Jako závazky po splatnosti firma eviduje částku 1,17 milionu korun Ochrannému svazu autorskému za poplatky za živou produkci a 666 tisíc Go Agency za zajištění technického vybavení pro festival Hip Hop Kemp. V obou byly exekučně vymáhány. Firma má také desítky dalších závazků v řádu tisíců korun až po třeba částku 1,96 milionu korun společnosti Aerodrome Production.

Slavná éra se slavnými jmény

Hip Hop Kemp se poprvé uskutečnil v roce 2002 v areálu Cihelny v Pardubicích. O rok později se festival přesunul – stejně jako další velký hudební festival Rock for People z Českého Brodu – na letiště v Hradci Králové, kde vznikl areál nazvaný právě Festivalpark. Ten ostatně Maliník s firmou dlouhá léta provozoval. V průběhu let na Hip Hop Kemp zavítaly hvězdy této hudební scény, jako například Kendrick Lamar, Yelawolf, Odd Future, Mos Def, Sean Price, Mobb Deep, Roots, rapper Guru z Gang Starr, Redman nebo Machine Gun Kelly.

Přehlídku zařadila v roce 2011 slavná americká zpravodajská stanice CNN do prestižního seznamu „50 music festivals for the summer“, a to po boku takových megaakcí, jako jsou světově uznávané festivaly Creamfields, Glastonbury nebo Lollapalooza. Za Slovensko tehdy bodovala trenčínská Pohoda. „Festivalpark a Hip Hop Kemp, to byly vždy ty nejsilnější zážitky mého života, když nepočítám narození dětí,“ řekl říká Maliník tehdy Forbesu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme