Reklama

Pět tisíc dolarů, ani o cent víc. Jen tolik mohou měsíčně poslat Rusové příbuzným do zahraničí

ukrajinský krize
ČTK

Ruská centrální banka omezila objem peněz, které mohou Rusové prostřednictvím bankovních převodů posílat svým příbuzným do zahraničí, a to na maximálně 5000 dolarů (zhruba 118 tisíc korun) měsíčně, píše ruský list Kommersant s odvoláním na dopis centrální banky. Podle dopisu je opatření součástí kroků k zajištění finanční stability.

Reklama

„Je to vynucené opatření, jehož cílem je zajistit, aby za současné situace devizy neodcházely do zahraničí a nevytvářel se další tlak na rubl,” uvedl analytik Anton Lopatin ze společnosti Fitch.

Ruské úřady již podnikly řadu opatření k omezení odlivu kapitálu ze země. Reagují tak na dopady rozsáhlých sankcí, které na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu uvalily západní země.

Ruská centrální banka například ve snaze podpořit domácí měnu více než zdvojnásobila svou základní úrokovou sazbu na 20 procent. Moskva rovněž nařídila ruským exportním podnikům, aby směnily na rubly 80 procent svých devizových příjmů. Ruský prezident Vladimir Putin také vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z Ruska zahraniční měny v hotovosti v hodnotě přes 10 tisíc dolarů.

Louis Vuitton

Rusové si již luxus nekoupí. Končí tam Louis Vuitton i Gucci

Krátce po vypuknutí konfliktu se luxusní móda a doplňky staly oblíbeným cílem ruských boháčů. Snažili se utratit co nejvíc rublů, než ruská měna spadla o desítky procent.

Přečíst článek

Je to jen další rána namířená proti vlastním lidem, jejichž právo nakládat s vlastními prostředky je oslabeno. Už dříve ruská centrální banka zavedla 30procentní poplatek na nákupy cizích měn fyzickými osobami na devizových trzích. Podle makléřů měl tento krok zřejmě za cíl omezit poptávku po dolarech, propad rublu to ale příliš nezastavilo.

Platební karty společnost Visa a Mastercard vydané bankami, které čelí západním sankcím už několik dní nefungují, stejně tak mobilní platby. V sobotu ohlásila pozastavení platebních služeb v Rusku také společnost PayPal. Přidala se k řadě finančních a technologických společností, které po ruské invazi na Ukrajinu pozastavily svou činnost v Rusku, píše Reuters.

Cashless v Rusku tak nabývá zcela nového významu, u bankomatů se tvoří dlouhé fronty lidí.

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Ruští oligarchové chudnou nejrychleji v historii. Nejvíc šéf Lukoilu, který brojí proti válce

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví.

Přečíst článek

>>>>>> Přehled dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zdeněk Pečený: Rusko vítá turisty, i ty z nepřátelského Česka. Dolary se hodí

Přečíst článek
Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Přečíst článek
rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme