Reklama

OPEC+ zřejmě plánuje další omezení těžby ropy. Kvůli protiruským sankcím

Ropa, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, skupina označovaná OPEC+, by mohla v neděli zavést další omezení těžby ropy. Tyto země totiž zvažují dopady očekávaného zákazu vývozu ropy z Ruska a zavedení možného cenového stropu na ruskou ropu, uvedl server televize CNBC.

Reklama

V Číně slábne poptávka po ropě

OPEC+ je skupina 23 těžebních zemí v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem. Skupina se sejde v neděli, aby rozhodla o další produkční politice. Zasedání se koná před zavedením sankcí na ruskou ropu, které mohou mít zásadní vliv na trh. Navíc slábne poptávka po ropě v Číně a narůstají obavy z recese.

Skupina OPEC+ se na začátku října dohodla na snížení těžby od listopadu o dva miliony barelů denně. Učinila tak navzdory výzvám ze strany Spojených států, aby těžila více, a přispěla tím ke snížení cen pohonných hmot a podpoře světové ekonomice. Agentura Bloomberg uvedla, že podle jejího průzkumu kartel OPEC snížil těžbu o jeden milion barelů, Rusko však před začátkem platnosti sankcí těžbu zvyšovalo.

Americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) nedávno napsal, že by skupina mohla zvýšit těžbu o 500.000 barelů denně. OPEC+ ale naznačil, že by mohl naopak přijít s hlubším omezením produkce, aby podpořil ceny ropy.

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu

Italská vláda převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, která v současnosti patří ruské skupině Lukoil. Chce tím zamezit přerušení výroby poté, co v pondělí začne platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, napsala agentura ANSA.

Přečíst článek

Analytička společnosti RBC Capital Markets Helima Croftová uvádí, že od zasedání OPEC+ se neočekává zvýšení těžby a že existuje vysoká pravděpodobnost hlubšího snížení těžby. Na trhu je podle ní mnoho nejistoty a delegáti musejí zohlednit, co se stane s Čínou a s těžbou ropy v Rusku.

Očekává se snížení těžby

Cena ropy Brent se pohybovala pod 88 dolary (2053 korun) za barel, na začátku června ještě byla nad 120 dolarů (2799 korun) za barel. Americká lehká ropa WTI se obchodovala pod 81 dolarů (1889 korun) za barel, zatímco před půl rokem byla také nad 120 dolarů.

Snížení těžby očekávají i další analytici. Shodují se v tom, že důvodem bude klesající poptávka v Číně a nižší ceny ropy na trhu. Konečné rozhodnutí ale bude podle nich záviset i na tom, jakou změnu by na trh mohlo přinést zavedení sankcí na ruskou ropu.

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Američané budou opět těžit ropu ve Venezuele

Těžařský Chevron se na základě nové licence vrací na svá ropná pole ve Venezuele. Zatím na šest měsíců a možná i méně, pokud zkrachují jednání venezuelské vlády a opozice o pořádání svobodných voleb.

Přečíst článek

Od 5. prosince vstoupí v platnost zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie po moři. Skupina vyspělých zemí G7 pak zvažuje stanovení maximální částky, která by se měla platit za ruskou ropu. Žádná formální dohoda o cenovém stropu zatím nebyla uzavřena, agentura Reuters ale ve čtvrtek dovedla, že vlády EU se předběžně dohodly na cenovém stropu 60 dolarů za barel. Kreml už dříve varoval, že pokus o zavedení cenového stropu na ruskou ropu způsobí více škody než užitku.

tankování, čerpací stanice (ilustrační foto)

Hrozí boj s nedostatkem nafty. Důsledky budou obrovské, varuje Bloomberg

Žádné palivo na světě není pro světovou ekonomiku tak důležité jako nafta. Pohání nákladní a osobní auta, autobusy, lodě a vlaky, ale také stroje ve stavebnictví, výrobě a zemědělství. Používá se také při vytápění domácností a vzhledem k vysoké ceně zemního plynu se na některých místech používá k výrobě elektřiny. V nejbližších měsících ale bude téměř každý region na této planetě bojovat s nedostatkem nafty, a to v době, kdy krize v zásobování téměř všech světových trhů s energie zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme