Reklama

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko
iStock
Lukáš Kovanda

Na předměstí Budapešti došlo k objevu významného naleziště ropy. Zprávu zveřejnil maďarský petrochemický podnik MOL, jehož pracovníci naleziště objevili v hloubce 2100 metrů v obci Vecsés. Obec se nachází v aglomeraci metropole Budapešti, v její jihovýchodní části. Oznámení přichází v době, kdy stovkám čerpacích stanic v Maďarsku hrozí nedostatek zásob pohonných hmot, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

MOL v daném místě zahájil průzkumné vrty letos v červenci. Produkce vrtu, třetího největšího v Maďarsku, bude zpočátku dosahovat 600 barelů denně, ale dle odhadů ji lze navýšit až na 1000 barelů denně. Dnes potvrzený objev tak může navýšit celkovou ropnou produkci v Maďarsku o zhruba pět procent.

Vítaná pomoc

To přichází vhod v době, kdy země čelí nedostatku ropných produktů, zejména pohonných hmot. MOL koncem minulého týdnu oznámil, že zastavuje dodávky pohonných hmot do desetiny čerpacích stanic v zemi. Již v létě podnik varoval, že zastropování cen pohonných hmot v podání vlády premiéra Viktora Orbána povede k jejich nedostatku.

Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek

Podle zpráv maďarských médií by se v důsledku nedostatku mohlo už právě ode dneška ocitnout až 250 čerpacích stanic v Maďarsku bez pohonných hmot. Nedostatečné zásobování by se mohlo týkat dokonce až pětiny čerpacích stanic v zemi.

Už přes rok trvající zastropování cen totiž demotivuje dodavatele a producenty pohonných hmot, včetně zahraničních, od zásobování maďarského trhu, přičemž současně působí i na straně poptávky, kterou nikterak neomezuje, ba naopak.

Nízké ceny pohonných hmot zpočátku vedly například k růstu poptávky ze strany zahraničních motoristů, takže docházelo k vykupování maďarského trhu. Orbánova vláda reagovala odlišením ceny pro maďarské, a pro zahraniční motoristy, ale ani to evidentně nepomohlo situaci dostat do rovnováhy. Nyní by tedy mohlo pomoci nově objevené ropné naleziště. 

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Čína pokračuje v nákupech ruských energií. Od ruské invaze na Ukrajinu se dovoz ruského zemního plynu, uhlí, ropy a ropných produktů do Číny zvýšil na téměř 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), před rokem činil přibližně 35 miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďarští motoristé panikaří. U pump stojí dlouhé fronty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme