Reklama

OECD: Globální zpomalení příští rok nejvíce odskáče Evropa

Globální ekonomika podle OECD v roce 2023 zpomalí.
iStock
 ČTK

Globální ekonomika by se v příštím roce měla vyhnout recesi. Nejhorší energetická krize od 70. let 20. století ale vyvolá prudké zpomalení, které nejvíce zasáhne Evropu.

Reklama

Tempo růstu světového hrubého domácího produktu v příštím roce zpomalí na 2,2 procenta z letošních 3,1 procenta. V roce 2024 pak mírně zrychlí na 2,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Náš hlavní scénář nepředpokládá v roce 2023 globální recesi, ale výrazné zpomalení růstu světové ekonomiky, a také stále vysokou, i když klesající inflaci v mnoha zemích,” uvedl hlavní ekonom OECD Álvaro Santos Pereira. Pro letošní rok OECD svůj odhad růstu mírně zlepšila.

Odskáče to Evropa

Globální zpomalení zasahuje podle OECD ekonomiky nerovnoměrně. Nejvyšší tíhu nese Evropa, protože invaze Ruska na Ukrajinu zasahuje podnikatelskou aktivitu a zároveň způsobuje nárůst cen energií. Ekonomika eurozóny tak má příští rok zpomalit růst na 0,5 procenta z letošních 3,3 procenta. V roce 2024 má HDP vzrůst o 1,4 procenta. Odhad růstu pro letošní a příští rok je však o 0,2 procentního bodu vyšší, než čekala organizace v září.

Singapur

Éra asijských tygrů je zpět. Zatímco Evropu a USA čeká recese

Ekonomiky v Asii a Tichomoří budou v příštím roce dominovat globálnímu ekonomickému růstu, zatímco Evropa a Spojené státy budou pravděpodobně čelit recesi. Uvedla to ve svém dnešním výhledu agentura S&P Global Market Intelligence. Současně snížila prognózu růstu globálního reálného hrubého domácího produktu na příští rok o 0,6 procentního bodu na 1,4 procenta.

Přečíst článek

Výhledy jednotlivých evropských zemí se výrazně liší. Německá ekonomika příští rok klesne o 0,3 procenta kvůli své silné závislosti na dovozu energií z Ruska. Francouzská ekonomika, která je méně závislá na ruské energii, by měla příští rok vyrůst o 0,6 procenta, italská pak o 0,2 procenta.

Britská ekonomika příští rok klesne o 0,4 procenta kvůli růstu úrokových sazeb, cen a slabé důvěře. Růst HDP Spojených států má zpomalit na 0,5 procenta z letošních 1,8 procenta.

Čína, která není členem OECD, je jednou z mála velkých ekonomik, u kterých se čeká zrychlení růstu. Důvodem je letošní zpomalení způsobené koronavirovými omezeními. Příští rok tak má HDP Číny stoupnout o 4,6 procenta po letošním zvýšení o 3,3 procenta. Oba údaje jsou však o 0,1 procentního bodu nižší, než uváděla OECD v předchozí prognóze.

Kristalina Georgieva

Šéfka MMF: Bude to těžký rok 2022, ale možná ještě těžší rok 2023

Výhled světové ekonomiky se od dubna „výrazně zhoršil“ a vzhledem ke zvýšeným rizikům nelze v příštím roce vyloučit globální recesi. Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristaliny Georgievové MMF v příštích týdnech již potřetí v tomto roce sníží svou prognózu globálního hospodářského růstu pro rok 2022. V dubnu MMF odhad letošního růstu světové ekonomiky snížil na 3,6 procenta z předchozí prognózy 4,4 procenta.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že ceny pravděpodobně zůstanou vysoké, OECD uvedla, že centrální banky by měly pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb v rámci boje s inflací. Objevily se již signály, že včasné zvýšení úroků v Brazílii a USA se vyplácejí. Pomoc vlád, jejíž cílem je zmírnit problémy způsobené vysokou inflací prostřednictvím omezení cen energií, snížení daní a dotací, však bude muset být do budoucna lépe cílená kvůli jejím vysokým nákladům, upozornila OECD.

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Prevence před šokem z vyúčtování. ČEZ vyzývá k samoodečtu energií kvůli zálohám

Energetická společnost ČEZ vyzvala své zákazníky, aby si do konce listopadu udělali samoodečet elektřiny a plynu. Podle společnosti to pomůže k vhodnějšímu nastavení nových záloh plateb pro příští rok. Uvedl to mluvčí firmy Roman Gazdík s tím, že v nových zálohách se už promítne zdražení elektřiny od příštího roku. Většina klientů ČEZ bude platit zastropované ceny. Zdražovat budou i ostatní dodavatelé. 

Přečíst článek

Vše k recesi čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme