Reklama

Polskem se šíří starý nešvar – lidé kvůli drahým energiím opět topí odpadky

znečištěné ovzduší (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Polsko je sídlem 40 ze 100 měst s nejhorší kvalitou ovzduší v Evropské unii, protože se při vytápění domácností spoléhá na uhlí, což je dědictvím komunistické éry, která podporovala těžbu. Nyní však nedostatek paliva a prudce rostoucí životní náklady nutí lidi spalovat alternativy – včetně domovního odpadu, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Když si Paulina Mroczkowska všimla rostoucí hromady odpadků na dvoře truhlářské dílny přes ulici, zazvonil v její hlavě poplašný zvonek. Její starost se netýkala nebezpečí nesebraného odpadu, ale toho, jak bude využit.

„Letošní sezóna je tak špatná, že každý den cítíte kouř z pálení odpadků, což je zcela nové,” řekla pětatřicetiletá  matka tří dětí z Jablonného na severním okraji Varšavy. „Zřídka cítíte zápach běžného paliva. Je děsivé pomyslet na to, co se stane, až se opravdu ochladí,“ říká.

topení

Evropu zasáhne studená fronta. Vydrží Češi netopit?

Nízký tlak vzduchu a s ním spojená studená fronta. Takové počasí má v nadcházejících dnech zasáhnout Evropu i Českou republiku. Podle agentury Bloomberg padnou teploty výrazně pod dlouhodobé průměry. První záchvěv studeného počasí podle Bloombergu může zamávat s rozhodnutím omezovat vytápění domácností.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že ruská válka na Ukrajině odhaluje křehkost evropské energetické bezpečnosti, má Polsko obavy ještě z jednoho rizika: že snahy o řešení znečištění v zemi s nejvyšší mírou předčasných úmrtí souvisejících s kontaminovaným ovzduším vyjdou nazmar, uvedl Bloomberg.

Poláci možná na zimu dostanou ochranné masky

Vláda, která dočasně kvůli drahým energiím pozastavila kontroly kvality uhlí, uvažuje dokonce o distribuci protismogových masek, protože omezené zásoby a vysoké ceny plynu a uhlí zvyšují pravděpodobnost, že se lidé uchýlí ke spalování odpadků, aby vytopili své domovy.

Minulý měsíc šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski, nejmocnější politik země, navrhl, aby lidé udělali vše, co je potřeba, aby se udrželi v teple. Příznivcům na shromáždění v Nowym Targu v jižním Polsku řekl, že „člověk může spálit téměř všechno, kromě pneumatik a podobně škodlivých věcí“.

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Některé obce také uvolňují ekologická omezení zavedená v posledních letech. Malopolské regionální zastupitelstvo v Krakově, které je ovládáno vládnoucí stranou Právo a spravedlnost, minulý měsíc odhlasovalo odložení zákazu kamen umožňujících spalování čehokoli od uhlí po odpadky až do začátku roku 2024. Před pandemií přitom začala krakovská policie nasazovat drony s kamerami, aby kontrolovaly komíny ze vzduchu, zda jejich kouř nenaznačuje, že domácí kamna nelegálně spalují odpadky.

Spotřeba uhlí v Polsku je mezi 27člennou EU výjimkou, i když vláda slibuje, že toto palivo přestane používat k výrobě elektřiny do roku 2050. V zemi s 38 miliony obyvatel jej přitom k topení požívá 77 procent domácností, nejvíce v EU.

Uhlí na zimu je málo 

Navzdory ujištění prezidenta Andrzeje Dudy, že Polsko má dostatek uhlí na 200 let, vláda se nebezpečně zavázala k dodávkám z Ruska. A když vláda v dubnu přistoupila k zákazu ruského uhlí, vedlo to k dlouhým frontám kamionů před uhelnými sklady.

Brotánie, Tower bridge

Hlad nebo zima. Británii hrozí humanitární krize

Kvůli vysokým cenám energií v Británii hrozí humanitární krize a zhoršení zdravotního stavu místních obyvatel. Tvrdí to představitelé britského státního zdravotnického systému NHS. Podle nich se zvyšující se počet domácností bude muset rozhodnout, zda vytopit své bydliště a omezit další výdaje, nebo naopak na vytápění šetřit. To ale může vést k růstu řady nemocí, se kterým se bude muset britské zdravotnictví vypořádat, napsal server BBC News.

Přečíst článek

Podle Piotra Siergieje, mluvčího sítě ekologických aktivistů nazvané Polski Alarm Smogowy (Polský smogový poplach), průzkumy ukazují, že 60 procent domácností nemá dostatečné zásoby uhlí na to, aby vydržely přes zimu . „Lidé se bojí a sbírají vše, co se dá použít ke spálení,” řekl.

To zahrnuje hnědé uhlí, dřevo, rašelinu, oves – a odpadky. Nowy Sacz ležící asi 100 kilometrů jihovýchodně od Krakova čelí podle starosty Ludomira Handzela „bezprecedentní“ situaci, kdy město nyní sváží méně odpadků než ve stejném období loni. Město bylo loni hodnoceno jako nejvíce znečištěné mezi 334 městy sledovanými Evropskou agenturou pro životní prostředí.

Emmanuel Macron, francouzský prezident

Když nebudete šetřit energiemi, budou na příděl, pohrozil lidem Macron

Pokud nebude dobrovolné úsilí dostatečné, bude nutné zvážit vynucené úspory energie, uvedl francouský prezident. Odborníci nyní připravují plány možných energetických přídělů, "pro případ, že by to bylo potřeba", řekl. Přerušení dodávek by byla "ta poslední možnost", dodal. Francouzi by podle něj měli šetřit energií mimo jiné tím, že ztlumí topení či klimatizaci.

Přečíst článek

„Vidíme výrazný pokles ve svozu odpadu, zejména pokud jde o materiály, které by alespoň teoreticky mohly být vhodné ke spalování, jako je papír, lepenka a obaly,“ řekl Handzel zpravodajskému kanálu TVN24. „Budeme pokutovat ty, kteří se nás a naše děti snaží otrávit,” dodal.

Asociace firem zabývající se nakládáním s odpady uvedla, že je příliš brzy na vyvozování závěrů z poklesu množství odpadu. Mohlo by to být kvůli poklesu spotřeby spíše než kvůli nelegálnímu spalování, tvrdí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme