Reklama

Poprvé za třicet let se do Německa víc dovezlo, než vyvezlo

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.
ČTK
 ČTK

Německo v květnu poprvé od roku 1991 vykázalo měsíční deficit zahraničního obchodu. Přispělo k tomu nečekané snížení vývozu způsobené slabší poptávkou v zemích Evropské unie. Podle sezonně přepočtených údajů činil deficit zahraničního obchodu jednu miliardu eur (24,7 miliardy korun).

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu a čínské protipandemické uzávěry způsobují chaos v mezinárodních dodavatelských řetězcích, což má značné dopady na německou ekonomiku zaměřenou na vývoz, poznamenal Bloomberg.

Export z Německa se v květnu oproti předchozímu měsíci snížil o půl procenta na 125,8 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom čekali, že vzroste o 0,9 procenta. Vývoz do unijních zemí se oproti dubnu 2022 snížil o 2,8 procenta.

Pokles vývozu by neměl být přeceňován, řekl hlavní ekonom VP Bank Thomas Gitzel. „Počet negativních zpráv však roste, a střízlivý pohled na čísla zanechává nepříjemný pocit,“ prohlásil nicméně.

ECB, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ECB otevírá další penězovody. Oddaluje bankrot Itálie a Řecka

Už za necelé tři týdny zahájí Evropská centrální banka cyklus zvyšování úrokových sazeb. Zvýší je poprvé od roku 2011. Ocitá se tudíž na křižovatce. Předlužené země typu Itálie by totiž nemusely vysoké úroky unést, takže by se mohly zhroutit v bankrotu. Tomu se nyní bude ECB snažit zabránit za každou cenu, dokonce za cenu vážného narušení, ba rozbití jednotného trhu EU. Pokud by totiž padla Itálie, může padnout euro – a to je politicky zcela nepřijatelné.

Přečíst článek

Nejvíce německého exportu směřovalo v květnu do Spojených států, kam bylo meziměsíčně vyvezeno o 5,7 procenta více zboží v hodnotě 13,4 miliardy eur. Vývoz z Německa do Ruska se v květnu oproti předchozímu měsíci zvýšil o 29,4 procenta na jednu miliardu eur. V březnu se v důsledku přísných západních sankcí vůči Moskvě za její invazi na Ukrajinu propadl německý export do této země o 60 procent a v dubnu o 9,9 procenta.

Import výrazně překonal prognózy a meziměsíčně se zvýšil o 2,7 procenta na 126,7 miliardy eur. Nejvíce dovozu do Německa pocházelo v květnu z Číny. Dovezené čínské zboží v hodnotě 18 miliard eur představuje oproti předchozímu měsíci pokles o 1,6 procenta.

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Další sankce. G7 utne dovoz zlata z Ruska

Británie, USA, Japonsko a Kanada zakážou dovoz zlata z Ruska. Na úvod začínajícího summitu sedmi velkých ekonomik G7 to podle agentury Reuters oznámila britská vláda, která chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Americký prezident Joe Biden na twitteru napsal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámí společně.

Přečíst článek

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Úplné přerušení dodávek zemního plynu z Ruska by ve druhém pololetí mohlo snížit výkon německé ekonomiky o 12,7 procenta. Vyplývá to ze studie, kterou pro bavorskou hospodářskou asociaci vbw vypracoval institut Prognos. Podle hlavního ekonoma institutu Prognos Michaela Böhmera by tak německá ekonomika „sklouzla do hluboké recese“, píše agentura DPA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Annalena Baerbocková, Robert Habeck

Lukáš Kovanda: V Německu zvítězil politický střed, pro Česko je to příznivé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme