Reklama

Platební karta, která se nedá ztratit. Bez elektroniky s ní ale nezaplatíte

placení hodinkami
iphonedigital / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Věra Tůmová

Také v České republice stále více bank postupně na trh uvádí virtuální karty, které umožňují lépe si ohlídat třeba platby v neznámých či méně důvěryhodných e-shopech nebo ve streamovacích službách na internetu. Jejich zřízení i zrušení bývá většinou rychlé, docela jednoduché a bez poplatků. Zatím si je ale mohou pořídit jen klienti třetiny oslovených tuzemských bank. Ostatní bankovní domy vyčkávají, jak se nový trend v platbách u klientů bude vyvíjet. Víme, u koho si můžete virtuální platební kartu sjednat i kde zatím budete mít smůlu.

Reklama

Jen co jsme si zvykli na platební karty namísto hotovosti, objevuje se spolu s platbami mobilem či hodinkami i další fenomén, a to takzvané virtuální platební karty. Jedná se o zvláštní typ platebních karet, které mohou usnadnit placení na internetu a které se ve vaší peněžence ve fyzické podobě nikdy neobjeví, protože existují jen virtuálně.

Namísto plastové kartičky vám banky vydají de facto jen číslo a jako kartu si je pak můžete zobrazit pouze v internetovém bankovnictví nebo ve smartbankingu na mobilu, případně při propojení na platební služby typu Apple Pay, Google Pay, Garmin, Fitbit nebo Samsung Pay v mobilních telefonech či chytrých hodinkách.

Díky těmto službám je už dnes možné s virtuálními platebními kartami platit nejen v prostředí internetu, ale i bezkontaktně v obchodech. Některé tyto karty umožňují i výběr hotovosti z bezkontaktních bankomatů. Pokud ovšem nebude mít člověk telefon či hodinky s platební aplikací nabité, je jasné, že s virtuální kartou moc nepochodí. 

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Při dovolené hrozí, že klienti bank přijdou o své platební karty. Dříve šlo o tragédii s vážnými důsledky. Dnes však díky digitálním kartám a mobilním telefonům lze vše vyřešit během několika minut a cestovatelé nezůstanou bez prostředků. Jak na to? Zde je několik tipů, jak postupovat při ztrátě či krádeži karty. 

Přečíst článek

Kam jít pro virtuální kartu

Z patnáctky oslovených tuzemských bank má v nabídce nějakou variantu virtuální, někdy nazývané digitální, karty v tuto chvíli zhruba jen třetina. Ty, které takovéto karty mají, ale nenabízejí úplně stejný produkt. Každá banka má trochu jinou verzi vlastností té „své” virtuální karty. 

Virtuální kartu je nyní možné u nás pořídit minimálně v těchto bankách:

  • Airbank (jen otisk fyzické karty)
  • Banka Creditas
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • mBank

Virtuální karta jako další karta k účtu

Vysloveně samostatnou virtuální platební kartu v tuto chvíli nabízí jen Banka Creditas a Česká spořitelna.  V praxi to znamená, že máte v bance vedený účet, k němu je vydaná klasická debetní platební karta v podobě plastové karty, a ještě je možné si sjednat i minimálně jednu další kartu ve virtuální verzi. U obou zmíněných bank si ji můžete sjednat vzdáleným přístupem přes internetové bankovnictví nebo přímo v aplikaci smartbankingu v mobilu či tabletu.

Banka Creditas virtuální karty nabízí svým klientům už od roku 2017. K jednomu účtu zde můžete mít jen jednu virtuální kartu, která je zřízena a připravena k použití prakticky okamžitě. „Stejně jako vedení účtu i karet a stejně jako další běžně používané služby, i tato je zdarma,“ říká Lucie Brunclíková z Banky Creditas. 

Virtuální karta (ilustrační foto)

Jednorázové „bezemisní“ kreditky dorazily do ČR. Nabízí je Česká spořitelna

Novou jednorázovou virtuální kartu si klienti na dva kliky vytvoří v internetovém bankovnictví v mobilu nebo na počítači a mohou s ní provést jednorázovou platbu na internetu. Po zaplacení virtuální karta automaticky zanikne, stejně tak v případě, že jí klient do 60 minut nevyužije.

Přečíst článek

Česká spořitelna umožňuje sjednání virtuální karty také prostřednictvím svého internetového i mobilního bankovnictví George a klient si může vybírat hned ze dvou variant. Jednorázové či opakovaně použitelné virtuální karty. Obě varianty jsou určené jen pro soukromé použití a je možné si je sjednat během chvilky bez jakýchkoliv poplatků. „Pokud je však virtuální karta použita za pomocí služeb Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay v bankomatech cizích nebo zahraničních bank, jsou účtovány standardní poplatky za výběr hotovosti jako u fyzických platebních karet,“ doplňuje mluvčí banky Filip Hrubý. 

V případě, že si klient zvolí jednorázovou virtuální kartu, založí ji pár kliky v Georgi a může s ní okamžitě platit ve vybraném internetovém obchodě, streamovací službě či za tarify internetových služeb a aplikací, které chce mít pod kontrolou. Vzápětí po zaplacení nebo po jedné hodině od svého vytvoření se karta automaticky zruší. V jednom okamžiku může mít klient k účtu vystavenou ovšem jen jednu aktivní jednorázovou virtuální kartu. Může si ji ale zdarma opakovaně a bez omezení, zřizovat pokaždé, když potřebuje takto omezit svou platbu třeba u neznámých či méně důvěryhodných e-shopů. „S touto jednorázovou virtuální kartou je ale možné platit výhradně jen na internetu, nikoliv v obchodech,“ upozorňuje Hrubý.

U druhé varianty, která existuje v nabídce banky už od prosince 2020 a kterou je možné používat opakovaně, si může klient sjednat celkem až deset aktivních virtuálních karet s tříletou platností. Kdo vlastní účet Standard může si sjednat jen jednu takovouto kartu. Zrušení této varianty virtuální karty se provádí přímo přes George a je de facto okamžité. Česká spořitelna celkem vydala už přes 700 tisíc virtuálních platebních karet a měsíčně přes ně klienti realizují platby za zhruba půl miliardy korun. 

Karin Šoóšová z J&T: Nečekejte na zázrak. S odvážnějším investováním je třeba začít hned

Slovy legendárního investora Warrena Buffetta: „Kdo se nenaučí vydělávat, i když spí, bude pracovat až do smrti“. A v budování dlouhodobé rezervy na důchod je nenápadným, zato velmi výkonným pomocníkem složené úročení, podotýká ve svém příspěvku expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T Investiční společnosti.

Přečíst článek

Otisk klasické karty

Další banky své virtuální karty mají spíše jako digitální kopii nebo variantu plastové karty k účtu. V AirBank nabízejí virtuální karty nyní jen fyzickým osobám a pouze jako „otisk“ fyzických karet, které jsou vydané k běžnému účtu. Digitalizovat novou kartu do aplikace pro placení (v Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay a Garmin Pay atd.) klient může ihned poté, co si o kartu zažádá. Tedy třeba už od první minuty, kdy si založil účet u Air Bank, a nemusí tak čekat, než mu přijde karta fyzicky poštou.

S digitalizovanou kartou v mobilu nebo hodinkách jde u AirBank také vybírat z bezkontaktních bankomatů, ale rovněž do nich peníze i vkládat. Samostatné virtuální platební karty bez propojení s fyzickými platebními kartami banka ale nevydává. Podle mluvčího AirBank Romana Macháčka mělo ke konci letošního července u nich digitalizovanou kartu přes 400 tisíc klientů, což je zhruba 4 z 10 klientů.

V případě ČSOB je podle mluvčího Patrika Madleho každá platební karta rovnou i virtuální. „Každý klient, který žádá o vydání karty si může vybrat, zda chce kartu pouze virtuální, nebo k ní chce i fyzický plast. S takovou kartou může klient platit na internetu a s pomocí platebních služeb Apple, Google nebo Garmin Pay i u všech obchodníků. Stačí si ji jen přidat do peněženek uvedených platebních služeb (tokenizovat) a do jejich platební aplikace v mobilu.“

V internetovém bankovnictví či smartbankingu si pak může údaje fyzické i virtuální karty každý zobrazit a nastavit si i limity nebo ji zablokovat. V rámci Plus Konta má každý klient v ČSOB dvě debetní platební karty zdarma a obě, jak fyzická, tak i virtuální, mají stejné funkcionality. Zrušit kartu plastovou i virtuální musí klient ovšem jedině na pobočce. Banka vydává za stejných podmínek virtuální karty i k účtům pro podnikatele. 

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Komerční banka chce sdílet bankomaty, prý kvůli ekologii. Neříkáte celou pravdu, kontruje Spořitelna

Na červnovou výzvu Komerční banky a Moneta Money Banky ohledně sdílení bankomatové sítě už slyší minimálně dvě další banky. Air Bank má zájem a přiznává se k tomu oficiálně. Druhá, UniCredit Bank, čeká na výsledky zákulisního jednání a nic potvrzovat nechce. Ostatní bankovní domy se vyjadřují opatrně a vyčkávají, co bude. Tuzemské nebankovní provozovatele bankomatů duo iniciátorů výzvy neoslovilo, jak potvrdil pro newstream.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Přečíst článek

Dobíjení chrání před zcizením peněz z účtu

Od října 2021 má v nabídce virtuální kartu zvanou eKarta také mBank. Klienti si mohou o ni požádat přímo v mobilní aplikaci nebo v internetbankingu a po schválení žádosti je okamžitě připravená k použití. Také v této bance je sjednání i použití virtuální karty zdarma. Specifikum této karty oproti konkurenci ovšem je v tom, že se jedná o dobíjecí kartu, která je oddělena od běžného účtu klienta. Ti si mohou na kartu převést libovolnou částku a s tou pak následně disponovat v internetovém prostředí bez obavy z toho, že jim někdo zneužije platební údaje a vybere jim peníze z účtu. 

„Samotné dobíjení je možné v mobilní aplikaci nebo v internetovém bankovnictví, kde stačí zadat požadovanou částku a tu pak potvrdit. Poté si už jen při platbě online nákupu zobrazíte její údaje, které překopírujete do platební brány, abyste mohli nákup dokončit,“ popisuje Kristýna Dolejšová za mBank. V případě ztráty nebo odcizení údajů karty má pak podvodník přístup pouze k částce, která je na virtuální kartě převedená. K údajům o běžném účtu se jejím prostřednictvím dostat podle Dolejšové nemůže. Celé své portfolio platebních karet mBanka také letos v srpnu virtualizovala a to včetně karet pro podnikatele. 

Ostatní banky vyčkávají

Banky, které vydávají virtuální platební karty, si pochvalují, že díky těmto kartám šetří životní prostředí a že ušetří i za výrobu plastových karet, obálky a průvodní dopisy, a tedy i vlastní rozesílku karet na fyzické adresy klientům domů. Na zhodnocení, nakolik jsou virtuální karty výhodné pro banky či zajímavé pro klienty, si ovšem budeme muset ještě chvíli počkat, protože některé virtuální karty nejsou ani rok na trhu. Na to, jak se tyto karty osvědčí, ostatně čekají i další velké tuzemské banky, kterým si zatím vystačí s tím, že si jejich karty mohou klienti nahrát do mobilních peněženek a platit přes ně. 

Například Komerční Banka, která virtuální kartu v současnosti nenabízí, však uvádí, že ji připravuje jako součást nové digitální platformy, kterou představí klientům v příštím roce. Také Fio banka chce virtuální karty v nejbližší budoucnosti klientům umožnit, zatím ale nemá pro to prý stanovený konkrétní termín. UnicreditBank slibuje zavedení digitální karty na konec tohoto roku.  

Dubrovník, Jaderské moře

Do Chorvatska s kreditkou nebo obyčejnou kartou? Zde je finanční desatero cestovatele

Doba letních dovolených je tu a po dlouhé pandemii plánují statisíce Čechů vyrazit do zahraničí. Rady, jak mít finance v suchu a připravit se na dovolenou, sestavila UniCredit Bank. Nejlepší přípravou na klidný odpočinek je vyřízení potřebných záležitostí ještě doma. 

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Přečíst článek
Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

Muži chtějí vydělat, ženy románek. Kyberpodvodníci jsou stále rafinovanější, říká policejní expert

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme