Reklama

Online zřízení hypotéky: Které banky to umí?

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.
 Zlaťák

Vyřídit hypotéku stejně jednoduše, jako když nakupujete v e-shopu? I když to zní jako sci-fi, existují banky, které nabízí vyřízení hypotéky online. Pravda, zabere to o něco déle, než si objednat nové boty, ale kvůli omezením v souvislosti s pandemií covid-19 se pokrok v této oblasti jen urychlil.

Reklama

Kromě pandemie, která omezila otevírací dobu bankovních institucí, pomohlo k přesunu hypoték do online světa také zavedení bankovní identity. Ta umožňuje spolehlivě ověřit totožnost klienta, přestože u banky zatím nemá vedený účet. K bankovní identitě se nově přidá ještě elektronický zaručený podpis Sign, který dovoluje na dálku podepsat a sjednat smlouvu. Banky tak získají další nástroje, jak ověřit totožnost klienta a pravost podpisu.

Které banky nabízí online hypotéku?

U všech bank najdete minimálně online hypoteční kalkulačku, v níž si uděláte přibližnou kalkulaci podle zadaných parametrů. Pokud se vám nabízená úroková sazba a výše splátek líbí, stačí jen kliknout na tlačítko a vyplnit své kontaktní údaje. Hypoteční poradce se pak ozve telefonicky a domluví se s vámi na dalším postupu.

ČSOB

Hypoteční boom a nižší náklady na rizika zvedají bankám zisky, až o polovinu

Čtveřice největších tuzemských bank ohromuje skokovým nárůstem ziskovosti. K lepším výsledkům jim vyjma nižších nákladů na rizika, jež vedly k rozpouštění rezerv vyčleněných na problémové úvěry, pomohla i robustní produkce nových úvěrů, nárůst objemů je patrný zejména u hypoték.

Přečíst článek

Tuto možnost poskytuje UniCredit Bank, Sberbank, mBank, Fio banka či Equa bank. Také Česká spořitelna má hypoteční kalkulačku v aplikaci George – do budoucna plánuje banka v této aplikaci vytvořit kompletní žádost o hypotéku včetně digitálního podpisu, zatím je možná pouze elektronická správa hypotéky. Komerční banka provozuje hypoteční kalkulačku na webu, a pokud již patříte mezi její klienty, můžete si předběžnou žádost o hypotéku podat v internetovém bankovnictví.

Pro online vyřízení hypotéky je problematický především podpis zástavní smlouvy na katastru nemovitostí, protože musí být úředně ověřený. I s tím si ale některé banky umí poradit. Podívejte se na přehled bank, které nabízí vyřízení hypotéky online alespoň částečně.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank poskytuje hypotéky na dálku už déle než rok. Na webových stránkách nazývá tento produkt jako hypotéku po telefonu, ale v podstatě se jedná o kombinaci online a telefonického kontaktu.

  • Vyplníte kontaktní formulář a následně se vám telefonicky ozve hypoteční poradce.
  • Na e-mail obdržíte nezávaznou nabídku a rovněž seznam požadovaných dokumentů.
  • Pokud se vám nabídka líbí, zašlete do banky požadované dokumenty v elektronické podobě.
  • Po schválení hypotéky (již do 3 dnů od zaslání podkladů) obdržíte návrh smlouvy.  Hypoteční poradce ho s vámi projde po telefonu.
  • Smlouva se podepisuje osobně na Hypotečním centru nebo přes internetové bankovnictví, které si jako nový klient musíte sjednat spolu s běžným účtem.

halt kontrolle

Stanislav Šulc: Češi, Němci, Rakušané, zavírejte si, co chcete, jen ne hranice

Čeká nás další období kontroverzních protipandemických opatření. Národní vlády si nejspíš opět vyzkoušejí nejrůznější uzavírky. To jediné, co by ale zavírat rozhodně neměli, jsou hranice. Horší reklamu na společný evropský projekt totiž již ani vymyslet nejde. 

Přečíst článek

Moneta Money Bank

Také Moneta Money Bank patří mezi banky nabízející vyřízení hypotéky online, poté případně i její refinancování. Pouze v některých případech se osobně provádí odhad hodnoty nemovitosti.

  • Zadáte údaje do online kalkulačky a spočítáte si výši úroku s garancí na 30 dní – to znamená, že úrok spočítaný online, vám pak banka opravdu nabídne.
  • Kalkulaci obdržíte na e-mail a následně vás bude kontaktovat hypoteční poradce.
  • Nahrávání dokumentů a správa hypotéky probíhá přes mobilní aplikaci Smart Banka.
  • Podpis smlouvy se uskuteční na pobočce nebo pomocí SMS zprávy.
  • Refinancování hypotéky probíhá přes aplikaci Refinanso.cz.
  • Pro identifikaci klienta používá Moneta Money Bank bankovní identitu.

Air Bank

Prvním krokem pro online žádost o hypotéku u Air Bank je založení běžného účtu.

  • Žádost o hypotéku si podáte v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci.
  • Telefonicky se s vámi spojí hypoteční poradce, který vám vysvětlí potřebné dokumenty a lhůty pro jejich dodání.
  • Po schválení podkladů obdržíte smluvní dokumentaci a s hypotečním expertem se domluvíte na způsobu podpisu – elektronicky nebo na pobočce.
  • Podpis na zástavní smlouvě můžete u Air Bank vyřídit na dálku – buď zaslat smlouvu s ověřeným podpisem poštou nebo přes datovou schránku.

Ryanair, ilustrační foto

Ryanair se kvůli brexitu stáhne z burzy v Londýně. Nevyplácí se mu to

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla, že své akcie příští měsíc stáhne z Londýnské akciové burzy (LSE). Důvod? Nízký objem obchodů, který neospravedlňuje náklady spojené s přítomností na LSE. S akciemi Ryanairu se obchoduje i na burze v Dublinu. Ryanair se stane první velkou společností, která ze svého odchodu viní brexit.

Přečíst článek

ČSOB, Hypoteční banka, Poštovní spořitelna

Tyto tři banky používají společné rozhraní, tzv. Hypoteční zónu, která umožňuje podat žádost o hypotéku online. Podpis smlouvy však musí proběhnout na pobočce.

  • Do Hypoteční zóny se zaregistrujete přímo nebo se sem dostanete přes hypoteční kalkulačky na webech jednotlivých bank.
  • Spočítáte si nabídku hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou.
  • Přes Hypoteční zónu elektronicky vložíte požadované dokumenty nutné ke schválení hypotéky.
  • Obdržíte návrh smlouvy online, ale k podpisu se musíte dostavit na některou z poboček.
  • Dodatky ke smlouvě či nastavení nové fixace již můžete vyřídit kompletně online.

Vyřízení hypotéky online do 30 minut

I přes nové možnosti online nástrojů umožňující identifikaci klienta, zůstávají některé bankovní domy u sjednání hypoték konzervativní. Digitalizace je však heslem dnešní doby, a jelikož proniká i do státní sféry, je jen otázkou času, kdy bude sjednání hypotéky online naprostou samozřejmostí. Mnohé společnosti na tom již intenzivně pracují.

Například IT společnost Trask vyvíjí ve spolupráci s bankami Digitální hypotéku. Tu by si klient mohl uzavřít během 30 minut. Propojení se systémy pro identifikaci klienta, zpřístupnění transakční historie účtu pro ověření výše příjmů, online ocenění nemovitosti díky spolupráci s Cenovamapa.org a kontrola dokumentů pracovníkem banky s pomocí Natural Language Processing (NLP) – to jsou základní prvky pro rychlé online vyřízení hypotéky. Firma Trask však zároveň upozorňuje na možná úskalí. Digitalizace musí jít ruku v ruce s vnímáním klientů – když komplikovaný produkt jako hypotéka vypadá příliš jednoduše, vyvolává to v lidech nedůvěru.

Architekta Eva Le Peutrec

V Číně se prostavěli do kvality, tvrdí architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec

Navrhla desítky mrakodrapů, velké multifunkční komplexy i město pro milion lidí. Ke všem svým projektům ale architektka Eva Le Peutrec přistupuje stejně. „Na většině zakázek platí, že už dnes je pozdě,“ popisuje stavění v Číně, kde chvíli žila, aby mohla projektovat mrakodrapy.

Přečíst článek

Bydlet se dá i na 20 metrech čtverečních.

Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc

I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme